сеп. 282007
 

Разглеждах закона за движение по пътищата, за да се ориентирам за правилата за детските седлаки. Този въпрос ме чопли от известно време и все се заричах да го проверя.

Член 137в, алинея 2 и 3 казват следното:

(2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето в съответствие с чл. 137б, ал. 1.

(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна.

Това звучи сякаш на 3 и повече години може да се пътува и без детско столче, стига детето да е на задната седалка. Но на мен не ми звучи логично – 3 години още са си крехка възраст… Някой има ли по-добро тълкование?

 Posted by at 17:06
сеп. 252007
 

Е, май ще го бъде.

Fedora 7 се оказа много дружелюбна. А и нали за трети път инсталирам в рамките на една седмица, успях за един ден да подкарам самия Linux, последният OpenOffice + BG Pack (сам се сети да го сложи!), Lotus Notes за вътрешнофирмената комуникация, Opera за всякаква друга комуникация и още разни благинки. Примерно Pidgin (вместо ICQ), Amarok (вместо WinAmp) + кодеци, защото се оказа, че не е лесно да подкараш МР3-ци под Линух, Krusader (аналог на Total Comander), Beryl (забавен window manager, за който windwos потребителите могат да мечтаят). И колкото е рано, започвам да се чувствам почти удобно. Даже инсталацията си идва с избор на фонетична/БДС клавиатура за български – нещо, на което Windows така и не се научи 🙂

За сега ми липсва само PL/SQL Developer – Oracle SQL Developer има още хляб да яде докато го стигне.

 Posted by at 9:10
сеп. 212007
 

Греда.

Не съм избрал правилната дистрибуция. Как можах да си помисля, че Oracle Linux става за desktop?

Ще направя още един опит – Fedora 7. Ако и там е такава боза, ще се завърна в Windwos-ките стада да паса по тучната поляна на XP-то… 🙁

 Posted by at 10:35
сеп. 202007
 

За втори път се опитвам да работя изцяло на Linux. Първия път подходих малко несериозно – оставих си и Windows на хард диска и в един момент се усетих, че работя само на него. Това беше преди близо 2 години.

Сега е различно. Затрих си Windwos-а и сложих Linux, няма мърдане. Трябва да работя върху тази система – друга (почти) нямам. Първия ден беше кошмарен – подкарването на едно елементарно Licq отне 3 часа. Подмяната на kernel с 2.6.22.6 (т.е. последния) се оказа голяма грешка, защото след това разни неща не работеха. Добре че е Пешо (един колега), той спасява. Но аз се почувствах почти безпомощен…

Всъщност, точно това е идеята. За да го науча, трябва да си блъскам главата наистина. Иначе с голи експерименти върху тестова/виртуална машина няма да стане.

Ако остискам месец-два, всичко ще е ОК. Ще навляза бързо и ще си викам „е, не беше чак толкова страшно“. Обаче сега е много зор.

Стискайте палци!

 Posted by at 9:10

Вежливия пират

 Общи  Коментарите са изключени за Вежливия пират
сеп. 172007
 

Повече от месец преди официалното му излизане, новият албум на Helloween вече се търкулна по torrent сайтовете. Честно казано, изненадан съм, че „изтече” толкова рано – последно се оглеждах за “A Matter of Life and Death” на Iron Maiden и го намерих една седмица преди официалния release.

И ето сега въпроса: ще изтегля ли пиратско копие? Няма да отговоря, мисля, че на всички е ясно. Helloween са просто най-любимата ми група. Няма начин.

А не ги ли прецаквам? Не! Аз съм не само запален фен, а и човек, който знае, че за да получиш трябва да дадеш. Аз подкрепям любимите си групи. И няма значение, дали съм намерил ЕмПеТриците, дали имам албума – веднага след като излезе официално, аз ще си го купя. Защото осъзнавам, че и Helloween са хора, и те имат материални нужди за да творят. Ще си платя за албума, не за да го притежавам, а заради групата. Btw, платих си и за билет за концерта 🙂

Това, което ме притеснява, е модела с посредниците – музикални продуценти, разпространители и т.н., хиляда души по веригата между групата и мен. Има вече гласове за промяна на модела, но е твърде рано – много мощна е индустрията.

Защото аз наистина харесвам групата и съм готов да платя дори по-голяма сума, от колкото ще ми поискат за CD-то. Малко ме е яд, че много хора се ояждат по веригата, но за сега няма друг начин.

Кога ли ще рухне този мамут, стоящ между производителя на удоволствие за ушите и самите ми уши? Ех, мечтиии… Интернет промени начина, по който работим. Промени начина, по който общуваме помежду си. Промени начина, по който четем новини, забавляваме се с вицове и не знам какво още. Ще промени и начина на разпространени на музика. Просто трябва да мине време.

А има нужда от промяна. Пак ще спомена “A Matter of Life and Death” на Iron Maiden. Въпреки че го имах, въпреки, че го бях изслушал хиляда пъти, една седмица след официалния release аз отидох да си го купя. Влизам в музикалния магазин и питам

– Имате ли новия албум на Iron Maiden?
– Ами момент да погледна… Ето това имаме от тях (и ми показва някакво концертно изпълнение)

Е не става така. Тези хора не могат да докарат продукта, който желая. Не искат да вземат парите ми. Мислят се за незаменими. Сещам се за думата „мърди”. Много ми накипя:

– Абе човек, преди една седмица излезе, казва се така и така… Аз го имам от 2 седмици, сега просто идвам да ти дам едни пари…
– Съжалаявм, нямаме го. Провери другата седмица.

* * *

Тогава го намерих в друг магазин. Поне съм в София – ако го търсех в провинцията, може и месец да отнеме. И за тия хора отива – колко? – поне 50-60% от цената, която плащам. За разпространение, за медия, за продажба… Едни напълно излишни слоеве. И какво се получава? Групата получава частица от парите, които аз давам, при това – със закъснение.

Толкова от мен. А новия Helloween наистина си струва.

 Posted by at 16:56

Oracle бие собствения си рекорд за Price/Performance

 Без категория  Коментарите са изключени за Oracle бие собствения си рекорд за Price/Performance
сеп. 142007
 

Преди няколко месеца споменах, че Oracle са №1 не само по производителност (4 092 799 tpmC), но стават ненадминати и като цена за транзакция с 0.74 USD/tpmC, задминавайки SQL Server с близо 25%.

Е, нищо не е вечно. Този рекорд падна.

По много интересен начин…

Още не излязъл на пазара, Oracle 11g for Windows докара 0.73 USD/tpmC. И това пода Windows! Хехе… колко обичам да съм в отбора на победителите…

Интересното в случая е, че Oracle избраха да публикуват резултата на Oracle 11g точно под Windows. И успяха от тази операционна система да изкарат същия резултат, който постигната под Linux – на същото желязо (HP ProLiant ML350G5, подробностите – тук ). Това означава, че доста са си поиграли с порта на 11g за Windows. Не че това ще изненада някой. Забелязва се и че параметрите на БД са доста стандартни и в двата случая – няма кой-знае какво хакове и фин тунинг. Е, понацепили са малко кеша на голям KEEP, малък DEFAULT и още по-малък RECYCLE POOL; отделили са и някои таблици в tablespace с 16К и 8К block size (при default 2K). Между другото, тук малко се обори идеята на Tом Кайт, че multiple block size възможността съществува само за удобство при transportable tablespace. Както и да е.

Във връзка с този резултат Кевин Клосън шеговито пита колко ли постига SQL Server под Linux. Вероятно няма да разберем скоро 🙂

 Posted by at 15:28

Чифлик

 Без категория  1 Response »
сеп. 112007
 

Потеглихме в неделя. Разходката до с. Чифлик съм я правил и преди, така че знаех къде отивам (поне приблизително). По пътя нямаше почти нищо интересно, освен една кръчма, в която не искаха да ни вземат парите срещу приличен обяд, та хапвахме чак в хотела. Но всичко по реда си.

През Троян минахме сравнително безпроблемно. Опитах се да избегна центъра и в същото време да намеря местенце за хапване. Успях само с първата задача. Е, и с основната – намирането на верния път. На повечето места има табели (излиза се по пътя за Кърнаре), а където няма – импровизирах.

500 метра след табелата за край на града идва началото на село „Бели осъм”. Това село е неприлично дълго, все се притеснявах да не съм объркал нещо. Има едно кръстовище, на което верния (но по-маловажен) път е на дясно – напред е за Беклемето-Кърнаре-Сопот и т.н.; после след около 2 км има друга отбивка, още по-невзрачна, на която главни път продължава за Шипково, а на ляво е за Чифлика. И тъкмо когато реших, че това село Няма Край, се появи веселяшкия знак „Край на Бели осъм/Начало на Чифлик” Двете таблеи са на един общ стълб. Селата се преливат толкова плавно, че даже има къща в Чифлик, чиито двор е в Бели осъм.

Щом навлязохме в селото, веднага се огледах за някоя услужлива баба, която да ме упъти. Търсих хотел Веника – най-вече защото там бях резервирал нощувките. Иначе почти всяка къща дава квартира, а след 1-2 км. къщите свършват и започва струпване на хотелчета и почивни бази. С две думи – винаги ще се намери местенце.

Едва ли някой ще се учуди от това, че първата срещната баба ни упъти съвсем точно („Минавате едни, два… пет моста, след петия от дясно се вижда „Веника Палас”, малко след това от ляво е „Веника”). Точното описание се дължи на факта, че „всъщност хотела е на зетя на шурея на мъжа на дъщерята…” или нещо такова.

Между другото това с „Веника” и „Веника палас” е малко объркващо. Явно хората са направили едното хотелче, разработили са го, посъбрали са парици и са направили Палас версията. Това, че сайта на двата хотела е общ успя да ме заблуди, че ще разполагам с вътрешен басейн – а такъв има само в Палас. Освен това във „Веника” нещата не са чак-токова-поддържани от към материална база. Говоря за дребни детайли – примерно вратите заяждат, тоалетната беше поолющена и т.н. Но обслужването е добро, а ресторанта е страхотен.

И така, към 14-15 часа успешно се настанихме. Естествено, нямаше много хора. Едно че навалицата (естествено) е в петък и събота вечер, а и времето беше малко смотано. Под „малко смотано” се разбира това, че слънцето се беше скрило зад дебели облаци – иначе нито дъжд, нито вятър притесняваха желаещите да се цамбурнат в басейна.

Ах, басейна…
басейна...
Леко смотаното време изобщо не ни попречи да го употребим. Водата е топла (минерален извор). Освен това беше празен – малкото посетители явно се надяваха на слънце. Така че басейна си беше само за нас, цели 2 дни. Кеф!

Специални похвали искам да напиша за ресторанта. Какво се иска от ресторант на Чифлика? Уютна обстановка, тиха и дискретна музика и добро обслужване. Имат го, а и готвача е много добър. Всяко следващо ядене ми отнемаше поне 10 минути за избор (това е много за мен) – исках да опитам от всичко 🙂

И така, хапване, басейн, разходка, хапване, басейн… изтъркулиха се няколко чудесни дни, след които със съжаление си тръгнахме. Единственото ни успокоение беше, че отиваме на рожден ден на Том. А от Чифлика остават добрите спомени и около един гигабайт снимки.

 Posted by at 10:30

Helloween и Gamma Ray в София!

 Общи  Коментарите са изключени за Helloween и Gamma Ray в София!
сеп. 102007
 

Joker media обещаха, че ще докарат двете хеви метъл банди на 18.11.2007 в Зимния дворец на спорта. Дата е изписана и на официалния сайт на Heloween.

Турнето е в чест на новия албум на Heloween, “Gambling with the Devil”, който ще се разпространява в „нашата” Европа от 29.10.2007. (oчаквам както стана и с последния албум на Iron Maiden, да си намеря песните в някой торент седмица преди официалната дата, а 2-3 седмици след това да успея да си го купя и официално).

Според сайта на Joker Media

Билети за проявата в София ще бъдат пуснати на 10ти септември и ще се продават в билетен център на НДК, мрежите на ticketstream.bg и eventim.bg. Цената на билета от 10ти септември до 30ти септември е 25 лв, от 1ви октомври до 17ти ноември 30 лв, а в деня на концерта ще бъде 35 лв.

 Posted by at 13:40