P1i бъг

 Без категория  5 Responses »
ян. 312008
 

Тази сутрин хубавата ми играчка ме заряза.

Не съм правил нищо специално напоследък, което да предизвика такава случка – нито update на firmware, нито съм ровил и хакерствал из системните папки. Сутринта си работеше прекрасно – събуди ме навреме, звънях 2 пъти на един колега… Всичко беше наред. Но към 9 часа исках пак да се обадя и – я! – черен екран. Не реагираше на никакви буони, включително и на този за изключване.

Силно притеснен, извадих батерията и я сложих пак. Включих телефона – не печели. Показа логото на Сори-Ериксон и в момента, в който трябва да започне да boot-ва Symbian, пак заспа. Отново никой бутон не работи.

В този момент се притесних още повече. Сетих се, че последния ми бекъп е от ноември. С болка в сърцето изпълних процедурата за update на firmware. Това е нещо като преинсталиране на Windows, но с преформатиране на диска – всичко изчезва.

За щастие update-a мина успешно. Загубих всичката информация от последните 2 месеца, но поне си върнах телефона.

Трябва да си го бекъпвам по-често.

 Posted by at 18:33

Lufthansa

 Без категория  2 Responses »
ян. 242008
 

Както казах, много съм доволен от услугите на тази авиокомпания по време на едно проблемно пътуване. Всъщност толкова съм доволен, че даже им писах. А после получих и отговор:

Dear Mr. Ivanov,

Thank you very much for your compliments. We have forwarded your positive feedback to the responsible department and the Lufthansa crew that served you on your flight.

Thank you for choosing Lufthansa.

Много хора се оплакват, когато нещо не им хареса. Но колко се сещат да благодарят, когато всичко е ОК?

 Posted by at 18:16

Подробности

 Без категория  1 Response »
ян. 192008
 

Няколко неща, които не си заслужават отделен пост:

– още веднъж искам да кажа евала на Луфтханза. Направиха всичко по силите си – организираха ни посрещане, вдигнаха и полицаи да ни видят паспортите, вдигнаха хотел Кемпински дани настанят в 1 през нощта и да ни направят сандвичи… Дъжаха се изключително.

– в хотел Кемпински на летище Мюнхен интернет връзката в стаята струва 22 евро за 24 часа. За това пък който е на първия етаж хваща от лоби-то wireless „Kempinski net“, който е free 🙂

– в петзвездният хотел Кемпински в Мюнхен няма четка и паста за зъби. В малкото хотелче Tannenblick във Bat villbe (2 или 3 звезди)
има и четка, и паста.

– докато се прибирах към вкъщи в София, шофьора на таксито ми каза „Ти кацаш сега, ама ако знаеш снощи каква мъгла имаше…“. Аз изпаднах в бурен смях.

– няма нищо по-хубаво от това да се прибереш вкъщи!

 Posted by at 20:36

София

 Без категория  Коментарите са изключени за София
ян. 192008
 

Най-после! Луфтханза ме достави успешно на летище София към 16:30 българско време. Излетяхме от Мюнхен в 13:30 германско.

Благодаря на всички, които ми стискаха палци. Сега ще се отдам на мръхтене…

 Posted by at 19:00
ян. 192008
 

Днес беше последният ден на обучението. Най-после се прибирам вкъщи…. почти.

Свършихме занятието към 17 часа. От там Алекс ни закара до летището във Франкфурт. За щастие имаше ужасен трафик и се движихме само със 100-120 км/ч. Пристигнахме на летището към 17:30 – много преди самолета, който излита в 19:45. Мотахме се по разни безмитни магазинчета. Успях да си намеря чашка за колекцията и я взех – макар и на доста висока цена. Но нали е за манията…

Качихме се на самолета по разписание. Излетяхме навреме. Над Франкфурт валеше дъжд, но самолета не се тресеше твърде много. Само аз си се спичах, но това си ми е право. По пътя за София се отпуснах – нямаше много турбулентни места – и дори изгледахме с Весо един епизод на „Ало-ало“ на телефона ми. Видяхме София съвсем навреме, малко преди 22:00 часа (23:00 българско). Този път не се спичах, защото презимяването беше много плавно. Слязохме надолу, колесника се отвори… и изведнъж самолета ускори и започна да се издига. Continue reading »

 Posted by at 5:01
ян. 192008
 

В четвъртък решихме въпреки всичко да прескочим до града, след обучението. Учихме се до около 17:30, хвърлихме лаптопите в хотела и отидохме до гара Dortelweil.

Всъщност „гара” е силно казано. Ако забравим релсите, прилича по-скоро на спирка на градския транспорт. Има автомат за билети, както навсякъде в Германия. С автоматите се работи така:
– намираш си кода на дестинацията от списък, залепен на автомата
– набираш го от клавиатурата
– цъкваш дали искаш цял билет или детски. Изписва се колко пари иска.
– вкарваш карта, монети или банкноти.
– пуска ти билета и рестото

Елементарно. Само че доста се зачудихме кое, по-точно, е централна гара Франкфурт. Така и не намерихме надпис „Frankfurt Hbf”. След десетина минути почесване пред апарата решихе да попитаме за помощ единствения човек наоколо – лелка на около 40 години. Весо подходи доста стандартно:
– Excuse me, do you speak English?
Но отговора беше доста необичаен: Continue reading »

 Posted by at 4:16
ян. 162008
 

Ок, не е Магдебург. И снимки май няма да има. Програмата ни е доста натоварена, а и сме на километри от каквото и да е интересно. Но се надявам с този разказ да изкупя част от обещанието си.

Вчера излетяхме от летище София по разписание. Летенето не ми е любимо занимание, но го преживях. Имаше доста (за мене – иначе не много) сътресения при излитенто, по средата на пътя и по време на кацане. Заради силен насрещен вятър пристигнахме с 20 минути закъснение. Не че е проблем – Алекс, който трябваше да ни посрещне, така и не дойде на летището – закъсня с 2 часа. През това време ние се добрахме с влак до едно селце край Франкфурт – Бад Вилбе, където е централата на IQDoQ.

Когато дойде Алекс ни обясни, че обучението няма да е в Магдебург, а тук. Супер – няма да се разкарваме. Обаче имахме среща в Дортмунд, в централата на Матерна. Така че хвърлихме багажа в хотела и потеглихме към Дортмунд. Continue reading »

 Posted by at 21:10

Разходка до немско

 Без категория  Коментарите са изключени за Разходка до немско
ян. 142008
 

Утре, ако поразчистят мъглата, заминавам за Германия – за няколко дни. Това ми е втората разходка до бундесрепубликата и ми е доста притеснено. Най-малкото защото не знам бъкел немски, а там има доста шовинисти, които се правят, че не разбират английски. Е, все ще се оправим. Хубавото е, че няма да съм сам, а с Весо – а той винаги се оправя.

Ще ходим на едно кратко обучение в Магдебург. За този град знам само, че имат някаква интересна катедрала, която си струва да разгледам. Имат много дълга средовековна история, но всичко е разрушено в края на втората световна война. Имат и история, свързна с физиката – т.нар. Магдебургски полусфери, които са първата илюстрация на идеята за въздушното налягане. За съжаление няма да мога да видя сферите, защото се съхраняват в музей в Мюнхен. Но ако остане време ще прескоча до катедралата и ще поствам снимки.

Стискайте палци пътуването да е ОК и очаквайте включване (ако намеря нет)!

 Posted by at 18:15
ян. 082008
 

От вчера имам нет и вкъщи. Искам да похваля Мегалан – моят доставчик.

Решението да си пуснем нет зрее от миналата година, но окончателно се реших през изминалият мързелив уикенд, в които малко свързаност би ми дошла добре. Вчера сутринта си пуснах заявка за включване през сайта им. Погледнах си часовника – 9:01. Записах си и телефона им, ако не ми се обадят до ден-два – да давам зор. Надявах се всичко да стане до края на седмицата.

Какъв ти ден-два, каква седмица? В 9:24 ми звъннаха да ме питат дали ще има някой вкъщи към 12 часа! За щастие имаше кой да ги посрещне. И наистина, към 12 часа са дошли едни учтиви момчета и са пуснали един хубав дълъг кабел. Всичко към 3 часа и половина, от пускането на заявката (през сайта им!) до свързването.

Вечерта се заех да се радвам на новият си придобитък. За теста избрах нещо познато – Oracle database 11g for Windows x64. Хем не го бях свалял, хем е нещо голямо (1.7 GB), хем е от стабилен сайт и е international. По договор имам скорост от 10 Mbit international и 20 Mbit BG. Нормално е това да са максимални скорости и към 20:00-20:30 бих се радвал и на 1 Mbit (колкото получават добрите фенове на БТК ADSL).

Нищо подобно! Закачих се към сайта на Oracle с FlashGet и за 26 минути изтеглих всичките 1.7 GB, като скоростта се колебаеше от 1.10 до 1.15 MByte/s – т.е. целите 10 Mbit, при това в 20:30 часа вечерта.

Направо съм възхитен! Евала, момчета!

 Posted by at 9:42

Oracle е трудна система…

 Общи  Коментарите са изключени за Oracle е трудна система…
ян. 032008
 

Ок, вече всеки (читател на моя блог) знае, че Oracle е най-бързата, най-изгодна като съотношение price/performance и с най-голям пазарен дял система за управление на бази от данни. Числата говорят много ясно. Но има един друг показател – леснота на използване – който остава последен коз в ръцете на поддръжниците на MS SQL Server и IBM DB2. Всички казват, че Oracle е трудна за използване СУБД.

За да покажат колко трудна система е Oracle, гурутата от Miracle A/S, датска компания, специализирана в предоставянето на Database услуги, са започнали поредицата Unconventional Oracle Installation. В първата част те показват как се създава нова Oracle база от данни от човек, облечен в усмирителна риза. Единствения контрол над компютъра се осъществява с нос. Не се позволява използването на вградените темплейти – всичко е custom.

Вижте го тук

 Posted by at 15:01