Kyle Hailey

 Consultant, Общи  Коментарите са изключени за Kyle Hailey
Февр. 142010
 

Един от основателите на OakTable Network. Работил в Oracle Kernel Development, минал през Oracle Gold Support в Париж, после през Quest, за да се завърне в Oracle като един от „мозъците“, измислили OEM. Един от евангелистите на wait interface-а като мощен инструмент за performance troubleshooting/tunning. От четеното за него подозирам, че той стои и зад много полезния, но рядко използван механизъм за Direct Memory Access в Grid Control-a. В момента работи за Embarcadero, но като лектор се включва с Performance-related сесии на семинарите на Hotsos, NoCOUG, RMOUG, NYOUG, Oracle World и Dbforum (защо не и на BGOUG, някой ден?).

Човека има какво да сподели. И ще го сподели, на живо, макар и виртуално, в края на март. Подозирам, че ще си струва. Аз ще бъда „там“ 🙂

 Posted by at 18:59

Сбирка на БГПО пролет’10

 Consultant, Общи  Коментарите са изключени за Сбирка на БГПО пролет’10
Ян. 182010
 

Ако има някой не-чул/не-разбрал, да кажа и аз: пролетната сбирка на БГПО ще се случи в края на април (от 23 до 25 април 2010). И този път организаторите са успели да привлекат звезда от световна величина: самият Tom Kyte. Адски съм благодарен за усилията, които правят – не е лесно да се доведе такъв човек. И се надявам той да не им върже тенекия, както направи Anjo Kolk.

Всъщност с напредването на възрастта (пригответе големи подаръци за наближаващият ми юбилей, благодаря 😉 ), все повече оценявам нашите си „звезди“ – примерно Юлиян Дончев. Owen Hughes също е почти местен с третото си идване, a и също е много добър лектор. Както и Пламен, когато реши да говори. Пък и всеки друг, решил да сподели опит или да покаже резултати от неговия research. (Иване, не се ослушвай)

Този път аз ще се включа с една по-нестандартна лекция. Мисля, че това, което съм подготвил, ще бъде интересно не само за DBA, а и за developers, sysadmins, даже и за IT-ориентирани мениджъри. За това пък съм се замислил (и дано да успея) за есенната сбирка да подготвя най-hard Oracle-database-related лекцията от всичко, което съм правил до сега. Ама това е в далечното несигурно бъдеще… Сега ще говоря за performance forecasting. Тази презентация си я подготвям от година и половина и се надявам, че се е получила добре.

Ще се видим там, нали?

 Posted by at 13:10

Exadata Adventures

 Consultant  Коментарите са изключени за Exadata Adventures
Ное. 162009
 

Ако някой е харесал моята презентация на последния семинар на БГПО, може да я изтегли от тук.
Премахнал съм разни красиви фонове и дизайни, за да се получи по-малък файл.

 Posted by at 9:21

Jonathan Lewis в София

 Consultant, Общи  Коментарите са изключени за Jonathan Lewis в София
Окт. 122009
 

Dear Reader,
The first time I heard about Jonathan was in short email from Cary Millsap (after he left Oracle and formed Hotsos) with a pointer to Jonathan’s sexy and easy-to-remember web address http://www.jlcomp.daemon.co.uk/ and a short question: „Ever heard about this guy? Seems pretty smart.“

Pretty smart, indeed. I have called Jonathan „the future Dave Esnor“, but even that is not doing him full justice. He writes incredibly well. He even has the guts to tell an audience of more then 500 people that he considers his book the second-best on the market, with Tom Kyte’s first book being, well, the first. That might be so, but reading his book is still pure pleasure to me, and it would still be one of the three Oracle-related books I would bring to the famous desert island.

He forces the rest of us to ever higher standards when it comes to testing, testing, and testing (to destruction) before we write or claim anything. And he constantly reminds us that this of that experiment or observation is only true for this or that version of Oracle under this or that condition.

He shares any insights he gains with the World, and is in that and other respects the scientist we all want to become one day. He somehow finds time to answer more questions on comp.server.databases.oracle and the Oracle-L list than most. He teaches as he used to be a teacher (a teacher, that is, who cared about his job). Which he was, by the way. His presentations are always well prepared, well timed, and well worth your time.
. . .

С тези думи Mogens Nørgaard започва представянето на Jonathan Lewis, един от авторите на „Oracle Insights: Tales of the Oak Table„. Само това да беше, пак щях да хукна към двата семинара, който ще се проведе другата седмица. А съм чел и немалко неща, писани от него. Убеден съм, че който дойде, няма да съжалява.

 Posted by at 10:02
Февр. 022009
 

Юлиян е човек. За първи път го чух и видях на една сбирка в София, организирана от БГПО, в която той беше единствен лектор. Още тогава оцених, че е пич. Знае ужасно много неща, има всичката възможност на света да се големее, но не го прави. Говори ни съвсем човешки, всячески се опитва да предизвика дискусия. Сподели какви грешки е правил.

Юлиян е змей. Разбира Oracle database на едно друго ниво. Той е първия Oracle Certified Master в Европа, но отдавна е нещо повече. Той разбира нещата, осъзнава ги, чувства ги и ги усеща. Когато излезе Oracle 11g, Юлиян изнася темата „50 new features in oracle 11g“ на Oracle OpenWorld. Той разказа на света какво му е най-интересно в новата версия. Не някое рекламно лице от Oracle или някой архитект. Юлиян.

Юлиян е баш-DBA на Нокия във Финландия. На последната сбирка на БГПО каза, че те имат над 900 бази. Без да броят тези, който са по-маловажни и се хостват навън.

Юлиян е математик. Завършил е Computer Science в Будапеща, после Математика в Хелзинки. Математиката му е в кръвта. В Банско навлезе малко в темата на Пламен за Exadata и се опита да ни обясни механизма на bloom филтрите. Залата не прояви голяма интерес. Жалко.

Вижте филма за Юлиян и Сабина Дончеви в Другата България на bTV

 Posted by at 14:49
Ян. 302009
 

Реших да понауча малко Perl. Всички го хвалят, че бил супер гъвкав език. Аз, обаче, не съм програмирал от години (ако не броим по някоя друга процедурка на PL/SQL тук-там). Оказа се, че програмирането като работа не се забравя, но сблъсъка с нов език ме изненада.

Както и да е. Предисторията е следната: тази седмица трябваше да инсталираме един тестов Oracle 10.2 на Linux и в знак на оптимизъм избрах Oracle Unbreakable Linux 4 Update 2 x86_64, защото от Oracle 10.2 на RHEL 5 имам лоши спомени. Интересното тук е архитектурата. Не знам RHEL4 дали се държи по същия начин, но се сблъскахме с един много тъп проблем. Преди инсталацията на Oracle DB, когато слагах всички необходими пакети, rpm започна да се държи странно – обясняваше ми, че един пакет го няма, а rpm -q показваше, че го има. Оказа се, че инсталатора е сложил i386 версията, а на мен ми трябва x86_64 версията. И двете си стоят мирно на инсталационното CD, но инсталера по най-тъпия начин е избрал 32 битовата.

Това го преборихме. Но то ме вдъхнови за първата, може би не много смислена, но ПЪРВА за мен програмка на perl. Реших да изнамеря всички пакети, които са инсталирани, но не и в x86_64 вариант.

Почнах наистина а началото, но с много оптимизъм. Примерно, за да взема името на всеки пакет реших най-оптимистично да се боря с regular exressions – това само по себе си е едно дълбоко море. Започнах така:

#!/usr/bin/env perl

use strict;
use warnings;

#my $s = "world";
#print "Hello, $s\n";
my $pn;
my @in=`rpm -qa`;
chomp @in;

foreach (@in) {
 $pn = $_;
 if ($pn =~ /((\w|-)+)-(\d+[-\.]+[-\w\.]*)/) {
    print "For $pn";
    print ", name is $1";
    print " and version is $3\n";
...

Този regexp сам по себе си е голямо заклинание, обаче колкото и да се мъча, не можах да хвана всички случаи. Най-брадатия пакет се оказа java-1.4.2-gcj-compat-1.4.2.0-27jpp – просто няма (или аз не мога да направя) regexp, който да се справи с отделянето на името от версията. Странното е, че като го погледна и ми става ясно коя част е име и коя – версия; но не мога да формулирам точния алгоритъм, поне в тази нова за мен среда. Като стана дума за среда, използвам просто vim, за по-трудно.

Както и да е. Пробите и грешките бяха много. Пешо помага, Xerxes също удари едно рамо в момент, в който бях забил по много тъп начин. И на края успях да стигна до Първата Работеща Програма на Perl (ПРПП), която съм писал лично аз:

#!/usr/bin/env perl

use strict;
use warnings;

my $Str64 = "x86_64";

sub GetArch {
# This procedure checks if some package's architecture is $Str64
# If thеre is more than one package with the same name
# (and different architectures), it will return $Str64
# If there is no package installation with #Str64 architecture
# it will return the first architecture occured

 # get package name from the parameters
 my $PckName = shift;
 # get installed architectures for the package
 my @PckArchs = `rpm --query --queryformat \"%{ARCH}\n\" $PckName`;
 # init $Result with the first architecture found
 my $Result = $PckArchs[0];
 my $CurrArch;

 # lop through architectures
 foreach (@PckArchs) {
   chomp;
   $CurrArch = $_;
   # Check if the architecture is what we are looking for
   if ($CurrArch eq $Str64) {
     # Victory!
     $Result = $CurrArch;
     }
   }
 return $Result;
}

my $pn;
# we take all package names
my @in=`rpm -qa --queryformat \"%{NAME}\n\"`;
#sort the package names (will look better)
@in = sort(@in);
# remove the new line character
chomp @in;
my $pa;
my $PckCount = 0;

#loop through the package names
foreach (@in) {
  # take thе current package name
  $pn = $_;
  # get package's architecture
  $pa = GetArch($pn);
  chomp($pa);
  #check if the architecture is fine 
  #(and if thе package has architecture at all)
  if (($pa ne $Str64 ) && ($pa ne "noarch")) {
    # this package is not fine, let's report it
    print "$pn is $pa\n";
    $PckCount++;
  }
}
print "Number of bad packages: $PckCount\n";

Може би може да се направи много по-елегантно, но за ПРПП и това е ОК 🙂

P.S. оказа се че има инсталирани цели 41 такива пакета.

P.P.S. Highlight Source Pro плъгина на WordPress, който си сложих днес, не се справя много блестящо с обратните кавички (`)

P.P.P.S. Оправих си Highlight Source Pro. Във файла wp-content\plugins\highlight-source-pro\geshi\geshi\perl.php на ред 63 вместо
'QUOTEMARKS' => array('"'),
написах
'QUOTEMARKS' => array('"','`'),

 Posted by at 15:58
Ян. 102009
 

Brendan Gregg от FISHworks екипа на Сън показва колко лошо е човек да крещи на storage-а си:

До такива важни открития стига човек когато има твърде много техника и поне малко свободно време. Замислям се как ли се е стигнало до забелязването на този ефект? Какво ли са правили изнурените инженери от FISHworks за да се прояви?

P.S. Отговорът намерих тук:

I found this when investigating an intermittent latency issue caused by vibration on disk missing a drive bracket screw (which Adam found once before). After reinserting the disk, I enabled additional Analytics to get a good trace of the effect – but it wasn’t reproducing. I was trying to figure out why, and wondering how close the disk was to the vibration point – when I shouted at it to give it some extra vibration. This worked better than expected, and caused issues in all the disks I was shouting at, not just the missing screw one. I was using the Analytics by-disk breakdown to map where I was shouting at (although in the video I shouted a bit too loud, and vibrated most disks in both JBODs). If I can get the missing screw issue to reproduce, I’ll post a blog entry with the screenshots.

 Posted by at 11:29
Ное. 282008
 

Сещате ли се за учителя Йода и неговите проблеми със словореда? Успях да идентифицирам негова намеса в техническо задание по един търг. Естествено няма да споменавам кой търг и за коя администрация, но ще споделя с вас някои от характерните за Йода изречения.

Започваме с по-лек случай. Става дума за етапите, през които минава изпълнението на проекта:

Различните етапи се допуска да се припокриват и да се изпълняват едновременно.

Аз бих използвал „Допуска се различните етапи да се припокриват…“. Но да преминем към точката „Съвместимост на системата“

Всички части от системата трябва да са интегрирани (или възможност за интеграция да бъде предоставена) и данните да се събират по централизиран начин в една база данни.

Следващата интересна точка е „Въвеждане на данни и методи за обмяна“

Като индустриален стандарт XML трябва да се използва при обмяна на информация с други системи.

И сега нещо за „Капацитет на системата“

Около ХХХ записа годишно се очаква да има.

Тук ще вмъкна две изречения за скоростта, които са долу-горе добре като словоред, но са много забавни като описание на изискване (това е в техническото задание, не в някакъв чат):

Интернет интерфейса на системата трябва да осигурява достатъчно бърза скорост на работа, като се вземе предвид настоящото качество на телекомуникациите. Въвеждането на данни, редакция, преглед и справки не трябва да карат потребителя да чака.

Като си говорим за потребители и роли, разбираме, че

Други роли трябва да могат да бъдат създавани.

Стигаме и до справките и тяхната визуализация:

За (определен тип обекти), (тип визуализация) би следвало да се използва.

И като говорим за достъп до данни, трябва да следим кой потребител какво прави:

Информация за имената, паролите и транзакциите извършени трябва да се записва.

Има още много „бисери“ в документа, но стига толкова…

 Posted by at 14:32
Окт. 162008
 

Съвсем наближи есенния семинар на БГПО. И както писах вече, този път качеството (и количеството) на сесиите изглежда невероятно. Какво от семинарната част чакам аз със нетърпение?

Ще започна с въведението на Милена. Тя е много слънчев човек и говори интересно. Така че с нетърпение очаквам да се видим отново.

Веднага след това започва тежката артилерия: „Някои митове в Oracle”, лекция на Юлиан Дончев, баш-DBA на Нокия. Юлиян е човек, който успява да комбинира огромният си опит с не по-малък хъс за разучаване на нови неща и разчопляне на Oracle Internals. За това очаквам да каже много интересни подробности.

След това ще посетя сесията на Анатоли Атанасов от Oracle BG, „Oracle Fusion Middleware and BEA”. Честно казано това е малко далече от преките ми интереси, но човек трябва да е запознат и с „околностите”, а Анатоли разказва добре – увлекателно и разбираемо. А и съм убеден, че рано или късно ще се спъвам във BEA и тогава малко предварителна информация ще ми дойде добре.

След това мисля да мина в другата зала – „Тодорка” – за да слушам лекциите на Francois Lorthioir, Senior Manager, Oracle License Management Services Eastern Europe, Middle East and Africa на тема „Ценообразуване и лицензиране в Oracle”. Тази на пръв поглед скучна материя е нещо което ме засяга лично като консултант. А е толкова мъглива, че малко светлина винаги помага.

Следващите две паралелни сесии са малко далече от моя интерес. Но след това с удоволствие ще изслушам разказа на Милена Герова за нейните „Впечатления от Oracle Open World, Сан Франциско”. Както казах, тя говори много добре. А и така ще си помечтая да отида и аз до OOW – защо не още следващата година?

И на края на първия ден ще слушам с всички уши приказките на Пламен Зюмбюлев за „HP Oracle Exadata Storage”. Както си пролича от блога ми, определено темата ми е интересна. Този звяр просто звучи предизвикателно. Освен това Пламен също е надарен с добри ораторски умения. Чрез неговите думи ще се приближа до тази cutting edge технология. С други думи ако не мога да го пипна, поне да слушам от първа ръка за него.

В събота програмата отново започва с гръм и трясък – Юлиян Дончев ще разкаже за „1000 days with Grid Control at Nokia: how to do more with less”. Като се има предвид колко системи се търкалят под негово ръководство, тук очаквам безценни съвети. Това е може би най-ценната (според мен) лекция в целия семинар.

След това ще си (по)изясня голямата картинка на OUG по света с лекцията на Doron Simchoni, President of Israel Oracle User Group: „User Groups – The Global Picture“. Вингаи съм обичал да се чувствам част от нещо голямо и значимо.

После ще слушам сесията на Михаил Даскалов от Технологика за „Data guard high availability and RAC”. Това ми е в най-прякото поле на интерес, а може и малко да се позастъпи с моята лекция. Не се сещам как се справя Михаил с ораторските предизвикателства.

Много съм раздвоен какво да посетя веднага след обяда. От една страна „All Oracle Features in Action – Mobiltel Mediation Platform” на Георги Христов звучи като нещо адски полезно. От друга страна конкуренцията е лекция на Деян Баргански за „Net8 Configuration in Oracle RAC”. Деян е готин човек, който е виждал много интересни ситуации и може да сподели някои истински gems.

След кафе паузата в събота ще слушам какво ще каже Борис Гюров за „Oracle Cluster Ready Services 11g – Tips and Comments”. Честно казано опита ми с CRS 11g e неприятно малко. А ми трябва такъв. Пък и Борис е човек, който може да намери, изолира, класифицира и поднесе полезни функции в даден Oracle софтуер дори и без да е настъпвал много мотики на практика.

За съжаление ще се наложи да пропусна лекцията на Стоян Иванов от Семантек за „Въведение в Oracle Application Express“. Може и да не звучи много интересно, но шеговития стил на Спи е много пристрастяващ. Но по същото време на финала ще трябва да съм в другата зала, за да говоря за „Database Availability and Rolling Upgrades”. Мисля, че ще се получи доста интересно и полезно. Обещавам да има по нещо за всеки – и за начинаещите, и за понапредналите.

* * *

Разбира се при всички случаи ще пропусна половината лекции, просто защото има две паралелни сесии. Убеден съм, че някои от тях също биха ми били интересни. Но няма как да бъда двете места. А какво бих правил на OOW, където има толкова много паралелни сесии?

* * *

Естествено, с не по-малко нетърпение очаквам разговорите по време на яденето и кафе-паузите, както и голямото аху-иху вечерта. Винаги е интересно.

 Posted by at 17:00