мар. 122007
 

Понякога губя уважението на разни хора, с които говоря. Ядосвам ги като изказвам тезата, че сами сме си виновни. „Да, ама Софиянски заграбил това и това…” „Брата на Милен Велчев има хотел там и там…” „Стоичков се вози в такъв и такъв джип…”.

Абе какъв сме народ, всеки гледа в паницата на другия! И чул-недочул мърмори, че другия има повече. Ами ако искаш да имаш и ти повече, налягай си задника и направи така, че и ти да имаш! А другия ако е получил „повече” по кофти начин – има си прокурори да „му се скарат”. Ако не – халал да му е!

Изпадам в крайности. Но много вярвам в „Не е луд който яде баницата – луд е който му я дава”.
„Някой си построил хотел” – ами могъл – построил!
„Някой си купил мерцедес” – ами могъл – купил си!
„Да, ама и аз искам мерцедес…” Ами направи така, че да имаш! Питаш ли го другия колко се е гърчил докато си го купи? Колко жертви е направил, колко нощи не е спал, колко страхове е брал, колко рискове е поел и как се е потил докато си го купи? Не, ти виждаш, че той кара Мерцедес. Ес класа. И казваш „тоя тук, измамник, далавераджия, такъв-онакъв…”

Абе какво е това нашето всенародно възпитание! Изтъкани от завист и мрънкачество… Не че няма измамници в мерцедеси. Ооо, много са. Ама не мога да разбера какво ще постигна аз, ако стоя и мрънкам кой какво има. Вместо да се мъча аз да изкарам повече, така че и аз да имам. Какво ще постигна като ден след ден се ядосвам и депресирам от това кой колко повече има от мен, вместо да се радвам на малкото (или многото, ако съм упорит и успея), което изкарам.

Това май е продължение на любимата ми тема за оптимизма. Вместо да гледаш колко повече има някой от теб, виж колко повече имаш ти от… от вчерашното „ти”. И направи така, че утре да имаш още повече. А другия че имал повече – ами добре, постави си го за цел. Да имаш колкото другия. И се радвай на всеки ден, в който успееш да се доближиш. На всеки ден, в който успееш да се дръпнеш напред.

Вместо да се опитваш да дърпаш другия назад.

Само това е пътя да имаме всички по повече. Ако всеки един, сам за себе си, се старае да напредва. По възможност – честно.

 Posted by at 9:35