Фотка

 Без категория  15 Responses »
фев. 232007
 

Да се похваля, ако някой не е разбрал… Сдобих се с ново фото: Panasonic Lumix DMC-FZ50 Silver
Panasonic FZ50

Мисля си за този фотоапарат от както ми откраднаха стария… За сега съм твърде въодушевен за да дам някаква реална оценка. Плюсовете му с описани в десетки ревюта, като тези в DPreview или Фото-Форум. За минуси мога да кажа само, че JPeg компресията му е доста агресивна дори и на fine (естествено, има RAW). Меду другото, чудя се защо никой фотоапарат няма възможност за компресия в много по-добрия формат Jpeg 2000. Всички са се влюбили в стандарта от 1986-та година… 🙁
(Както и никой браузър не разбира Jpeg 2000)

Резолюцията от 10 MP едва ли ще ми потрябва някога, но знае ли човек. Всъщност взех си го заради зверската (и качествена) оптика и страхотния стабилизатор на изображение. При ниски резолюции (3 MP) оптичното приближение стига до 21.4х!!! И въпреки това излизат резки и контрастни снимки дори от ръка.

Страшно приятен се оказа и ръчния фокус. И старата ми сапунерка имаше ръчен фокус, но далеч не толкова удобен. И за разлика от сапунерките тук има zoom и при снимане на видео (и ръчен фокус, с който се постигат интересни ефекти). Абе почти DSLR, ама много по-евтин и по-защитен 🙂

 Posted by at 15:50
фев. 232007
 

Благодарение на Raverman, аз съм горд сътрудник в проекта SETI@Home. Ако някой не знае, това е огромен проект в който доброволци „даряват“ свободната изчислителна мощ на компютрите си за да „търсят“ аномалии в космическия шум, записван от радиотелескопа в обсерваторията Arecibo. Идеята е, че някоя от тези аномалии може да е сигнал от извънземен разум. Работата, която се върши е огромна и това е може би на-мощният разпределен суперкомпютър на света, който обединява над 600 000 компютъра. Общата изчислителна мощ така и не е сметната.

Дали защото не съществува инзвънземен разум (твърде малко вероятно), дали защото не иска да си говори с нас, дали защото нямаме правилните инструменти или защото не търсим както трябва (най-вероятно), но до сега проекта не беше намирал нищо.

Е, най-после SETI@Home помогна да бъде открито нещо. Това нещо е откраднат лаптоп 🙂

Веднъж инсталирана на компютъра, клиентската част периодично се свързва със сървър във Berkeley за да изтегли нова работа (workunits) и да качи резултати от изчисленият, които е направил. Точно така James Melin е успял да намери IP адреса, от който се „закача“ откраднатият от дома му лаптоп. Тъй като крадеца не е блестял с интелект, физическото му намиране после е било не само възможно, но дори и лесно.

Цялата новина

 Posted by at 10:20