авг. 042008
 

Преди по-малко от година реших твърдо да мина на Linux, за да се понауча и да не го гледам като теле в железница когато го видя при клиент. Експеримента е успешен, но го прекратих преди месец с пристигането на новите служебни лаптопи. Сега пак съм на ХР.

Вижте, аз не съм фен на MS. Ама никак даже. И много се кефех на това, че бачкам под Linux. Ама проблемите не бяха един или два. Да, нищо нерешимо, но все пак аз искам да си гледам работата, не да се боря да подкарам нещо си. Както съм писал преди, мечтата ми е техниката просто да си работи и да не се занимаваш с нея. А Linux все още има нужда все да го побутваш.

Започвам с безобидната липса на pl/sql developer. Какво да направя, страшно удобен ми е този продукт. Не искам да се отказвам от него. А подкарването му под wine се оказа непосилна за мене задача. Хайде, за административни неща (когато липсва Grid control) мога да използвам и SQL Developer, и TOra. Но нито един от двата няма кадърен дебъгер на PL/SQL код. И до къде я докарах? Сложих си Windwos под VMWare за да мога да си пусна PL/SQL Dev в редките случаи, когато разработвам pl/sql код.

Сложих си VMWare ли казах? Неее… Пешо ми го сложи. Оказа се, че такъв дебел софтуер като VMware не може просто да се сложи. Трябва да се компилира. Ама в еди-кой-си kernel великите разработчици на linux решили да подменят някаква структура в ядрото, на която пък VMWare разчита и така не може да се компилира докато не намериш в сорса му тази структура и не я оправиш да е същата като в сорса на твоя kernel. И какво става след месец-два като сложиш ново ядно? Ами… VMWare пак не бачка, щото се променили не-знам-какво-си. Добре че имах достатъчно акъл да успея да си върна старото ядро. И после спрях да го ъпдейтвам.

Друго? Вътрешнофирмената ни система се крепи на IBM Lotus Domino. Който не като да няма клиентски софтуер (Lotus notes) за под Linux ама е ужасно тромав. Ужасно! Освен това гърми брутално колчем се опитам да разпечатам нещо от него. А Lotus Notes е такъв един софтуер, който гръмне ли веднъж, не потегля докато не рестартираш всичко.

А външната поща? Да, имаме Exchange. Който най-добре си работи с Outlook, на той пък нич няма версия за Linux. Но няма проблем, измолих да ми пуснат специално за мен малко нелегален IMAP достъп, за да мога да си чета пощата с Opera. Да, ама оставам без support. На няколко пъти след инсталиране на пачове по Exchange-a не можех да си чета пощата по един ден, докато го оправят. И кой ще го поддържа само за мен, във фирма с 300 души? По едно време се сбъгна тотално и след една седмица борба успях да си получа пощата през POP (който пуснаха пак специално заради мен). Но е тъжно да си без support…

Още ли ви трябва? Веднъж направих грешката да пусна автоматичен update на всичко. После разни неща не ми бачкаха, щото не съм ползвал правилното repository. Загубих един ден да си ги оправя. От тогава пускам update само нa някои неща, по малко.

Още? Така и не успях да си пусна Cisco VPN клиента. И той нещо не ще да се компилира, и той нещо по ядрото не харесва.

Подкарването на мрежов принтер стана, ама с активната подкрепа на Пешо. Изобщо жив и здрав да е Пешо, че без него нямаше и толкова да издържа. Но не мога за всяко нещо все да го викам.

***

Може би ще опитам пак, след още 2 години. Наистина искам да работя на Linux. Но за сега Linux не е толкова user friendly. Или поне си подбира user-ите, към които да е friendly.

Разбирате ли, аз не съм съвсем вързан в ръцете в областта на компютрите. Но дебъгване на сорс на C ме затруднява доста. Ако живота ми зависи от това, сигурно ще се справя. Но предпочитам да си върша работата.

А иначе аз си понатрупах малко опит и вече съм по-спокоен когато стъпя върху Linux сървър. Може и да не мога да го админствам, но за доста неща се справям. Така че експеримента е успешен.

 Posted by at 11:24