май 302007
 

Аз се имам за усмихнат човек. А усмивката, както всички хубаво на света, има нужда от редовна поддръжка и опресняване.

Вчера си ударих едно добро опресняване на усмивката. Този път рецептата беше „Секс, наркотици и рокендрол”. Ужасно приятна постановка на ТБА! Вече 15 години на сцена, сигурно има хиляди статии изписани за нея. Аз ще кажа само АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ, ВИЖТЕ Я! Чиста форма на усмивка. Невероятно изпълнение на Ивайло Христов, импровизации и мощно присъствие на сцената. Подкрепено от Дони и Коцето по блестящ, може би рутиниран, но супер правилен начин. Просто нямам думи.

За пореден път си излизам от ТБА с мускулна треска на скулите.

А след постановката пихме коктейли. И се изпращахме, усмихнати…

П.С. Любим цитат от постановката:

Погрижи се за лукса си, насъщният сам ще дойде

 Posted by at 10:52
май 292007
 

Днес ходих на Oracle Technology Day в зала „Мусала” на хотел „Хилтън”. Не искам да обсъждам лекциите, за мен си беше доста рекламно, но имаше 2 интересни включвания.

Това, за което искам да напиша, е наличието на толкова много хора, които не знаят, не осъзнават или не разбират – елементарната проява на уважение: да изключиш звука на GSM-а си когато влезеш на такова място. Не разбирам толкова ли е трудно? Все пак там сме хора от IT бранша (или мениджъри, но пак свързани с IT). Нима има някой, който не може да се справи с тази сложна задачка? Или има някой, който за първи път стъпва на такова събитие?

Не вярвам.

Просто въпрос на възпитание. А това да ти се раздрънчи телефона по средата ан лекцията е много дразнещо. Още по-весело е ако 2 минути ровиш в чантата си за да го намериш и да го спреш. Върха на простотията беше, когато един отговори на позвъняването и си проведе разговора.

Представете си обстановката: в залата имаше около 60 човека, т.е. не е огромна зала. Лектора говори нещо. Поредния телефон зазвънява, човека бръква в джоба и… „Ало… Да, кажи…”. А в залата е тихо и всички го чуват. Селяния.

А иначе сигурно е интелигентен човек.

Друг случай: поредния телефон звъни. На човека, седнал до мен. Той става и излиза да си проведе разговора. Хайде, да кажем, забравил да изключи звука. Връща се след малко. Няма и пет минути и отново – дрън, дрън, дрън.

Моля ви, хора, изключвайте си звука на GSM! На лекция, на кино, на театър, на семинар… Всички сме важни, всички сме търсене и не можем да си изключим телефона. Да не изпуснем важно обаждане. Но поне звука…

 Posted by at 16:03
май 182007
 

Blind Guardian

Снощи ходих на концертa на Blind Guardian в София. На билета пише „19 часа”. Ние пристигнахме към 19:30 и към 20:00 влязохме. Не си спомням да съм виждал толкова много дългокоси метъли на едно място!

Евала правя на организаторите, всичко беше много добре организирано. Пускаха по 5-6 човека, за да може вътре да ни проверят добре и спокойно. Опашките (2), бавно и полека влязоха до към 20:30. Нямаше подгряващи групи – може би финансово би било проблем, защото Blind Guardian нямат чак толкова много фенове. Не знам дали в залата имаше и 2000 – 3000 души. Но викахме като цял стадион!

Guardian излязоха на сцената към 20:50. Още в началото забиха супер яко. Още в началото лъсна и един проблем с озвучението – гласа на вокалиста се губеше при по-здрава жица на баса. Но през повече време беше ОК.

Мога да кажа, че просто СЕ РАЗМАЗАХМЕ. Hansi Kürsch играеше добре с публиката. Ние му отвръщахме с мощен рев между песните и здраво припяване на някои парчета. Свириха неща и от новия албум, и от старите, но златно. Към 22:00 часа казаха „стига толкова” за първи път, угасиха всякакво осветление и се скриха зад сцената. В продължение на 5-10 минути публиката ревеше с пълно гърло „Guardian! Guardian! Guardian!” След това групата излезе и заби 3 от най-железните си парчета – първото не го помня, второто беше култовата “Bard Song” с акустични китари и на края счупиха с “Mirror, mirror”.

Днес нямам глас и врата ми е схванат. Петъчния масаж ще ми дойде добре 🙂

 Posted by at 11:33

emd.properties

 Без категория  Коментарите са изключени за emd.properties
май 152007
 

Един EM Agеnt ми трови живота вече втори ден. Зарових се дълбоко във всичките му файлове и файлчета да го дебъгвам. Там открих нещо весело:

# When set to true, the emd.log and emd.trc file will be appended by a pid
# For example:
# emd_15789.log
# emd_15789.trc
#
# By default, it is not set for regression test purpose.
#
# After installed, please uncomment this line because when EMD is restarted,
# previous log information will be lost if not set to true.
#
#LogFileWithPID=true

Параметъра си е оставен коментиран въпреки изричните инструкции в коментара към него.

Не че това е проблема, който ме мори. Просто искам да споделя. Такива неща ми напомнят, че и в големите компании като Oracle работят хора…

p.s. Проблема се оказа мрежов – един коварен firewall

 Posted by at 9:17
май 112007
 

Според изследването на IDC „Worldwide RDBMS 2006 Vendor Shares“, Oracle е на първо място по пазарен дял. Отново.

Пазарния дял на Oracle e 44.4% (7 312 милиона), което е повече от следващите 3 доставчика на database софтуер взети заедно: IBM (21.2%), Microsoft (18.6%) и Sybase (3.2%). Ръста на Oracle е 14.7%, което е малко повече от ръста на Database пазара (14.3%) като цяло. Според IDC поредната успешна година за Oracle се дължи на успешното навлизане на Oracle 10g Release 2, както и на успешно продаваните опции.

„Oracle continued to glide along in first place, bolstered by apparently broad acceptance of the 10gR2 release and the success of key options“, казва Carl Olofson, Research Vice President, Application Development and Deployment, IDC

Обичам да съм в отбора на победителите!

 Posted by at 15:15
май 112007
 

От 3 седмици, всеки петък в офиса идват двама професионални масажисти и правят масаж на служителите. Който иска. Отнема десетина минути, през работно време е и разходите се поемат от фирмата. Освен това е ужасно приятно.

Първите два петъка ги изпуснах, защото бях в отпуск. Днес отидох за първи път. Случва се в една от премните. Хората си разпъват едни специални столове за масаж, които, ако бях видял преди, не бих разпознал като стол изобщо. Идеята е да си максимално отпуснат. Не мога да кажа, че след тези десетина минуте се чувствам като прероден. Но отпуснат – да. Приятно е. Чудя се защо от целия офис само двайсетина души идват. Другите просто не знаят какво изпускат 🙂

 Posted by at 13:08

На рожден ден ела…

 Без категория  Коментарите са изключени за На рожден ден ела…
май 112007
 

Снощи ходих на рожден ден на Дида. Не е първия рожден ден, на който ходя. Но беше много интересен като реализация.

Не знам. Може би зависи от приятелите, от средата, в която се движиш. Отначало ми се стори странна идея: отиваме в парка на Баба Яга, със 2 раници бира, водка, сокове, чипс и „зайо-байо“ и сядаме на пирамидката на центъра (една такава от мраморни кубчета). Всички са поканени там, кой когато дойде.

Идеята е страхотна по няколко причини. Първо, вкъщи не можеш да събереш толкова хора, колкото в парка. Второ, в парка настроението си витае – постоянно минават усмихнати хора. Трето, никой не се оплаква че вдигате шум, примерно. И не на последно място, оригинално е като идея. Там е широко, не е като между 4 стени. Широко е и за душата.

Ами много готино се получи 🙂

Благодаря

 Posted by at 12:58

Цените падаааат

 Без категория  Коментарите са изключени за Цените падаааат
май 102007
 

Всички, които ме познават, знаят, че аз съм голям Oracle фен – мога да кажа дори Oracle evangelist. В спора си със MS SQL Server фенове съм забелязал, че след като свършат техническите доводи винаги се стига до „Да, ама MS SQL Server е по-евтин“.

Първо, това е жалък довод за технически спор 😉 . Второ, това е все по-малко вярно… Благодарение на блога на Kevin Closson забелязах, че Oracle променя ограничението за Oracle Standard edition от 4 процесора (максимум) на 4 сокета:

Oracle Database Standard Edition can only be licensed on servers that have a maximum capacity of 4 sockets. When using RAC to cluster this limitation is mirrored in the cluster. It may be licensed on a single cluster of servers supporting up to a maximum of four sockets

Имайки впредвид евтините лицензи за multi-core процесори и масовото им разпространение, това си е чисто сваляне на цените. Вече може да се изгради Oracle RAC с 4 двуядрени Intel процесора на цена от 4 процесорни лиценза за standard edition. Това си е една добра HA система за много SMB клиенти.

 Posted by at 15:57

Отпуснах

 Общи  Коментарите са изключени за Отпуснах
май 082007
 

След 10 дни в които никой не ми говори за Oracle, вече съм на работа. Мога да кажа че съм доволен от почивката. Е, и това да си в отпуск си има слаби страни, но като цяло е добре. Има две интересни неща с този мой отпуск.

Първо, за първи път от 8 години, през цялото време нямам нито един служебен разговор. Нито един! Колегите, които ме заместват ме покриха толкова добре (ужасно съм им благодарен за това), че просто не ми се наложи да мисля за работа. И се оказва, че е възможно – просто забравих за работата. Тотално. Не съм мислил за таблици, не съм се притеснявал за сървъри, не съм се сещал за клъстери.

Другото интересно нещо е работната енергия, която получих. Обикновено след отпуск се прибирам и започва просто поредния работен ден. А сега, вече втори ден, кипя от желание просто да върша работа, да бъда полезен, да свърша нещо. Вчера само за няколко часа написах документ, който обикновено би ми отнел дни. После помагах на колеги, изпаднали в беда. Днес продължавам да съм толкова жаден да работя.

Прекрасно е 🙂

 Posted by at 13:28