мар. 092008
 

Тази година съм абонат на списание National Geographic. Така няма опасност да изпусна някой брой. Не че съм изпуснал някой преди – само първият ми липсва. Но освен гарантираното получаване у дома, печеля и някои бонуси, които се получават само от абонатите.

Миналият месец със списанието дойде специално издание „КОСМОС – вселената в снимки“. Само за абонати. Е, имах и привилегията да трябва да отида до пощенският клон за да си го получа срещу подпис. Но за щастие пощите работят и в събота.

Този месец има друг бонус. Този месец бонусът е една пластмасова карта, на която стоят емблемите на National Geographic и на книжарници „Пингвините“. На картата с големи букви пише „ЛЮБИМ КЛИЕНТ“. Картата, според пояснителното писмо, дава следният бонус (няколко коментара с курсив):

Скъпи приятелю, (доста фамилиарно, честно)

Екипът на сп. National Geographic България ви (това „ви“ не е учтивата форма, първо защото е с малка буква и второ – нали сме скъпи приятели) благодари, че станахте наш абонат през 2008 г.

Националното географско дружество е създадено във Вашингтон,
(ала-бала, защо обясняват колко са велики точно тук? пропускам два абзаца…)

… се разпространяват във всички страни по света.

Като абонат на сп. National Geographic България вие (пак с малка буква) получавате карта Любим клиент, с възможност за 10% отстъпка в книжарници „Пингвините“*.

Не ме притеснява фамилиарното отношение, нито малките грешки в учтивата форма. Всеки греши, аз не се заяждам за такива неща. В крайна сметка, имам аванта – ще си купувам книги малко по-евтино. 10% си е добра оферта. Притеснява ме това, което е написано най-долу с доста ситен шрифт:

На името на притежателя на картата се отваря сметка за натрупване на сумите на закупените книги. При всяко преминаване на границата от 100 лв. на клиента се предлага подаръчен ваучер на стойност 10 лв., т.е. 10% от сумата до момента…

Е честно, приемам го като подигравка. Това го чета като „ако си харесаш книги за не по-малко от 110 лева, ще можеш да си ги купиш с 10 лева отстъпка“. Това освен че е изнудване, не е и 10%.

А, и картата важи до 31.03.2009 г. Така че тези 110 лева трябва да си ги харесам за една година. При такава борба за относително малкото хора, които имат 100 лева бюджет за книги годишно, този маркетингов трик е минус. Поне аз ще ги избягвам.

Ако беше някаква реклама за боклуците на телешопа – хайде, за всеки влак си има и пътници. Но хората, които си купуват книги за 110 лева годишно знаят как да четат.

 Posted by at 20:02