Апр. 152010
 

Събрали са се разните министри, със синдикати и работодатели, да мислят. И мислили те дни и нощи, и са решили – има криза. Трябват мерки.

И ето, дни и седмици мъдруват, ала на края сал една велика мярка ще излезе – и те я отделиха специално, че даже май не са се доразбрали и за нея. За туй говорят, 59+1 са мерките. Не са 60, а 59+1.

Каква е тази мярка тъй специална? Таз мярка важна се оказва: когато се разболееш, първите 2 дни ти се изплащат от работодателя. И после има един трети ден за пост с молитва, през който никой не ти плаща – чай ще пиеш. Ако преминеш изпитанието кратко, то значи си достатъчно безценен, за да си заслужава и държава, в която данъци, осигуровки плащаш, да ти повърне нещо и да започне да ти плаща.

Така решиха, щото много тарикати се извъдили: със болничния, вместо платен отпуск, за да източат свежи кинти от държавата. И тъй се чува два-три дена, но подир туй настана друга приказка.

Работодателите, като се видяха в тясно, и като знаят най-добре за тез тарикатлъци, предложиха ни друго. Предложиха да се обърне схемата и вместо третия, през първи ден да е пием само чайче. Тъй всеки ще се чувства някак задължен да ходи да се труди, дори и да не е в кондиция. Защото тук ден-два, там друг… заплатката стремглаво намалява.

Правителството се заслуша, и ни каза, че може и така да стане. Зер простия работник като мене няма глас в тристранката. Че синдикати знаят само да полайват, ама и гледат да не се разсърди някой, че те са най-зависими от другите и нямат власт освен властта на блъфа. Пък и е важно много следното: да не погледне някой и към обичните им топли придобитъци, че те и без това са паразитна структура. Ако не ги държи закона и търпи работодателя, направо са умрели.

Но породи се в мен идея друга. Аман от недовършени реформи, предложени и одобрени от страхливи хора. Нали се знае, има криза. И трябва спешно да се съберат пари в бюджета. Та се зачудих… Не може ли като се разболея, на първий ден да давам аз пари на шефа си, за да потръгне бизнеса; на втория и трети ден да давам надник на държавата, че тя и без това го е закършила. И ако жив съм след това, да ме оставят да си се лекувам и да рушветчийствам с к’вото е останало. Така ще има и пари за бизнеса, и за бюджетните лапачи!

* * *

Но минаха и други мерки през ушите на народа. Понеже много нагли майки вдигали си доходите преди раждане, че даже месеци преди да се заченат, така източват касата; за туй държавата подхвърли, да се пресмята майчинството върху 2 до 3 години.

Сега ще кажа тази мярка как не се прие. Защото твърда е ръка правителствена, а тази мярка беше твърде мека, за да зачене, че и да роди голяма полза.

Предвид че доста дами раждат в уиниврситета или пък малко подир туй, преди да имат кариера и развитие, предлагам да се смятат за заплата всичките години след десетата. Да вземем средно от стипендии и джобните от вкъщи; да ги пресметнем с първите, най-малките заплати, така че ако някой е решил, че се е закрепил и може да роди, да си помисли пак.

И други мерки мога да предложа.
Обаче свърши ми ракията.

 Posted by at 22:12

Shit mountain

 Junk, Общи  Коментарите са изключени за Shit mountain
Окт. 012009
 

Не знам нарочно ли са подбирали цветовете така:

Shit mountain

Това е гледката като в Oracle EM Grid Control. „Кафявата маса“ започва да се натрупва когато db_recovery_file_dest се напълни до указания размер и ARCH процеса не може да пише повече archivelogs. В този момент БД е почти неизползваема и картинката подсказва за проблема: сякаш се натрупва една планина от разноцветни л…а.

След увеличаване на db_recovery_file_dest_size, почти веднага се завръщат нормалните гледки: зелено като полянка, синьо като небето над нея… БД работи 🙂

 Posted by at 13:10

Светият синод се включи в кризисния щаб

 Junk  Коментарите са изключени за Светият синод се включи в кризисния щаб
Апр. 142009
 

В неделя новинарските агенции разнесоха новината, че „Станишев инспектира почистването на столичните храмове”. Но този път репортерите се оказаха хитро преметнати и не успяха да напипат първопричината на височайшите (светски) посещения в софийските църкви.

А истината е, че Станишев е ходил за последни уточнения на условията, срещу които Българската Патриаршия е обещала божествена намеса за справяне с небивалата криза със софийския боклук, която заплашва живота на енорияшите им. Според споразумението, подписано лично от софийския митрополит и български патриарх Максим, светият синод се наема да помогне за справянето с кризата със столичните боклуци. В отговор на добрата воля водачът на правителството и председател на ВС на БСП Сергей Дмитриевич Станишев обещал да помогне в съдебната битка с отцепниците, предвождани от Инокентий.

Резултат от постигнатото споразумение са дъждовете, които се сипят контролирано над страната ни (и предимно над София) в последните дни. Според предварителната договорка дъждовете трябва да спрат утре (сряда – бел. ред), за да може да се развие другата дейност на кризисния щаб. Ако е необходимо, валежите ще се подновят към края на седмицата, по преценка на шефа на щаба Тодор Модев.

Анонимен източник от Висшия клир на българската православна църква сподели, че направеното споразумение е голям успех за Станишев, предвид заетостта на свещениците през страстната седмица. За да постигне споразумението шефът на БСП се е заклел пред името божие, че нито той, нито някой друг от неговите съпартийци ще повтори грешките от миналото, когато хората, ходили за Великден в църква са били наблюдавани, записвани и репресирани. Освен това, другарят Станишев е обещал, ако планът му проработи и успее да уреди БСП за втори пореден мандат за първи път от 25 години, да обмисли сериозно вкарването на вероучение като задължителен предмет в училище и назначаването на православни свещеници като хонорувани преподаватели. С това Голямата Торба с Предизборни Обещания а БСП (ГТПОБСП) може да се смята за отворена.

 Posted by at 21:28

Харакири на Oracle сесия

 Junk, Общи  Коментарите са изключени за Харакири на Oracle сесия
Мар. 272009
 

Това го видях от блога на Laurent Schneider 🙂

C:\>sqlplus system@XXXX

SQL*Plus: Release 11.1.0.6.0 - Production on Пт Март. 27 11:04:46 2009

Copyright (c) 1982, 2007, Oracle.  All rights reserved.

Enter password:

Connected to:
Oracle Database 11g Enterprise Edition Release 11.1.0.7.0 - 64bit Production
With the Partitioning, OLAP, Data Mining and Real Application Testing options

SQL> select * from dual;

D
-
X

SQL> alter session set events 'immediate crash';
alter session set events 'immediate crash'
*
ERROR at line 1:
ORA-03113: end-of-file on communication channel
Process ID: 852
Session ID: 135 Serial number: 13


SQL>  select * from dual;
ERROR:
ORA-03114: not connected to ORACLE

А ето и един пример кога тази вратичка помага наистина. В случая имаме:
– заключен ресурс (таблица)
– заключването е от сесия, която е отнесла плувката (няма да се събуди)
– нямаме достъп до ОС за да пуснем kill или orakill

Намъкваме се в сесията с oradebug и пращаме съответняи event:

SQL> oradebug setospid 3872;
SQL> oradebug event immediate crash;

Доста деструктивно, но практиката показва, че понякога се налага (то за това ги има kill и orakill)

 Posted by at 12:12
Ян. 102009
 

Brendan Gregg от FISHworks екипа на Сън показва колко лошо е човек да крещи на storage-а си:

До такива важни открития стига човек когато има твърде много техника и поне малко свободно време. Замислям се как ли се е стигнало до забелязването на този ефект? Какво ли са правили изнурените инженери от FISHworks за да се прояви?

P.S. Отговорът намерих тук:

I found this when investigating an intermittent latency issue caused by vibration on disk missing a drive bracket screw (which Adam found once before). After reinserting the disk, I enabled additional Analytics to get a good trace of the effect – but it wasn’t reproducing. I was trying to figure out why, and wondering how close the disk was to the vibration point – when I shouted at it to give it some extra vibration. This worked better than expected, and caused issues in all the disks I was shouting at, not just the missing screw one. I was using the Analytics by-disk breakdown to map where I was shouting at (although in the video I shouted a bit too loud, and vibrated most disks in both JBODs). If I can get the missing screw issue to reproduce, I’ll post a blog entry with the screenshots.

 Posted by at 11:29

Как да сглобя…

 Junk, Общи  Коментарите са изключени за Как да сглобя…
Авг. 192008
 

Някак си се кефя да сглобявам разни неща. Примерно мебели, ВиК (мивки, душове) или други подобни… Абе Lego за възрастни. Преди година ми поискаха 150 лева за да ми сглобят една душ-кабина. Сглобих си я сам, а с парите си купих един хубав любителски акумулаторен винтоверт.

Хубавото „лего“, било то шкаф, легло, кухня или нещо друго, има добри инструкции за сглобяване. Тези инструкции задължително имат скици. Ето една примерна скица, вдъхновена от творбите на Ешер:

Ешер

Успех 🙂

 Posted by at 20:34
Юли 032008
 

Първо беше експлозия.

После – земетресение.

Сега очакваме
– наводнение
– дъжд от жаби
– нападение от скакалци
– Вучков с предаване в прайм тайма на бТВ
– Азис да стане президент
– кой знае още какви бедствия…

И сигурно всичко това е заради гей-парада.

п.с. Моля този пост ДА НЕ СЕ ВЗЕМА НАСЕРИОЗНО. Просто съм изпушил…

 Posted by at 16:54
май 262008
 

Днес купих резервна батерия за една от играчките си. Става дума за оригинална батерия на Sony Ericsson: BST-40, литиево-полимерна, 1120 mAh. И понеже съм си любопитко, се зачетох в гаранционните условия, за да знам какво не е добро за батерията. Има една интересна точка:

3. This warranty does not cover any failure of the Product due to normal wear and tear, or due to misuse … (дъра-бъра) … Nor this warranty cover any failure of the product due to accident, modification or adjustment, acts of God or damage resulting from liquid.

Не става ясно за божеството от коя религия става дума, както и за кои негови дела. Имайки предвид, че в повечето религии света сам по себе си е Негово дело, то всичко на този свят би могло да излезе извън обхвата на гаранцията.

 Posted by at 13:36