Миглена Тачева спира изтичането на пари от МП

 Общи  Коментарите са изключени за Миглена Тачева спира изтичането на пари от МП
дек. 112007
 

Безвъзвратно сме изхарчили една торба пари и резултат няма и няма да има.

Това заявила гордо министърката на правосъдието, според news.bg. Според нея

Пречка за изграждането на правен портал на министерство на правосъдието е това, че не са готови имотният, кадастралният и търговския регистри.

Е хайде стига глупости. За другите не знам, но търговският регистър е готов – готов! – от няколко месеца. Поне като софтуер. Последно имаха някакви кадрови неуредици, но софтуера бе поръчан и изпълнен в срок, и сега отлежава.

А как да нямат кадрови неуредици? Имам си работа с министерството на г-жа Тачева. Там, преди година-две, започна една много добра ИТ реформа. Нещата започнаха да се оглеждат и оправят. Започна преглед и консолидация на всички системи и системки, внедрени от всякакви фирми. Нещата, макар и бавно и трудно, започнаха да влизат в рамки.

Но преди няколко месеца дойде тази красавица и уволни целия IT отдел. Е, не че ги уволни – просто ги остави на 300-400 лв заплати. Кой кадърен админ ще стои за такива пари в София? Да поддържа Windows-и, UP UX, мрежи, Oracle, SQL Server, една торба приложения, две каруци сървъри и сума потребители? Няма такъв човек, просто!

И какво стана сега? Няма хора ли? Не, това никога няма да го признае. Просто няма място:

Тачева добави, че въпреки изхарчените пари за направата на правен портал на министерството, тя е спряла поръчката за планираните допълнителни разходи за него, тъй като се е оказало, че трябва да има 17 сървъра, които да бъдат в министерство на правосъдието, а един от тях заема половината зала.

Трябва да изпразним министерството, за да сложим сървърите – заради това спрях поръчката, каза тя…

Бил съм в тяхното сървърно, не един и два пъти. Стаичката е не повече от 20 квадрата. Вътре има 3-4 рака, с повече от 17 сървъра. А Министерството сигурно е поне 20 декара. И какво – няма една по-смислена зала, да се настанят сървърите? Заедно с климатизацията едва ли ще струва повече от цената на 1 от сървърите, най-слабия. Но не, ние наливахме пари, ама сега спираме и се отказваме. Най-добре ни е с папките и да се ровим ли ровим из тях…

Толкова ме е яд… Не за друго, а защото нещата бяха потръгнали. В цялото министерство. Нещата ставаха, и ставаха добре. Както трябва. Както пише по дебелите книги.

Сега мога само с тъжна усмивка да чета бисерите на министърката и да се кося за всички усилия, които съм вложил там – и аз, и екипа, в който работя. Изобщо не искам да споменавам парите на данъкоплатците…

 Posted by at 12:10