Апр. 252008
 

Вчера имах щастието да посетя посолството на Великите Съединени Американски Щати, с цел интервю за виза. Доста неприятна задача.

Цялата процедура с визите си е тегава. Първо, посещаваш сайта на посолството. Тук нещата са описани сравнително добре. Обясняват ти, че трябва да внесеш лично в Юнионбанк таксата от $131 преди да продължиш. Не, няма електронно банкиране. Необходим ти е „жълтия формуляр“ – квитанция от банката.
След това попълваш онлайн един доволно голям въпросник в който смислените неща като това къде си роден, къде си учил, къде работиш и т.н. са смесени с въпроси „Ти терорист ли си? Участваш ли в терористични организации, извършвал ли си терористични актове?“, „Ти проститутка/сводник ли си?“, „Опитваш ли се да влезеш в САЩ за да нарушиш закона“ и т.н. Но това се преживява. Забавното е, че задължително при попълването трябва да имаш Internet explorer (аз опитах с Firefox и Опера, не работи), трябва да имаш Acrobat Reader и принтер, за да разпечаташ РЕЗУЛТАТА след попълването. Страшна система.

След попълването на заявлението имаш честта да си насрочиш интервю за виза. Тук бях приятно изненадан. Сайта на посолството заплашва, че датите обикновено са заети от 4 до 6 седмици напред, а през „активния пролетен сезон“ и до 8-10 седмици. Истината е, че дата има ако не в същата седмица, то в следващата.

И така, стигаш до заветното интервю. За да не си пускам отпуск, а и понеже посолството ми е относително близо до офиса, се записах за 8:30. И тук започна веселата част. Continue reading »

 Posted by at 14:08