Окт. 032008
 

Вече стана повече от месец от както се предвижвам с байкало из София. Искам да ударя една сметка.

Какво съм си спестил? За един месец имам 4 работни дни, в които се наложи да идвам по друг начин на работа. Повечето защото трябва да съм официален, а днес – защото съм малко настинал и не ми се рискува. Т.е. поне 20 дни съм си спестил бензина за идване. Тъй като пътя ми в едната посока е 10 километра, това означава, че съм скатал около 400 километра бензин. И понеже в задръстването под 12 на сто не падам, това са си към 50 литра. Ето ми директно към 110 – 120 лева. Не мога да сметна колко CO2 съм спестил, нито колко съм ускорил движението на другите като не им се пречкам твърде много.

Освен това си спестявам между 10 и 20 минути сутрин и още толкова вечер. Това ми дава около половин денонощие спестено за един месец. Звучи добре, нали?

А ако бях с градски транспорт? Ммм… Тогава бих използвал карта. Не знам колко струва, може би около 50 лева. Но времето, времето… Според опита ми пътуването ми отнема от 70 минути до 110 минути в едната посока. Вчера се прибрах за час и половина, днес сутрин отидох на работа за час и петдесет (въпреки че тръгнах малко по-рано от нормално). Елементарната сметка показва, че това би ми коствало между 1.5 и 2 денонощия месечно. Е… не ми звучи добре.

* * *

Другата страна на медала са разходите. За щастие те са минимални след първоначалната инвестиция. За сега съм инвестирал около 300 лева в излишни дрехи, протектори и т.н.Но за това съм си виновен аз – просто съм професионално изкривен, не поемам рискове, които мога да избегна. Доста хора карат и без каска (което е прекалено смело), а май съм единствения с протектори в града (което е в другата крайност). А цената на един велосипед е от малко стотин до много хиляди пари. Така че това се смята трудно. При всички случаи се смятам за спечелил.

* * *

Други подробности?
Риска е от минусовата страна на уравнението. За сега съм имал само един срамно лек сблъсък с една Алфа Ромео. Така че за сега не е страшно.

Физическия тонус… може би е рано да говоря за него. Но той трябва да дойде от положителната страна.

За сега студа и дъждовете не са страшни. Естествено когато температурите слязат под нулата, няма да карам. Но ще ми бъде тъжно.

Паркирането – с байк е ужасно лесно. Просто си го вкарам в офиса. Не може някой да ме запуши, не може някой да ме одраска, не може да ми лепи идиотски лепенки.

* * *

Заключение?

Никога не съм бил много физически активен. Но се оказа, че мога да се справя с карането на колело. Не се изисква да си Мистър Олимпия.

Не живея близо до работа. Живея близо до околовръстното, работя почти в центъра. Минавам през 5 квартала.

Мога да си позволя да ходя на работа с кола и даже с такси. Не съм закъсал пари, не съм и спестовник.

Както друго може да спира повече хора да го направят? Да опитат, поне?

Няма велоалеи? Ами няма. С няколко прости правила това не е голям проблем (избираш задни улички и паркове, правиш левите завои като пешеходец и на светофар т.н.)

Не е престижно? Много се кефя като подмина една редичка мерцедеси и беемвета в задръстването

Да, някои хора трябва да карат децата си на училище/градина. Някои имат здравословни проблеми. Трети ходят на работа с костюм. Но всички останали? Поне половината от хората, с които се блъсках тази сутрин в автобусите могат да си го спестят.

Ти защо си губиш времето И парите?

 Posted by at 21:31