Време за почивка

 Без категория  1 Response »
юли 202007
 

Най-после дойде и моето време да „отпусна”. В следващите 2 седмици ще бъда offline и няма да поствам. Няма да чупя/поправям бази от данни, няма да инсталирам клъстери, няма да бекъпвам, няма да тунинговам. Няма да мисля за министерства, агенции, банки, диригенти и прочее. Няма да уча за изпити даже.

Дните ми са стриктно планирани. Имам толкова много неща за вършене:
– да чета някоя лека книжка
– да снимам интересни неща
– да мръхтя
– да се пека на плажа
– да си местя кърпата на сянка, когато ме напече много
– да събирам мидички
– да се потя над тежки въпроси като „в кой бар да похапнем”, „какъв сладолед да си избера” и т.н.
– да анализирам различни видове риби – коя с колко лимон е най-вкусна
– да се разхождам из България
– да ставам късно
– да си губя времето
– да се излежавам
– да се наслаждавам на ужасно приятна компания

Дочетене!

 Posted by at 16:04
юли 182007
 

Пиша аз тука за разни клъстери, разни приключения… а вероятно 80% от хората, които ме четат, нямат точна идея какво е клъстер. Особено пък в смисъла, в който аз говоря.

За това искам да помоля всички, които чуват тази дума за пръв път от мен, да споделят – като какво ви звучи? Имам впредвид самата дума. Каква е първата асоциация, която ви идва на ума когато чуета звуците клъстер.

Вече имам едно предложение „Звучи като зъбато чудовище“. Споделете още, моля. Безкрайно ми е интересно…

 Posted by at 9:24

Приключенията на един клъстер, част 2

 Без категория  Коментарите са изключени за Приключенията на един клъстер, част 2
юли 182007
 

Вероятно не всички знаят какво означава „ASM не е успял да си монтира дисковете” . Това е все едно да имаш данните си на един диск, който откачаш при спиране на сървъра. После, при пускане на сървъра закачаш диска и той ти казва „А, ми то тука няма диск, няма данни, няма дявол!”. Тръпката е значителна!

Последва няколко часа борба с ASM. Съобщението в alert log-а е следното:

SQL> ALTER DISKGROUP ALL MOUNT
NOTE: cache registered group DGMJ0001 number=1 incarn=0x0cd54fbd
ERROR: no PST quorum in group 1: required 2, found 0
NOTE: cache dismounting group 1/0x0CD54FBD (DGMJ0001)
NOTE: dbwr not being msg'd to dismount
ERROR: diskgroup DGMJ0001 was not mounted

Съвсем естествено, няма нищо смислено по въпроса нито в MetaLink, нито в Google.

(Защо е естествено? Май забравих да спомена, че тези премеждия се случиха на петък 13-ти…)

Опитах да вдигна групата с молби, със заплахи, със своеобразно „подритване”… Дори kfod не успя да я познае. След 3 часа извадих последния си коз – премахнах новите voting disks. Звучи крайно нелогично, защото ако има проблем с voting disk, няма да се вдигне клъстерната услуга (CRS). ASM услугата изобщо не се занимава с voting disks и други такива – тя се обръща към CRS и той се оправя нататък.

Да, ама не съвсем. Поради неясни причини, след премахването на трите нови voting disks, всичко тръгна. Само дето се върнах в изходно положение.

(продължението – когато намеря още малко време)

 Posted by at 9:12

Приключенията на един клъстер, част 1

 Без категория  Коментарите са изключени за Приключенията на един клъстер, част 1
юли 172007
 

Задачката изглеждаше относително проста: има Oracle RAC с 2 нода върху HP-UX PA-RISC (64 bit). Версията на софтуера е 10.2.0.3 – и CRS, и ASM, и database. При миграцията към ASM всичките данни отиват на един физически дял на storage-а. Съответно от стария дял, върху който (поддържани като logical volumes от HP ServiceGuard) живееха и данните, и OCR/Voting disk, остават използвани само OCR/Voting disk. 120 МВ, а заради тях стои 100 GB дял – срамота!

За това решихме да преместим OCR и Voting Disk-а върху специано отделени за тях physical partitions и да затрием старата виртуална група. Освен това, след като сме направили upgrade от 10.1. на 10.2, ще се възползваме от възможността за избягване на single-point-of-failure като направим OCR mirror (така имаме 2 копия на OCR) и общо 3 voting disks (за да не е 1, и да бъдат нечетен брой).

Накратко – трябва данните от 1 дял, наречен OCR да се преместят в 2 нови и напълно идентични; данните от друг дял отиват в 3 нови. Прекрасното е, че добавянето/премахването на OCR дял / Voting disk е ужасно улеснено, според документацията. Дори става online.

За загрявка започнахме с voting disk-a – по-безопасен е. Според документацията командата за добавяне на Voting Disk е лека:

crsctl add css votedisk path

Съответно, a и много логично, премахването на voting disk става с

crsctl delete css votedisk path

Единствената забележка е, че това се прави с root.

И така, запретвам ръкави. Добавянето е нещо сравнително конструктивно, няма какво да счупи. Още повече че клъстера работи и би трябвало да се пази сам. Пускам

/ > $ORA_CRS_HOME/bin/crsctl add css votedisk /dev/rdsk/ora_vote_m1

Cluster is not in a ready state for online disk addition

А! Ядец. Оказа се, че според бъг в CRS (4898020), добавянето на voting disk докато работи клъстера е невъзможно (обещават да го оправят в 10.2.0.4).

Ами сега? Е, мечка страх, мене – не. Събарям клъстера, за да ги добавя когато не може да се защитава. Внимавам с предупреждението в документацията:

If your cluster is down, then you can use -force option to modify the voting disk configuration with either of these commands without interacting with active Oracle Clusterware daemons. However, using the -force option while any cluster node is active may corrupt your configuration.

И така, постилам килимчето и добавям трите нови voting disk-а при спрян клъстер. Стария не го трия за сега, за да имам стъпка назад. Всичко минава перфектно. Вдигам внимателно с crsctl start crs и всичко тръгва освен… database instance. Малко разръчкване на логове ми показва, че ASM не е успял да си монтира дисковете – не ги харесва, просто (нямал кворум, ала-бала). Неприятно усещане.

(следва продължение)

 Posted by at 16:27
юли 172007
 

Не ми стига другото, ами сега и някаква настинка ме гази – от 2-3 дни ходя и подсмърчам. Че днес и гърлото ме заболя… Посред лято!

Но снощи ми се случи пак нещо хубаво в кухнята. Докато си правихме кубична салата (нещо, за което аз претендирам за авторство) разбрах, че и този странен кулинарен експеримент може да се доведе още по-далече – и като необичайност, постигната с обичайни продукти; и като вкус.

За всички, които не знаят, кубичната салата се прави от
– домати
– краставици
– ролца от раци
– замразена царевица
Всичко се нарязва на малки кубчета (7-9 мм, особено внимавайте с царевицата). Хомогенизира се с майонеза и се прави в големи количества, защото все не стига. Сол аз лично не слагам, нито някакви други подправки – майонезата си има.

Вчера Боби предложи да сложим и зелена ябълка на кубчета. Ами… Много успешно попадение.

Който има дарба, не му трябват рецепти.

 Posted by at 13:38
юли 132007
 

Уважаеми фенове на моя блог,

искам да се извиня за липсата на постинги в последно време. В момента съм и много влюбен, и много зает с работа в Министерство на Правосъдието. Темите, които ми идват наум са или прекалено лични, или поверителни. Дори вчера написах нещо красиво, много красиво, но прецених, че е твърде лично и го скрих.

За съжаление не виждам нещата да отиват на промяна. И тъй като нямам нищо против да съм толкова влюбен, а и да имам работа, не се и опитвам да ги промения. Съжалявам 🙂

 Posted by at 17:53

Кой сега е №1 – част втора

 Без категория  Коментарите са изключени за Кой сега е №1 – част втора
юли 062007
 

Преди 2 месеца IDC публикуваха предварителни данни за „Worldwide RDBMS 2006 Vendor Shares„, които коментирах тук. Сега забелязах, че и Gartner са стигнали до аналогични заключения: за 2006 г. Oracle имат пазарен дял, по-голям от IBM, Misrosoft, Teradata и Sybase взети заедно. Възможно ли е това да стане с нещо по-малко от „най-добрия продукт на пазара“? Не, според мен…
🙂

 Posted by at 13:45
юли 032007
 

Снощи правих контролиран експеримент за производство на „Кавърма по воденичарски“ в домашни условия. Нямам кулинарните умения на Панев, но имам самочувствието, че поне нещо толкова елементарно мога да сглобя.

Набавих необходимите продукти от „Пикадили” – най-хубавото свинско месо, което успях да позная; зеленчуци, свежи подправки… Какво казва Буги Барабата: „Важното е хляба да е бял, пък хайвера може и да е черен”. И понеже нямах много време, се заех веднага с приготвянето.

Както обикновено, оказа се, че готвенето е елементарно. Слагаш 5-6 неща на камарка и започваш да кълцаш. Не мога да разбера, обаче, защо се престарах толкова с подправките – особено с черния пипер. И не че не ставаше за ядене – напротив! Само че го нямаше лежерния вкус, който търсех… Добре че дойде Тя и ми показа как се спасява такава манджа. Сложихме малко сметана и експеримента, колкото и странен, се оказа успешен.

После си похапнахме сладко сладко. Не на свещи, но с бяло вино. Вечерта отново стана приказна.

 Posted by at 9:22

Intel Xeon 5355 “Cloverdale”

 Без категория  Коментарите са изключени за Intel Xeon 5355 “Cloverdale”
юли 022007
 

Чували ли сте за коравия четириядрен процесор на Intel, на който Microsoft SQL Server 2005 x64 Enterprise Edt. SP1 постига по-добра производителност от Oracle Database 10g Standard Edition One?

Оказва се, че на два четириядрени X5355 MS SQL докарва 240 737 tpmC или 30 092 транзакции в минута на ядро. На един от тези процесори Oracle успява да изтръгне само 100 926 tpmC, или 25 231 на ядро. Ясно се вижда, че MS превъзхождат Oracle с около 19%. Направо започвам да се чудя дали не съм сбъркал занаята…

Същия ефект е забелязал и Kevin Closson. Той дори е стигнал по-далече в описанието на по-големите цифри за MS. Записал е и, че SQL Server се е справил с тази задача върху 64 GB RAM (срещу 24 за Oracle) и върху 552 диска (срещу 104 за Oracle). Цената на цялата система е $443 553 срещу $78 049 за системата с Oracle.

Накратко, ако искате 19% по-висока производителност с SQL Server спрямо Oracle, просто трябва на иначе аналогични системи да закачите 5.3 пъти повече дискове и 2.4 пъти повече памет. Вярно, цената става 468% по-висока, но пък как само скача performance-а…

 Posted by at 15:41