Почивчица

 Общи  Коментарите са изключени за Почивчица
дек. 212007
 

Идва време да разпусна, май. Днес ми е последен работен ден за тази година. И не е много работен даже…

Интернет няма да видя поне до 26-ти. По-вероятно до 03.01.2008. Така че до тогава няма как да пиша. То като се замисля, и миналата година смятах, че няма да има време за писане, а все се намираше.

Плановете за празниците са култови – ще опознаваме родината, или поне някои доста познати нам нейни градове (и села). Ако всичко е толкова весело, колкото се надявам… Не ми се мисли.

Но сега само се спичам за трафика. Излязох за малко подаръци – сякаш целия град се е юрнал по улиците. Изобщо не ми се мисли как ще карам утре.

Между другото, днес беше представянето на системата за анти-корупция, която произведохме. Гледайте довечера новините 🙂

 Posted by at 17:05

Tip of the day – изтриване на файлове

 Общи  Коментарите са изключени за Tip of the day – изтриване на файлове
дек. 202007
 

Днес ми се наложи да търся начин за автоматично изтриване на файлове, по-стари от ХХ дни. Дяволията е, че това трябва да стане под Windows. Из нета има доста подвеждащи техники – от batch файлове, дълги по 100 реда, до custom решения, писани на VB или Java. А решението е супер просто.

В Windows 2003 има доста екстри, които бяха в Resourse kit-а на Windows 2000. Една от тези благинки е командата forfiles. Много полезна!

И така, ето как се прави:

forfiles /p d:\TempLogs\ /D -3 /c „cmd /c del @file“

Това намира всички файлове от папка d:\TempLogs\ (/p d:\TempLogs\), които са по-стари от 3 дни (/D -3) и изпълнява команда del като и подава името на файла (/c "cmd /c del @file").

Елементарно! 🙂

 Posted by at 19:31
дек. 182007
 

Влязох в задочен спор с Енея Вородецки относно нейната писанка „Книги, които трябва да прочетем“. Не знам защо, ама много се дразня на такива обобщения. Един такъв списък се опитва да постави всички в калъп.

Какво означава „Книги, които трябва да прочетем“? Защо трябва? Който не е прочел книгите от този списък е… какво, смотан? Който не е прочел книгите от списъка е половин човек?

Защо трябва всички да мислим еднакво? Като гледам списъка, повечето ми изглеждат от скучни по-скучни. За мен. Нека който иска, който ги смята за интересни, да ги чете. И няма да го обвиня – „ти защо четеш тези книги, а не онези, които харесвам аз“.

Отказвам да се чувствам непълноценен. Отказвам да се чувствам виновен, че не влизам в калъпа, в който влизаш ти. Може би за това идеята за един такъв списък ми се вижда много лоша. Защото точно разнообразието, различните начини на мислене ни правят силни. Ако всички харесваме (примерно) руска класика, ще бъде много скучно. Е, вярно, няма да го осъзнаваме – ще си четем руската класика и ще се кефим. Всички. Но така ще пропуснем много други, интересни неща. Неща, които ценителите на руската класика може да смятат за junk, за pulp fiction. Но и тези неща си струват, заслужават да живеят.

Разнообразие! Хиляди цветове! Аз не мога да си поправя колата. Бай Пешо от кварталното гаражче може. Той не е чел книгите, които аз съм прочел. По-глупав ли е от мен? Не е. Аз по-глупав ли съм от него? Не. Просто сме различни. За това не харесвам този списък. И други такива – „50 неща, които всеки трябва да направиш, преди да стане на 50“, „Местата, които всеки трябва да посети“, „Храните, които трябва да опиташ“…

Кой си ти, че да ми казваш какво трябва да прочета? Прочел ли си всички книги на света? А и да си ги прочел, какво от това 🙂

 Posted by at 11:32

Неравна борба

 Без категория  Коментарите са изключени за Неравна борба
дек. 172007
 

Битката се проведе вчера. Участници – Ирина и Ябълката.

Ирина започна много нападателно:
Ирина напада Ябълката

Ябълката не се даде лесно. Битката беше люта. Но накрая Ирина победи:
Ябълката бе отхапана

Победителката получи 2 едизода на „Том и Джери“ един след друг 🙂

 Posted by at 18:51

Боси в парка

 Общи  Коментарите са изключени за Боси в парка
дек. 152007
 

Не знам защо, но до сега май не съм попадал на кофти пиеса. Не че съм ходил кой-знае колко, де. Вчерашното представление не беше изключение – отново точно попадение. Ходихме да заредим усмивките в „Сълза и смях“ с пиесата „Боси в парка“.

Става дума за двама млади и зелени, пълни с енергия американци, които живеят в този толкова познат на всички свят, в който морето е до колене, наистина. Току-що оженили се, единият току-що завършил обучението си за адвокат (Пол – Стефан Спасов), готови да си живеят живота заедно без да ги интересува нищо извън тях. Изпълнени с наивно щастие, особено Кори (Антоанета Добрева – Нети).

И аз съм бил така… то кой ли не е. И много добре знам колко чуплив е този свят. С развитието на пиесата нещата започват да стават неприятни. Защото това младо щастие е твърде крехко. Макар да изглежда безкрайно и необятно на всички, които са „вътре“ в този сапунен мехур. Всеки, който го е преживял поне веднъж (а защо не и много пъти) знае, че не е така. В случая проблемите идват от съвсем безобидни неща – опит за „уредена“ среща между майката на Кори, г-жа Банкс (Бойка Велкова) и странният им, но интересен съсед Виктор Веласко (Васил Михайлов).

Да, където има безумна, бурна любов, там дебне и голяма болка. Малките търкания, малките несъответствия в характера избиват една вечер в голям скандал. Нещата от умного розови стават много черни и постановката става тъжна. Тъжна като линия – иначе като реплики и като актьорска игра е много забавна. Тук искам да похваля Нети и Стефан Спасов за брилянтната (според мен) игра. Дори и в този тежък за героите им етап чрез играта си те не оставиха публиката да си почине от смях. Особено Нети – страхотна е когато изпадне в истерия!

Изобщо, пиесата е много странна. Малко и като „Вражалец“. Разказва тъжна история, но залата не спира да се превива от смях. Е, тук поне има хепиенд. Нали любовта е по-силна от всичко. Но още не мога да осъзная как се получи – и в най-тъжния момент всички зрители се смеят. Това е гениално – да успееш дори от мъката да изведеш хумор. Евала и на автора (Нийл Саймън), и на режисьора (Ивайло Христов), и на актьорите. Сега, след като знам, че има хепиенд, с удоволствие бих отишъл пак да гледам постановката. Защото не мен в един момент ми беше станало малко тегаво…

 Posted by at 12:21

Инсталация на Oracle RAC 10.2 върху RHEL 5 x86_64 – част 2

 Без категория  Коментарите са изключени за Инсталация на Oracle RAC 10.2 върху RHEL 5 x86_64 – част 2
дек. 142007
 

Искам да опиша още някоя мотика, дано съм полезен на някого.

В голямо приключение ме хвърли липсата на raw интерфейса. И понеже не е спешно, помолих един Linux разбирач да се бори малко с Metalink note 465001.1 „Configuring raw devices for Oracle 10gR2 (10.2.0) Clusterware on Red Hat/Enterprise Linux 5 (RH/EL5)“. Голяма загуба на време – описания там метод не работи върху моята система. Просто scsi_id не връща никакъв резултат при мен.

На края компилирах 2-3 решения и успях да намеря работещото за мен. Оправията е в настройката на следните 2 файла:

[root@RAC1 ~]# cat /etc/udev/rules.d/60-raw.rules
ACTION=="add" KERNEL=="sdb1", RUN+="/bin/raw /dev/raw/raw1 %N"
ACTION=="add" KERNEL=="sdc1", RUN+="/bin/raw /dev/raw/raw2 %N"
ACTION=="add" KERNEL=="sdd1", RUN+="/bin/raw /dev/raw/raw3 %N"

[root@RAC1 ~]# cat /etc/udev/rules.d/99-raw-perms.rules
KERNEL=="raw1", MODE="0640", GROUP="oinstall", OWNER="root"
KERNEL=="raw2", MODE="0640", GROUP="oinstall", OWNER="root"
KERNEL=="raw3", MODE="0640", GROUP="oinstall", OWNER="oracle"

Това решение си има слабо масто: при размествне на дискове (примерно добавяне на нов диск, раместване на кабели и контролери) се променят буквите sdb, sdc, sde… Но в случай, че scsi_id не работи, не виждам друг вариант, освен описания тук.

Следващата мотика е, че root.sh, при пускането върху последния нод, пуска vipca и гърми с:

Running vipca(silent) for configuring nodeapps
/home/oracle/crs/oracle/product/10/crs/jdk/jre//bin/java: error while loading
shared libraries: libpthread.so.0: cannot open shared object file:
No such file or directory

Оказа се, че това е бъг, породен от workaround на някакъв стар бъг в тредовете на Linux. В RHEL5 бъга в тредовете е оправен и вече oracle-ския workaround гърми. За щастие оправията е лесна – променят се файловете $ORA_CRS_HOME/bin/vipca, $ORA_CRS_HOME/bin/srvctl и $ORACLE_HOME/bin/srvctl (потробности в Metalink note 414163.1).

За сега – толкова. Сигурен съм, че с това писание ще помогна доста на някой закъсал. Благодарности приемам и по мейла, но ги предпочитам в течен вид…

 Posted by at 18:18

mix.oracle.com

 Без категория  Коментарите са изключени за mix.oracle.com
дек. 142007
 

Това е инициатива на Oracle за сближаване с потребителите. На този сайт всеки може да даде предложение за нещо, което е свързано с Oracle. Другите потребители на сайта могат да коментират идеите и да гласуват за тях. Обещанията са, че Oracle ще се вслушва редовно в идеите и конструктивните предложения.

За да тествам сайта, аз пуснах предложение всички сайтове на Oracle да работят и с Opera. За сега те се тестват само с MSIE и Firefox. Така аз, като потребител на най-добрия браузър на света (opera) съм принуден да пускам втори браузър за да пиша в MetaLink, OPN, OTN. И в Mix.

Изненадах се колко бързо получих отговор. И то какъв отговор!

Jake Kuramoto
I completely agree and would like to enlist your help with this, at least wrt Mix. None of our team uses Opera, so would you mind terribly documenting some of the main issues for us and testing any fixes we make?
This would really help us. If you agree, please use the Send feedback link.

Jake Kuramoto
As for OTN, OPN and MetaLink, I will point those teams to your idea.

Cheryl Baggitt
I have to admit, from the MetaLink side, we don’t use it either. We will certainly consider looking into it if you think it’s a browser worth using. Like Jake said, if you don’t mind documenting some of the issues and testing the fixes, I’ll be happy to take it to the developers.

(диалога продължава)
Явно Jake е от екипа на Mix и веднага прие проблема ми присърце. Това е до някъде обяснимо, предвид факта, че Mix е млад сайт (само на няколко дни). Но повече ме впечатли, че получих отговор и от екипа на Metalink!

Всъщност проблема с Opera е „бял кахър“. Идеята на Mix е много по-голяма. Винаги съм се чудил как измислят все нови и нови иновации. В Oracle 11 има – колко ли бяха – стотици нови неща. Някой от тях са направо фантастични. Да се чудиш на кой са хрумнали.

И защо да не използват огромното си comunity от потребители за генериране на идеи за следващите версии?

 Posted by at 11:49
дек. 122007
 

Не съм мислил, че нещо такова може да ме затрудни. Не че има и едно нещо, което да ме е спряло. Обаче има хиляда хиляди малки бъгчета и бъзикни…

Проблема е, че по време на излизане на Oracle 10.2, RedHat още са на версия 4. Съответно в installation guide не е описано нищо за RHEL 5 – какви пакети са необходими, какво настройки на kernel…

Много помага Metalink Note 421308.1. Там са описани необходимите пакети и настройки поне за Database 10.2 върху RHEL 5 x86_64. В Metalink Note 456634.1 пък е описано как да се „пачне“ самата инсталация, за да разпознава новата ОС, защото варианта с runInstaller -ignoresysprereqs си е нож с две остриета: позволява ти да пуснеш инсталера, но не прави така здравословните проверки. За това – следваш нотата, редактираш самите файлове на инсталера и така…

Но тези ноти са за Database – за RAC няма такава. Натъкнах се на един много весел бъг докато си подготвях rawdevices за OCR/voting disk (тук):

The raw devices interface has been deprecated in Red Hat Enterprise Linux 5

И там има един скрипт, който е от 3-4 реда и би трябвало да оправи нещата. Да, ама не. Първо, скрипта на RedHat на 5 реда има 2 бъга и не работи. Второ, когато го оправиш, пак не те спасява.

Абе… приключение 🙂

Когато ми остане време, може да направя един installation guide. Ама няма да е скоро, защото е много работа…

 Posted by at 19:13

Миглена Тачева спира изтичането на пари от МП

 Общи  Коментарите са изключени за Миглена Тачева спира изтичането на пари от МП
дек. 112007
 

Безвъзвратно сме изхарчили една торба пари и резултат няма и няма да има.

Това заявила гордо министърката на правосъдието, според news.bg. Според нея

Пречка за изграждането на правен портал на министерство на правосъдието е това, че не са готови имотният, кадастралният и търговския регистри.

Е хайде стига глупости. За другите не знам, но търговският регистър е готов – готов! – от няколко месеца. Поне като софтуер. Последно имаха някакви кадрови неуредици, но софтуера бе поръчан и изпълнен в срок, и сега отлежава.

А как да нямат кадрови неуредици? Имам си работа с министерството на г-жа Тачева. Там, преди година-две, започна една много добра ИТ реформа. Нещата започнаха да се оглеждат и оправят. Започна преглед и консолидация на всички системи и системки, внедрени от всякакви фирми. Нещата, макар и бавно и трудно, започнаха да влизат в рамки.

Но преди няколко месеца дойде тази красавица и уволни целия IT отдел. Е, не че ги уволни – просто ги остави на 300-400 лв заплати. Кой кадърен админ ще стои за такива пари в София? Да поддържа Windows-и, UP UX, мрежи, Oracle, SQL Server, една торба приложения, две каруци сървъри и сума потребители? Няма такъв човек, просто!

И какво стана сега? Няма хора ли? Не, това никога няма да го признае. Просто няма място:

Тачева добави, че въпреки изхарчените пари за направата на правен портал на министерството, тя е спряла поръчката за планираните допълнителни разходи за него, тъй като се е оказало, че трябва да има 17 сървъра, които да бъдат в министерство на правосъдието, а един от тях заема половината зала.

Трябва да изпразним министерството, за да сложим сървърите – заради това спрях поръчката, каза тя…

Бил съм в тяхното сървърно, не един и два пъти. Стаичката е не повече от 20 квадрата. Вътре има 3-4 рака, с повече от 17 сървъра. А Министерството сигурно е поне 20 декара. И какво – няма една по-смислена зала, да се настанят сървърите? Заедно с климатизацията едва ли ще струва повече от цената на 1 от сървърите, най-слабия. Но не, ние наливахме пари, ама сега спираме и се отказваме. Най-добре ни е с папките и да се ровим ли ровим из тях…

Толкова ме е яд… Не за друго, а защото нещата бяха потръгнали. В цялото министерство. Нещата ставаха, и ставаха добре. Както трябва. Както пише по дебелите книги.

Сега мога само с тъжна усмивка да чета бисерите на министърката и да се кося за всички усилия, които съм вложил там – и аз, и екипа, в който работя. Изобщо не искам да споменавам парите на данъкоплатците…

 Posted by at 12:10
дек. 102007
 

Имам някакво слабо влечение към екологичната идея. Като малък (7-8 клас, може би) се опитах да се зарибя със „Зелени патрули“. Ходих на няколко лагера с тях. Много зле са с организацията – шефа им (Амадеус Кръстев, наричан още Вожда) го бива повече да вика, от колкото да управлява. Може би е добър в намирането на спонсори, със сигурност е много запален по зелената идея. Ама не го бива в контакта с хората. Поне такива са моите спомени – може да се е променил. Това беше преди толкова много години…

Сега, аз не мога да кажа, че съм много запален. По-скоро симпатизирам. Опитвам се да си изхвърлям боклука разделно; изгасям ненужното осветление не заради цената, а заради идеята; никога, ама никога не си хвърлям боклука извън отредените за това места (особено когато съм в планината); когато пазарувам малко неща, не вземам найлонова торбичка, а си ги нося; и т.н. Е, движа се доста неекологично – често съм сам в колата, а колата ми е сравнително голяма. Но нямам удобен транспорт до офиса.

Сега идва времето на елхичките вкъщи. Преди, когато живеех сам, не си слагах елха – просто украсявах стаите с гирлянди и играчки. Сега не може без елха – най малко заради искричките в очите на Ирина. Имаме си изкуствена елхичка: хем практично (работи много години, не ти нахвърля пода с иглички и т.н.); хем екологично. Ако не беше тази елхичка, щях да потърся живо дръвче. Вече са много разпространени, и не са безбожно скъпи. Но в никакъв случай няма да сложа отсечено дърво в хола. Това дърво е мъртво. По-лошо – то е умъртвено, за да може 2-3 седмици да си гледаме кефа, а после да го изхвърлим. Това е все едно да имаш труп в хола.

 Posted by at 12:34