За подготовката

 Без категория  Коментарите са изключени за За подготовката
дек. 052006
 

Имаше някъде една мъдра мисъл, нещо в смисъл

„Failing to prepare is preparing to fail“.

Ах, колко верни са тези думи!
Вече на няколко места наблюдавам един и същ сценарий. Става дума за миграция – веднъж беше към нов сървър; веднъж – към нова система; веднъж – към нова версия на Oracle. И трите клиента имаха един общ проблем, който при двама доведе до много сериозни проблеми. Сценарият е следния:
– взима се решение за миграция
– точат се процедури по закупуване на техника и други подробности
– изведнъж наближава крайния срок за миграция
– всики се разбързват и всичко се прави „хайде, че дойде крайния срок“
Резултат – де факто няма време (или желание?) за истински тестове на новата система преди да влезе в production. И как се развиват нещата?
Вариант 1: миграцията се случва успешно според плана. Никакви проблеми. В понеделник се оказва, че нещата по някаква причина не вървят. Няколко часа около хиляда души не могат да работят. После се възстановява старата система. При това този сценарий се повтаря два пъти за 3 седмици!
Вариант 2: миграцията се случва успешно според плана. Никакви проблеми. В понеделник 100 души работят ОК. Във вториник се закачат 150. В петък достигат до 400 (от общо 700). Системата де факто спира. Цялата организация престава да работи, но връщане назад няма. В този момент се привличат консултанти на килограм (и се плаща на килограм). В крайна сметка системата е вдигната на крака, но след много излишни нерви
Вариант 3: За сега изглежда успешен (след инфарктна намеса от наша страна в последните дни преди production). Със свито сърце изчаквам да заработи на пълни обороти.
И в трите случая де факто няма предварителни изчерпателни тестове. Няма натоварване на системата преди да влезе в production. Все едно да сглобиш автомобил и да го продаваш, без да си пробвал дали ще запали. Може и да запали, де. Нали всчико е по плана, сглобено както трябва… 🙂

 Posted by at 11:46