Инсталация на Oracle RAC 10.2 върху RHEL 5 x86_64 – част 2

 Без категория  Коментарите са изключени за Инсталация на Oracle RAC 10.2 върху RHEL 5 x86_64 – част 2
дек. 142007
 

Искам да опиша още някоя мотика, дано съм полезен на някого.

В голямо приключение ме хвърли липсата на raw интерфейса. И понеже не е спешно, помолих един Linux разбирач да се бори малко с Metalink note 465001.1 „Configuring raw devices for Oracle 10gR2 (10.2.0) Clusterware on Red Hat/Enterprise Linux 5 (RH/EL5)“. Голяма загуба на време – описания там метод не работи върху моята система. Просто scsi_id не връща никакъв резултат при мен.

На края компилирах 2-3 решения и успях да намеря работещото за мен. Оправията е в настройката на следните 2 файла:

[root@RAC1 ~]# cat /etc/udev/rules.d/60-raw.rules
ACTION=="add" KERNEL=="sdb1", RUN+="/bin/raw /dev/raw/raw1 %N"
ACTION=="add" KERNEL=="sdc1", RUN+="/bin/raw /dev/raw/raw2 %N"
ACTION=="add" KERNEL=="sdd1", RUN+="/bin/raw /dev/raw/raw3 %N"

[root@RAC1 ~]# cat /etc/udev/rules.d/99-raw-perms.rules
KERNEL=="raw1", MODE="0640", GROUP="oinstall", OWNER="root"
KERNEL=="raw2", MODE="0640", GROUP="oinstall", OWNER="root"
KERNEL=="raw3", MODE="0640", GROUP="oinstall", OWNER="oracle"

Това решение си има слабо масто: при размествне на дискове (примерно добавяне на нов диск, раместване на кабели и контролери) се променят буквите sdb, sdc, sde… Но в случай, че scsi_id не работи, не виждам друг вариант, освен описания тук.

Следващата мотика е, че root.sh, при пускането върху последния нод, пуска vipca и гърми с:

Running vipca(silent) for configuring nodeapps
/home/oracle/crs/oracle/product/10/crs/jdk/jre//bin/java: error while loading
shared libraries: libpthread.so.0: cannot open shared object file:
No such file or directory

Оказа се, че това е бъг, породен от workaround на някакъв стар бъг в тредовете на Linux. В RHEL5 бъга в тредовете е оправен и вече oracle-ския workaround гърми. За щастие оправията е лесна – променят се файловете $ORA_CRS_HOME/bin/vipca, $ORA_CRS_HOME/bin/srvctl и $ORACLE_HOME/bin/srvctl (потробности в Metalink note 414163.1).

За сега – толкова. Сигурен съм, че с това писание ще помогна доста на някой закъсал. Благодарности приемам и по мейла, но ги предпочитам в течен вид…

 Posted by at 18:18

mix.oracle.com

 Без категория  Коментарите са изключени за mix.oracle.com
дек. 142007
 

Това е инициатива на Oracle за сближаване с потребителите. На този сайт всеки може да даде предложение за нещо, което е свързано с Oracle. Другите потребители на сайта могат да коментират идеите и да гласуват за тях. Обещанията са, че Oracle ще се вслушва редовно в идеите и конструктивните предложения.

За да тествам сайта, аз пуснах предложение всички сайтове на Oracle да работят и с Opera. За сега те се тестват само с MSIE и Firefox. Така аз, като потребител на най-добрия браузър на света (opera) съм принуден да пускам втори браузър за да пиша в MetaLink, OPN, OTN. И в Mix.

Изненадах се колко бързо получих отговор. И то какъв отговор!

Jake Kuramoto
I completely agree and would like to enlist your help with this, at least wrt Mix. None of our team uses Opera, so would you mind terribly documenting some of the main issues for us and testing any fixes we make?
This would really help us. If you agree, please use the Send feedback link.

Jake Kuramoto
As for OTN, OPN and MetaLink, I will point those teams to your idea.

Cheryl Baggitt
I have to admit, from the MetaLink side, we don’t use it either. We will certainly consider looking into it if you think it’s a browser worth using. Like Jake said, if you don’t mind documenting some of the issues and testing the fixes, I’ll be happy to take it to the developers.

(диалога продължава)
Явно Jake е от екипа на Mix и веднага прие проблема ми присърце. Това е до някъде обяснимо, предвид факта, че Mix е млад сайт (само на няколко дни). Но повече ме впечатли, че получих отговор и от екипа на Metalink!

Всъщност проблема с Opera е „бял кахър“. Идеята на Mix е много по-голяма. Винаги съм се чудил как измислят все нови и нови иновации. В Oracle 11 има – колко ли бяха – стотици нови неща. Някой от тях са направо фантастични. Да се чудиш на кой са хрумнали.

И защо да не използват огромното си comunity от потребители за генериране на идеи за следващите версии?

 Posted by at 11:49