Поздрави от слънчевия град

 Без категория  Коментарите са изключени за Поздрави от слънчевия град
апр. 272007
 

Хубаво е човек да е в отпуск. Още по-хубаво е да е в отпуск и да няма какво да прави (ако не се брои ученето за 1z0-040). А най-красиво е да е в отпуск, да няма какво да прави и да има един хубав роден град, в който грее слънце.

(е, ако и Твоята усмивка е наоколо, мила тъмнина, да заслепи слънцето… ех. Май ще бъде прекалено перфектно)

Разхождам се тук, срещам разни хора и се чувствам… различно. Кеф ми е, че ще се върна в София чак след… колко? Десетина дена. Кеф ми е сега, тук, че не бързам за никъде. Просто е невероятно – не бързам за НИКЪДЕ. Не бързам за нищо. Никой не ме чака, никой не иска нищо от мен. Няма програма, нямам никакви планове.

Хайде стига съм се хвалил, че ще се ядоса някой. Мисля че ме разбрахте.

За сега спирам с писането, а утре мога да напиша още нещо. Може и да не напиша. Просто както се случи. Няма план за тази вечер, да не говорим за утре 🙂

 Posted by at 18:56

Снимки от семинара на БГПО

 Общи  Коментарите са изключени за Снимки от семинара на БГПО
апр. 232007
 

Тук

Съжалаявм за ниското качество на снимките от залата, но не исках да използвам светкавица…

 Posted by at 10:47

Extended Clusters

 Без категория  Коментарите са изключени за Extended Clusters
апр. 182007
 

Зарових се в темата за едни много специализирани решения с Oracle RAC: Extended Clusters. Това е система при която имаме голямо разстояние (километри) между нодовете в един клъстер.

Предизвикателствата за изграждане на такова решение са няколко. Първо, трябва да се осигури mirroring на сориджите. За да бъде използвано за DR, трябва да има сторидж на двете места. Двата сториджа трябва да са абсолютно синхронизирани: или с възможностите на самия сторидж (array-based mirroring), или чрез LVM (примерно Oracle ASM). И двата варианта имат плюсове и минуси. Най-интересното в случая е, че това синхронизиране трябва да става в рамките на милисекунди. При разстояния от много километри това се постига само чрез специализирани оптични трасета. И понеже информацията, която се предава, е ужасно много (всичките I/O операции на една БД!), използват се DWDM (Dark Fiber) трасета.

Всичко е доста комплексно: освен SAN трасето (което допуска латентност до десетина милисекунди, която е теоретични изпълнима с Dark Fiber до ~100 KM), имаме и interconnect, който трудно понася латентност по-голяма от 5-8 микросекунди (за Enterprise решения). Interconnect трафика трябва да върви по отделно трасе, а към това се добавя и public network свързаността (е там са допустими десетки до стотина микросекунди латентност). Тези три трафика освен че трябва да са независими (не бива да минават по общо влакно), трябва и да бъдат redundant. Това удоволствие лесно достига до стотици хиляди долари само за мрежовата свързаност.

Следващото предизвикателство е конфигурирането на voting disk. Докато при един общ сторидж няма както толкова да се обърка, при отдалечени сториджи ако се направи по най-елементарния начин ще се получи предпоставка за split-brain. Трябва да се направи един (по-добре два) voting disk на всеки сторидж и поне още един на трети, независим и отдалечен от другите два сайта. Това е възможно с Oracle 10g R2 – дори третия сайт може да бъде един достатъчно отговорен сървър с nfs. Но все пак си има нужда от трети сайт.

А каква е ползата? Много спорна, особено за наистина много километри отстояние. До преди 10g R2 има смисъл то такова решение защото времето за failover при отпадане на един сайт е в рамките на секудни и не се изизква човешка намеса. В Oracle 10g R2 Data Guard има т. нар. Fast-Start Failover, който успява да постигне същото (но пак се изисква трети сайт). Другo предимство на Extended Cluster (срещу Data Guard) е, че всичките машини се използват активно и реално. Но цената на една DG standby система е сравнително малка в сравнение с цената и комплексността на мрежовата среда за Extended Cluster.

Истината е, че такива решения има реално имплементирани (и то десетки). Най-отдалеченото е в една европейска телекомуникационна компания, която има 2 сайта на 48 км разстояние. А в Oracle 11g се подготвят специални оптимизации (примерно в ASM) за Extended RAC.

 Posted by at 11:33
апр. 172007
 

Днес стана ясно, че онлайн изданието на вестник Труд е базирано на IIS върху Microsoft Access. Съобщението за това, което се вижда на главната страница на trud.bg е следното:

Microsoft JET Database Engine error '80004005'

Unrecognized database format 'C:\Inetpub\MDBFiles\www.trud.bg\Forum.mdb'.

/app/contents.asp, line 66

(screenshot)

Евала че успяват с Access да поддържат толкова посещаван сайт. Или… май не успяват съвсем? Зависи от техния availability target 🙂

 Posted by at 17:31

Opera 9.20

 Общи  Коментарите са изключени за Opera 9.20
апр. 132007
 

Излезе нова версия на любимия ми браузър – Opera. И докато FireFox обещават на прецакат интерфейса си във версия 2.0 с по-лошо управление на табовете, Opera отново са измислили нещо ново, елементарно но полезно: Speed diаl. Opera е новатор не за първи път: това е първия браузър в който аз лично видях табове (копирано по-късно дори в MSIE); адски съм доволен и от mouse gestures (копирани по-късно на много места). Не се съмнявам, че до някоко месеца Speed diаl ще бъде откраднат поне от FireFox (а след година-две – и от MS).

До преди година Opera беше единственият платен браузър и аз нямах нищо против ненатрапчивия таб с текстови реклами, които показва. Това показва колко доволен съм, при толкова безаплатни алтернативи. От няколко месеца Opera е безплатен, но още е далеч от install base на FireFox, MSIE и Safari със скромния 1 процент. Въпреки това има над 10 процента одобрение в това изследване. Това показва, че Opera е браузъра с най-голям прцент доволни потребители 🙂

 Posted by at 16:02

Усмивка

 Без категория  1 Response »
апр. 122007
 

Днес слънцето е весело, усмихнато. Днес утрото е светло, свежо и прекрасно. В такива дни човек се чувства сякаш може сам да покори света. Или да скочи и да стигне слънцето, да го прегърне и да вземе част от него, за да го топли и в нощтта.

В такива дни усмивката е нещо задължително, не можеш просто да вървиш намръщен. В такива дни намръщените хора се крият вкъщи и не смеят да излязат.

В такива дни сърцето пее песента на птиците и няма кой да спре живота. В такива дни щастливи всеки е красив за двама.

В такива дни усещаш Пролетта.

В такива дни усещаш колко е красива Тя.

 Posted by at 9:15

Индекси

 Без категория  Коментарите са изключени за Индекси
апр. 112007
 

Попаднах на една презентация на Richard Foote относно B-tree индексите. Не наичух много нови неща, но ми харесва този агресивно-научен метод на доказване: доказване на истината до дупка. И резултата – развенчаване на една торба митове относно индексирането.

Много е добър!

 Posted by at 13:26

RAC Basics

 Без категория  Коментарите са изключени за RAC Basics
апр. 102007
 

Във връзка с лекцията ми на срещата на БГПО „Основни понятия и принцип на действие на Oracle RAC“ подготвям презентация с главните неща.

Нарисувах картинка на основните софтуерни компоненти на двунодов RAC:

RAC software components

Гледам я и си мисля… май вече губя идеята за „основни понятия“. Но пък няма какво да махна – тук има всичко необходимо (даже доста опростено).

А тази картинка е на 14-ти от 28 (за сега) слайда. Кофти работа….

 Posted by at 14:20