Iron Maiden в София!

 Общи  Коментарите са изключени за Iron Maiden в София!
фев. 272007
 

Случи се, най-после! Или поне „ще се случи“! Великите, неповторими, невероятни, законодателите не хеви метъла, самите Iron Maiden ще пеят в София!!!

Iron Maiden

Порвърждение на новината има на сайте на Sofia Music Enterprises. А когато те обещаят нещо такова, то наистина се случва (освен ако няма непреодолими пречки, като контузия на китарист, каквито случаи помним).

Концерта ше бъде на 04.Юни (понеделник) на стадион „Локомотив“, в София. Събитието е част от фестивала Arena Muzika 2007.

Нямам думи да изразя колко съм шастлив. Iron Maiden са култова група, най-добрите, неземни, мощни, несравними… Те са дефиницията за „Хеви метъл“.

Усещам, че в началото на юни 2 седмици ще ходя със схванат врат 🙂 🙂 🙂

(повече)

Ето потвърждение и от сайта на Iron Maiden.

 Posted by at 16:45

Фотка

 Без категория  15 Responses »
фев. 232007
 

Да се похваля, ако някой не е разбрал… Сдобих се с ново фото: Panasonic Lumix DMC-FZ50 Silver
Panasonic FZ50

Мисля си за този фотоапарат от както ми откраднаха стария… За сега съм твърде въодушевен за да дам някаква реална оценка. Плюсовете му с описани в десетки ревюта, като тези в DPreview или Фото-Форум. За минуси мога да кажа само, че JPeg компресията му е доста агресивна дори и на fine (естествено, има RAW). Меду другото, чудя се защо никой фотоапарат няма възможност за компресия в много по-добрия формат Jpeg 2000. Всички са се влюбили в стандарта от 1986-та година… 🙁
(Както и никой браузър не разбира Jpeg 2000)

Резолюцията от 10 MP едва ли ще ми потрябва някога, но знае ли човек. Всъщност взех си го заради зверската (и качествена) оптика и страхотния стабилизатор на изображение. При ниски резолюции (3 MP) оптичното приближение стига до 21.4х!!! И въпреки това излизат резки и контрастни снимки дори от ръка.

Страшно приятен се оказа и ръчния фокус. И старата ми сапунерка имаше ръчен фокус, но далеч не толкова удобен. И за разлика от сапунерките тук има zoom и при снимане на видео (и ръчен фокус, с който се постигат интересни ефекти). Абе почти DSLR, ама много по-евтин и по-защитен 🙂

 Posted by at 15:50
фев. 232007
 

Благодарение на Raverman, аз съм горд сътрудник в проекта SETI@Home. Ако някой не знае, това е огромен проект в който доброволци „даряват“ свободната изчислителна мощ на компютрите си за да „търсят“ аномалии в космическия шум, записван от радиотелескопа в обсерваторията Arecibo. Идеята е, че някоя от тези аномалии може да е сигнал от извънземен разум. Работата, която се върши е огромна и това е може би на-мощният разпределен суперкомпютър на света, който обединява над 600 000 компютъра. Общата изчислителна мощ така и не е сметната.

Дали защото не съществува инзвънземен разум (твърде малко вероятно), дали защото не иска да си говори с нас, дали защото нямаме правилните инструменти или защото не търсим както трябва (най-вероятно), но до сега проекта не беше намирал нищо.

Е, най-после SETI@Home помогна да бъде открито нещо. Това нещо е откраднат лаптоп 🙂

Веднъж инсталирана на компютъра, клиентската част периодично се свързва със сървър във Berkeley за да изтегли нова работа (workunits) и да качи резултати от изчисленият, които е направил. Точно така James Melin е успял да намери IP адреса, от който се „закача“ откраднатият от дома му лаптоп. Тъй като крадеца не е блестял с интелект, физическото му намиране после е било не само възможно, но дори и лесно.

Цялата новина

 Posted by at 10:20

Oracle RAC Basics, част 1

 Без категория  1 Response »
фев. 192007
 

В тази поредица от постове ще се опитам да обясня идеята и ползите от използването на Oracle Real Application Cluster. Според моя опит все повече компании поглеждат към това решение, което, без съмнение, придоби голяма стабилност и реална полза без да е необходим кой-знае-какъв специализиран хардуер в последните версии на Oracle RDBMS.

Първо трябва да изчистим идеята за клъстер. Според Wikipedia, “A computer cluster is a group of tightly coupled computers that work together closely so that in many respects they can be viewed as though they are a single computer”. Друга, по-ясна дефиниция е „A cluster environment is defined as a system built with a multitude of nodes sharing local resources (Disks, CPU power, Printer queues…) and offering cluster-wide services (Security, Synchronization, Communication)”. Като цяло идеята е да се извършва една обща работа на няколко компютъра (наречени cluster nodes, или възли), които от гледна точка на потребителя/клиента изглеждат като един (ресурс).

В началото искам да уточня някои термини, които ще използвам.

– Node (възел): това е един от „компютрите”, които формират клъстера. Представлява относително самостоятелна единица със собствени процесори и памет.

– Shared resource (споделен ресурс): това е ресурс, който се споделя между възлите в клъстера. Обикновено е общ дисков масив.

– Пакет: за да се извършва работата паралелно, тя трябва да (може да) се раздели на пакети, които могат да се обработят самостоятелно. Пакета е единица работа, която се извършва винаги само от един от възлите.

Има няколко вида клъстерни архитектури, които представят различни предимства:

– Share Nothing Clusters: това са системи, в които всеки възел управлява ексклузивно част от споделения ресурс (примерно дял от споделения диск). В този случай ресурсите са споделени само на хардуерно ниво (или изобщо не са споделени), но логически са разделени. Това е най-лесният за реализиране вариант, но е най-труден за използване. Данните са стриктно разпределени между възлите, като всеки има достъп само до своите данни. Пример: IBM SP2, Terradata, Informix OnLine XPS

– Shared Disk Cluster: Това е частен случай, в който не се получава по-висока производителност, а само отказоустойчивост. Даннтие са на споделен диск, но е активен само един възел който има екслкузивен достъп до тях. При отпадане на активния възел, работата се прехвърля към неактивния, който до тогава не е работил. Такива решения са повечето клъстерирания на приложение на ниво ОС: HP ServiceGuard, Veritas Cluster Server, Microsoft Cluster Server

– Shared Everything Clusters: това са системи, в които общия ресурс се управлява равноправно от всичките възли на клъстера. В този случай всеки от възлите може да обработи всеки от пакетите, т.е. потребителя не се интересува към кой възел е закачен в момента. Това предоставя много предимства за клиентското приложение и значително го опростява. От друга страна такъв клъстер е труден за реализиране и усложнява значително задачата за синхронизация между възлите. Може да се получи много висока производителност и отказоустойчивост, почти перфектен load balancing (разпределение на натоварването между възлите). Могат да се добавят и премахват възли динамично, като това не прекъсва достъпноста на данните. Пример са Oracle RAC, IBM HACMP

– NUMA (Non Uniform Memory Access) – NUMA е подход за изграждане на клъстер от силно специализирани хардуерни компоненти. Клъстеризирането се извършва на ниво преди операционната система от едно ниво което извършва абстракция на хардуера и предоставя на ОС ресурси като дискове, процесори, памет. При този подход не е задължително да се прави синхронизация на работните пакети. Недостатък е, че има изявена латентност при достъп до „отдалечен ресурс” (примерно процесор от един блок чете памет от друг блок). Тази латентност се избягва до колкото е възможно от ОС при разпределението на ресурсите (ако ОС е запозната с NUMA архитектурата).

Каква е целта, която се преследва с клъстеризирането?

Отказоустойчивост: в един shared everything или NUMA клъстер, където всеки възел може да свърши всяка работа, отпадането на един възел не води до отпадане на приложението като цяло.

Скалируемост: както при всяко решение за паралелизация на задачи, търси се повишаване на производителността. Идеята е, че съвкупността от много възли е по-производителна и от най-мощния единичен възел. Теоретично производителността на клъстера може да се изрази като


T(N) = SUM t(i)
. . . i=1->N

Където

N е броя на възлите,
t(i) е производителността на i-тия възел.

На практика се получава загуба на производителност от нуждата за синхронизация между възлите. Това може да се изрази така (за хомогенен клъстер)
T(N) = N*t*s(N)
Където
N е броя на възлите
t е производителността на 1 възел
s(N) e коефициент на синхронизацията. Тук важи 0 < s(N) <= 1 Целта на клъстерните решения е да доближат s(N) до 1, т.е. да се получи почти линейна скалируемост: двойно повече възли водят до двойно по-голяма производителност. Тук може да се каже, че когато s(N) > 1/N, приложението се скалира добре. Колкото по-блозо е s(N) до 1, толкова по-добре скалира приложението. Когато s(N) < 1/N, приложението не скалира добре – при добавяне на възли в клъстера общата производителност пада. Факторите, които влияят върху s(N) са: - Clusterware – това е системата, която предоставя клъстерните услуги; грижи се за синхронизацията и заключванията. Такъв софтуер е Oracle CRS (Cluster ready Services, “сърцето” на Oracle RAC). - Application – самото приложение, което използва БД. - Топологията на клъстера (предимно типа на връзката между възлите)

 Posted by at 18:31

„Цената“ на MySQL

 Общи  Коментарите са изключени за „Цената“ на MySQL
фев. 192007
 

Когато се сравняваш с големите, може да сгрешиш. Най-малкото от нервност, несигурност.
Ето как на сайтa на MySQL са сложили цена от $40 000 за собствения си продукт:

For the price of a single CPU of Oracle Enterprise Edition ($40,000 per CPU), you can deploy an unlimited number of MySQL Enterprise Servers, with full 24×7 production support. You also get unlimited 24×7 access to MySQL Network Monitoring and Advisory Services.

Това е забелязано от членовете на OakTable Network. Къде отива мита за „безплатната open-source“ СУБД? Друг забавен момент от същия сайт е изказването:

Not only does open source save money, it provides an architecture that is more scalable for modern web-based applications

Без значение колко модерно приложение се търкаля на тяхната СУБД, няма начин да е по-скалируемо от Oracle. Просто нямат и половината от възможностите, които да направени и години на ред са шлифовани специално за скалируемост.
Както пише Kevin Closson, може би маркетинга на MySQL също е доброволен, за да отговаря на разработката
😉

 Posted by at 9:48

Joke

 Общи  Коментарите са изключени за Joke
фев. 152007
 

Има ли някакви съвети от Oracle за потребилте на SAP?

Да. Да преминат към E-Business Suite 🙂

 Posted by at 15:18
фев. 142007
 

Получих упрек, че нищо не се разбира от написаното. За хора, които не се занимават с Oracle наистина е само една торба с термини.

Ще кажа само, че това е нещо, което бих нарекъл „висш пилотаж“ в областта на backup/restore на данните. А backup/restore е една от най-важните от практическа гледна точка области на Oracle. За съжление често е и една от пренебрегваните теми. Познавам фирми с IT бюджет от рода на стотици хиляди евро на година, които се задоволяват с „просто някакво копиране“.

Геройството в случая е, че успяхме да спасимм (вярно, в тестова среда) данните на една БД, която е преживяла много лоши случки едновременно. Нещо колкото и невероятно на пръв поглед („е чак пък толкова нещастия наведнъж…“), толкова и реално впредвид опита ми (никое зло не идва само). Това, което направихме граничи с гериойство и ако се наложи да го правим при клиент, той ще бъде най-щастливия клиент (защото е избрал нас).

Толкова 🙂

 Posted by at 9:27

Restore impossible

 Без категория  1 Response »
фев. 132007
 

Днес успешно се преборихме с един много заплетен тестов случай. Става дума за следната ситуация:

Oracle Database 10.2.0.3 / Windows x86
Клъстерна БД (клъстер с 3 нода)
БД на клъстера се съхранява върху ASM
БД е в ARCHIVELOG режим
Разполагаме с hot backup от (примерно) четвъртък
В петък (т.е. след backup-a) е добавен tablespace към БД и е изтрит друг
Разполагаме с Archivelogs до преди час (вторник)

В този момент се случва нещо много лошо и нашият клъстер предава богу дух Нищо не може да се спаси от него. Трябва да се възстанови БД до възможно най-близкия момент преди срива, в който имаме archivelogs. Проблемите са няколко:

- няма вече клъстер, т.е. ресторваме върху обикновена single instance database
- няма ASM, т.е. ресторваме върху обикновена файлова система

Всъщност най-голямата драма се оказа добавения tablespace. След няколкочасова борба с всички възможни средства (Metalink, Google, …), изпитвам огромно удоволствие от успеха. Мед капе върху моята (и на колегата) problem solver-ска душа. Същото изпитах и миналата седмица, когато успях да добавя трети нод към клъстера (не минава точно по документацията, повярвайте ми).

Днес ще си легна доволен 🙂

 Posted by at 17:45

Интелект

 Общи  Коментарите са изключени за Интелект
фев. 092007
 

Попаднах на тези кратки размисли на Азимов относно интелекта.

Ах, толкова е прав! Интелекта е въпрос на гледна точка. Или, както е казал народа, всеки камък си тежи на мястото. Колкото и брилянтен да е един човек в неговата сфера, той би изглеждал като пълен идиот в друг контекст. И аз не се срамувам от това, че не мога да си сменя „дясната биалетка”, колкото и елементарен да е ремонта. Не ми е там силата.

Има, все пак, и още нещо, което Азимов не казва. След като някой открие „къде му е силата”, той трябва да натиска, да дълбае в тази сфера, да се развива. Таланта е нещо, което не можеш да научиш – имаш го или го нямаш. Но можеш да го развиваш. Или да тъпчеш на едно място, доволен от това, което имаш (или недоволен, мрънкащ, но пак да стоиш). Да, това с мрънкането пък е друга тема за размисъл.

Но относно усилието за развитие: това е нещото, което трябва да се оценява от истинския тест за… хм, не „интелигентност”. По-скоро „пригодност за живот/работа”? Нещо такова…

Човек, който не си е намерил мястото – трябва да го търси. Но като го намери, търсенето не свършва. И тук ставаме малко прагматични. Веднъж слушах едно интервю с Thomas Kyte, един от най-великите Oracle експерти на света. Сещам се за една много ключова мисъл в това интервю: „Никога не позволявай работата да спира развитието ти. Ако не виждаш повече развитие на едно място, време е да го напуснеш” (Това интервю е една от основните причини да „напусна” старата си работа преди няколко месеца)

Развитието. Това е нещото, което трябва да се оценява. Жалко, че няма такъв тест. Интелекта е относителен. Желанието за развитие е неоценимо. И безценно. Май на там се насочват и добите мениджъри и HR.

 Posted by at 12:01