сеп. 262008
 

Конкурентите от IBM имат много хардуер – от най-тлъстите сървъри и сториджи до най-малките. Вярно, продадоха си пазара на компютри и лаптопи, ама явно там няма пари. Защо Oracle да нямат хардуерен продукт? Нали си имат всичко друго – цял тон приложения, най-добрата БД, даже операционна система. Дори Microsoft, които се борят с Oracle за low cost клиентите за БД произвеждат хардуер – много добри мишки, клавиатури, джойстици, както и game конзола 😉

На откриването на Oracle OpenWorld чичо Лари изсипа новината – Oracle правят сторидж.

Да, точно така. Стоирдж. Казва се Oracle Exadata Storage и изобщо не се съобразява с борбата между SAN и NAS технологиите. Ммм… като идея доста прилича на NAS. Но само като идея.

Всъщност след като вече знаем за него, звучи доста логично. С пускането на ASM Oracle показаха, че има хляб в безуманта идея един RDBMS engine да управлява директно дисковете, без нужда от файлова система и без ОС да знае какво става там. Пускането на storage е следващата логична стъпка.

Архитектурата, поне за мен, е много интересна. Този стоидж всъщност е доста скалируем. Разделя се на cell-ове, като, до колкото разбрах, всеки cell има 12 3.5″ диска и два Infiniband интерфейса за връзка със сървърите. Това означава, че на всеки 12 диска има по 2 infiniband-а и когато системата расте, тя няма как да достигне (лесно) ограничение в скоростта на обмен, т.е. при наличие на много дискове има и много bandwidth.

Другата забавна част е, че всъщност този storage cell на практика представлява HP ProLiant DL180 и съдържа в себе си Oracle RDBMS или част от него (за сега не ми е много ясно), аналогично на ASM. По този начин всеки storage cell може да връща не само блокове с данни, а отговори на заявки – конкретен ред и атрибут. Това веднага насочва силата му до използване предимно за Database сървъри, но пък вади огромен benefit. При стандартната технология, за да намери един ред или една клетка в него RDBMS прочита целия блок. Ако данните, които ни интересуват са само едно число (няколко байта), ние четем много „ненужни“ неща (целия блок е примерно 4К или 8К). С използването на Exadata Storage между дисковата „подсистема“ и самия сървър се обменят само нужните данни. При това адски бързо – използва се Infiniband с доста лекия Reliable Datagram Sockets (RDS) протокол, който доставя данните директно в паметта. Цялата работа е безумно оптимизирана и се цели в големите БД (да се чете: OLAP).

И понеже Oracle нямат славата на хардуерен vendor, за да лансират това животно са се разбрали с HP и са направили HP Oracle Database Machine. Това представлява един преконфигуриран rack в който (като базова конфигурация) са набутани 14 Oracle Exadata Storage Server cell-а с по 12 диска всеки (общо 168 диска). В рака има още и 8 Proliant DL360 сървъра с по два четириядрени Xeon процесора и 32 GB RAM всеки (!!!). Естествено, всичко идва преконфигурирано с Oracle Real Application Clusters (RAC). Всички връзки са Infiniband и използват RDS – и между сървърите, и от сървърите към storage cell-овете. Kevin Closson, който е един от мозъците на тази идея в последните и месеци, е изчислил как този звяр вади трансфер от 14 GB/s. Това означава, че чудовището сканира 1 терабайт за 80 секунди!!! Кевин, който е доста пристрастен, но и изключително запознат с всякакви storage въпроси ни уверява, че това далече отвява конкуренцията. Между другото, за да ускорят работата с дисковете използват само външните 55% от капацитета на всеки диск. По този начин значително намаляват времето за достъп, защото главите се местят само около 1/3 от свободния си ход, т.е. средно достъпа до произволен сектор е 3 пъти по-бърз. Представете си за какви оптимизации става дума!

Има и още нещо интересно покрай тези новини. Paul Vallee, който е блогвал на живо от речта на Лари Елисън, споменава, че това животинче е тествано и в някаква българска фирмичка на име MTel. Ще се спукам от завист към Пламен! Та в МТел са постигнали от 10 до 72 ПЪТИ ускорение (не е ясно в коя от системите им). Някъде се подхвърля, че тази технология работи и в DW, и в OLTP бази.

И на края… още едно чудо на чудесата. Тази технология е била разработвана в продължение на 3 години. Ясно е, че по нея са работили не малки екипи от Oracle и HP. Тествана е не само в MTel, но и в Amazon, Yahoo, Countrywide, NPD, Quelle. И от никъде не е изтекла информация! Направо не мога да повярвам 🙂

 Posted by at 10:10