SQL Best Practices in less than 20 minutes

 Без категория  Коментарите са изключени за SQL Best Practices in less than 20 minutes
май 272008
 

Запознайте се със Stéphane Faroult – френски експерт по релационни БД (предимно Oracle), с 25 години опит в тази област. Той е направил едно много хубаво кратко филмче (на 3 части), в което по доста увлекателен и забавен начин идентифицира някои от основните проблеми на такъв тип проекти. Филмчето можете да видите в YouTube (част 1, 2, 3).

Опирайки се на огромният си опит при общуването както с хора, така и с програмисти 😉 , Stéphane Faroult е направил нещо, което (поне за мен) изглежда подходящо за широката публика. Всъщност по идея филмчето е насочено към мениджъри, но е много приятно за гледане и от DB хора.

 Posted by at 10:26
май 262008
 

Днес купих резервна батерия за една от играчките си. Става дума за оригинална батерия на Sony Ericsson: BST-40, литиево-полимерна, 1120 mAh. И понеже съм си любопитко, се зачетох в гаранционните условия, за да знам какво не е добро за батерията. Има една интересна точка:

3. This warranty does not cover any failure of the Product due to normal wear and tear, or due to misuse … (дъра-бъра) … Nor this warranty cover any failure of the product due to accident, modification or adjustment, acts of God or damage resulting from liquid.

Не става ясно за божеството от коя религия става дума, както и за кои негови дела. Имайки предвид, че в повечето религии света сам по себе си е Негово дело, то всичко на този свят би могло да излезе извън обхвата на гаранцията.

 Posted by at 13:36
май 222008
 

Сещам се за книгите на Стефан Кралев (Stephen King). Те често са написани така, че в началото е много трудно да схванеш за какво става дума, защо автора разказва няколко привидно скучни и абсолютно несвързани помежду си истории. Към средата нещата постепенно се изчистват по много красив и неочакван начин. Красив, по начина, по който може да е красива една математическа функция или програмен код. Красив и елегантен. За да се стигне до последната част, в която просто не можеш да се отлепиш.

Същото е и с „Идеалният мъж“. Определено си струва, но това се разбира след средата. Все пак, препоръчвам го. Заслужава си. Аз нещо свикнах да ходя на страхотни комедии, а тази постановка е и малко по-“смислена“. Не че няма смях и изцепки (особено във втората част). Има и някои проблеми.

Като начало, играта на Мария Кавърджикова не ми допадна. Някак си не успя да влезе в ролята. Рецитираше репликите някак показно, все едно ги чете в момента, без чувство, без вживяване. Юлиян Вергов също беше така в началото, но после влезе в крачка.

Сцената на театъра е може би най-голямата в БГ. За това, когато актьорите са с гръб към публиката, репликите им потъват в тази „пещера“. Аз бях на 2 ред и не успях да чуя добре някои неща. А вътре в самата пещера доста грозно се виждат разни тръби, вентилации, противопожарни инсталации, стълби и т.н.

Началото на пиесата не можа да ме грабне. Хем Оскар Уайлд е един от най-добрите писатели, но не му се е получило. Може би за това някои хора си тръгнаха в антракта. Но втората част… Втората част е много добра. Интригите се заплитат, следват една след друга, тежките моменти, душевните болки на героите стават все по-дълбоки, както и облекчението при развързването на поредния възел. Самите герои стават все по-плътни и по-плътни, както и все по-сложни и истински, като живота. В един момент вълните на пиесата така ме повлякоха, че съчувствах на проблемите на тези герои сякаш са мои проблеми – на същите тези герои, които в началото изглеждаха безкрайно кухи и плоски. Исках да извикам „Хайде, кажи и / кажи му цялата истина, стига тайни. Не усещате ли, че само затъвате все повече…“ Continue reading »

 Posted by at 12:01

Фалит!

 Без категория  3 Responses »
май 172008
 

Имам много сигурна информация за предстоящ фалит на банка!

Източника ми е изключително сигурен – един мой приятел-таксиджия говорил със свой клиент, който е зъболекар на трети, който чисти тротоара пред банката. Та този, третия, чул как някакъв с костюм излиза от банката и май споменал думата „фалит“. Или „фалос“ – не е сигурно. Но аз няма да рискувам.

Става дума за европейската централна банка.

За това сега ще си изтегля всички влогове в евро (и лева, нали са свързани) и ще ги обърна в монголски тугруци. Монголия не е свързана с европейската парична система и мисля,че това е най-доброто за моите пари.

Айде ресто!

 Posted by at 20:55

God gave Rock’n’roll to you

 Без категория  3 Responses »
май 162008
 

В момента слухът ми никакъв го няма. Чувам някакъв странен шум когато е тихо.
Гласът ми също е изчезнал. Когато говоря, се чува нещо като престарял гарван с настинка. И гърлото ме дразни едно…
А как ще ме боли утре всичко… И най-вече вратлето…

Но ми е хубаво. Много. Чувствам се страхотно!

Ей това са великите банди.

Аз даже не съм голям фен на Kiss. Да, знам им някои песни. Харесват ми като стил. Малко с тези маски и бутафорни дрехи изглеждат смешно, но се прежиява. Защото направиха такова шоу….!

Да, това е странно. Изглеждат ми смешни. Изглеждат ми супер тъпо. Но имат невероятно сценично присъствие. Знаят как да направят шоу. Да… Сценичното присъствие няма нищо общо със самото „присъствие”. За това си струва да отидеш на концерт на велика банда, па макар и да не си им голям фен. Макар да звучат малко изтъркано по радиото и да пеят песни от преди поне 10 години.

Струва си не за да чуеш песните, които така или иначе си чувал хиляди пъти, още от малък.

Струва си, защото ще те накарат да изживееш нещо, което нямам как да изживееш по друг начин.

И ще ти хареса.

Абе… жестоко беше.

 Posted by at 23:51

Как да стенеш голям

 Без категория  Коментарите са изключени за Как да стенеш голям
май 132008
 

Tom Kyte е един от светилата на Oracle. Един от най-големите и отворени специалисти по Оracle database. Член (един от основателите) на Oak Table Network. Работи с продуктите на Oracle от над 20 години (от версия 5), работи в Oracle Corp. от около 15 години (от версия 7) и се е издигнал до вицепрезидент.

Въпреки че е много важна клечка, ежедневието му е много отворено – от години поддържа сайта Ask Tom, на който всеки може да зададе въпрос и да получи изчерпателен отговор лично от Том. Напоследък обръща много повече внимание на блога си. Посотоянно обикаля и изнася презентации, които са интересни и полезни (а не рекламни, каквото се очаква да изнася един вицепрезидент на Oracle). Пише много полезни книги, като „Expert Oracle Database Architecture: 9i and 10g Programming Techniques and Solutions„, Effective Oracle by Design, култовата „Expert One on One Oracle“ и други.

Как е стигнал до тук? Прочетете в този постинг на блога му. Кратко, ясно и искрено. Не спирай да търсиш възможности. Действай. Рискувай, заставай на пътя на живота – така най-често ще хващаш шанса. Може и да си много добър, но ако стоиш и чакаш някой да те намери, да те издигне… малко вероятно.

 Posted by at 9:52

Индекси и таблици: Не питай старо, ами… провери

 Без категория  Коментарите са изключени за Индекси и таблици: Не питай старо, ами… провери
май 122008
 

Много са сферите на човешкото познание, в които опита на „старите“ се цени. Но това често не стои така в сферата на компютърните науки (по-точно практики), където развитието е брутално бързо и често се оказва, че старите знания са в тежест.

Има една стара легенда относно индексите и таблиците, според която изнасянето на индексите в отделен tablespace помага за повишаване на производителността. Това отдавна не е вярно, поне при Oracle. Но тази легенда е толкова здраво вдълбана в съзнанието на хората, че понякога трябва да извадиш един чувал аргументи и пак не остават убедени.

В последните няколко седмици Richard Foote наистина развенчава мита за ползите от физическо разделяне на индекси от таблици. Статиите са доста подробни и (поне за мен) интересни. Нека който се интересува да хвърли едно око тук:

Separate Indexes From Tables, Some Thoughts Part I (Everything In Its Right Place)

Separate Indexes From Tables, Some Thoughts Part II (There There)

Separate Indexes From Tables, Some Thoughts Part 1.5 (Think For Yourself)

Indexes In Their Own Tablespace: Availabilty Advantages (Is There Anybody Out There?)

Indexes In Their Own Tablespace: Recoverability Advantages (Get Back)

Между другото, Richard Foote се занимава да срива и други митове като честата нужда от rebuild на индекс, увеличаването на височината на инексното дърво, ползата от големи блокове за индекса (нещо, в което и аз вярвах преди време) и други. Приятно четене!

 Posted by at 11:29
май 102008
 

Вчера се прибирах от центъра към Младост с автобус 76 и за пръв път видях хайка за нередовни пътници. На една от (сравнително) последните спирки, когато имаше двадесетина души в целия автобус, влязоха наведнъж 4-5 контрольори. Автобуса не затвори вратите и не потегли, докато не изръчкаха целият автобус. А това стана за по-малко от 2 минути. От всичките двадесетина пътници, 4 бяха без билет и бяха свалени за да ги глобят. Автобуса си продължи.

Ами… Continue reading »

 Posted by at 11:38

Картинка

 Без категория  1 Response »
май 022008
 

Предистория
Имам една красива наследствена къща в едно китно планинско селце край Трявна. Там често се сбираме с приятели да си купонясваме на воля, без някой да ни пречи или ние да пречим на някого. Природа, спокойствие, хеви метъл, вино и пържоли…
Да, но тази къщичка е доста стара и има нужда от поддръжка. При последния купон забелязах, че има доста повредени керемиди и като цяло покрива е в ужасно състояние. Continue reading »

 Posted by at 20:09