сеп. 042008
 

Според една песен:

Римляните откриха топлата вода. ТЕЦ-а я закрива

(Нататък става малко по-нецензурна)

Направо не мога да повярвам колко ужасно много хора вярват, че имат право да ползват една услуга без да плащат. И то една толкова комплексна услуга като парното и топлата вода!

Наистина, ползването на такива блага без да си плащаш ми изглежда голяма наглост. Както авантата с градския транспорт. И съм наистина втрещен колко ужасно много хора си ползват топло без пари.

На сайта на топлофикация излязоха списъци на длъжниците. Оказва се, че в блока, в който живея, само един вход прескача бариерата от 50% събираемост. Един от 4 входа! Абе хора, няма безплатен обяд! Разберете го най-после. Ако искаш да ползваш нещо – плащаш си. Или не го ползваш. Има блокове с 0 – НУЛА! – процента събираемост.

Това със спирането на топлата вода на входове е много крайно решение. Идеята „покрай сухото гори и суровото“ е много деморализираща за редовните платци, които си остават без топла вода. Но пък по-добре без топла вода през лятото, от колкото без парно зимата, нали? Че то не бяха молби, заплахи със съд за нередовните, кандърми… А явно тъпия ни авантаджийски народ не разбира от добро и само сопата го оправя. Така сме възпитани – да се кефим на Андрешко, който прее*ал бирника и помогнал на длъжника да се скатае. Какво гeройство!

* * *

Аз съм късметлия. Живея във единствения вход във блока, в който има над 50% събираемост. Няма да ми спрат топлата вода. Но дори и да ми я спрат, щях да се ядосвам (ужасно много) на съседите, а не на ТЕЦ-а. ТЕЦ-а не може да е донор. И не съм съгласен да се погасяват задълженията му към Булгаргаз и кой знае още кой със субсидии. Защото това ще означава, че аз, чрез моите редовно плащани данъци и сметки плащам на всички други тарикати.

А това не ме кефи.

Аз съм от тия балъци които си плащат всичко редовно. Осигуряват ме на пълна заплата, като излезе сметка за нещо в електронното банкиране плащам веднага (преди да съм получил сметката на хартия) и т.н.

И… много ме е яд на скатавковците, дето лежат на моя гръб.

 Posted by at 17:53