Even more detailed latch troubleshooting using LatchProfX

 Общи, Useful links  Коментарите са изключени за Even more detailed latch troubleshooting using LatchProfX
Мар. 232009
 

Тези скриптчета изглеждат доста полезни. На няколко места прочетох за случаи, в които са помогнали доста (примерно тук).

За това си ги записвам

 Posted by at 15:05

TimeZone Files, „version 4“

 Общи, Useful links  Коментарите са изключени за TimeZone Files, „version 4“
Февр. 242009
 

При миграция към Oracle 11g има една малка, но дразнеща мотичка, свързана с timezone файла, използван от БД. Не мога да разбера защо DBUA, който прави толкова много и сложни неща, не се справя с това. Почти съм сигурен, че проблемите са политически, но не мога да схвана какви са.

Както и да е. Ако мигрирате от нещо по-старо от 10.2.0.4 към 11g, трябва първо да си оправите timezone файла. За всички относително съвременни patchsets (примерно 10.2.0.3 или 10.1.0.5) това става лесно с прилагането на patch bundle с opatch. Но ако имате шанса да сте на нещо по-старичко, като 10.1.0.4, нещата загрубяват.

Ето тук е много полезна следната metalink note: Applying „version 4“ Time Zone Files on an Oracle Database. В нея има една красива табличка с линкове и обяснения за коя версия какво се прави.

Enjoy 🙂

 Posted by at 17:14

JABORAC

 Общи, Useful links  Коментарите са изключени за JABORAC
Февр. 122009
 

Преди почти 3 години написах статията за JABORAC. Там написах, че девелъпърите трябва да се обучават, за да разберат как работи БД. Но така и не стигнах до конкретни мерки. Е, правил съм някои опити, но нищо сериозно.

Един опит за сприятеляване на девелъпърите с Oracle DB прави Cari Millsap. Попаднах на неговия документ „For Developers: Making Friends with the Oracle Database„.

Много ми харесаха следните думи:

Speed is a vital feature of good software. Speed doesn’t just happen by accident. It’s a feature that you have to design into good programs.

Точно в десетката!

И като цяло четивото е полезно, макар и според мен да е малко трудно за един developer. Дано има някаква полза. Аз разпечатах няколко копия и ги раздадох на по-обещаващите колеги. Един от тях сякаш наистина прояви интерес.

 Posted by at 17:39

Data Guard Support for Heterogeneous Configuration

 Useful links  Коментарите са изключени за Data Guard Support for Heterogeneous Configuration
Дек. 162008
 

Ако се налага да пуснете DataGuard Между различни платформи, тук са описани валидните комбинации:

Note:413484.1 Data Guard Support for Heterogeneous Primary and Standby Systems in Same Data Guard Configuration

Примерно от версия 10g се поддържа Primary база на Microsoft Windows (x86) да се резервира с Phisical Standby БД на Microsoft Windows (x86), Microsoft Windows (64-bit Itanium), Microsoft Windows (x86-64) и Linux x86.

 Posted by at 17:24