Импровизация

 Общи  Коментарите са изключени за Импровизация
Дек. 172008
 

Прибирам се тази вечер с байка и минавам през детската градина да взема Ирина. Обаче навън вали, а нямаме чадър…

Няма проблем. Аз имам яке с мембрана. Веднага уредих детето да не се мокри:

Голямото яке

:))

 Posted by at 19:40

Бъг в Grid Control Agent 10.2.0.4

 Общи  Коментарите са изключени за Бъг в Grid Control Agent 10.2.0.4
Дек. 172008
 

Че и в 10.2.0.5. Настъпихме го наскоро. За какво става дума:

Преди 2 седмици, след дълга подготовка (разбирай: помотване), решихме да си пачнем Grid Control-а до 10.2.0.4 (последния наличен към момента). Речено-сторено. Съборихме го и за няма и ден го ъпгрейднахме целия. И така и така сме почнали със зловещите дела, хрумна ми да пачнем и агентите. Това го правим в пълен разрез с правилото „щом работи – не го пипай“. Ама нали си нямаме много работа…

Като се сетих за „щом работи – не го пипай“, да кажа – вярно е. За пореден път се уверих. За начало пачнахме един от по-небрежните сървъри, който не е много натоварен. Пача си мина като по дебелите книги, всичко изглеждаше добре. Обаче няма и половин час след това Станко забеляза, че процесорът е ударил платото на 100%. А то това сървърче, горкото, няма много вътък – 2 GB памет и само един процесор.

Зоркото наблюдение и ровене из логове и performance статистики показа, че един процес с коварното име PERL.EXE се събужда на всеки 15 минути и почва да яде 100% CPU. И така за около 13 минути 🙂

Не стига това, ами постепенно се назобва и с около 1.1 GB памет, т.е. системата започва да swap-ва брутално и да се бави още повече. С ProcessExplorer успяхме да установим, че тоя perl в момента изпълнява скрипта PARSE-LOG1.PL. Пуснах един service request към Oracle и от там ме успокоиха, че съм настъпил бъг 7427555. Освен това „This bug is closed as duplicate of Bug 6691174 which is inernal bug can not view through metalink“. Решение се очаква в пачсет 10.2.0.6 (шест! скоро се очаква да излезе 10.2.0.5!). Оправия, в момента, няма: „Even if we log a backport request for 10.2.0.4 GC, They will not issue any patch because still the DEV team is working on that.“

Все пак има начин да се избегне ефекта, макар и временно. Трябва да се махнат всички „по-големички“ log и trace файлове от всички наблюдавани orace_homes (включитено и home-а на агента, аз там имах най-големите тлъстотии). След като отрязах всичко по-голямо от няколко мегабайта, нещата потръгнаха. Сега скрипта си минава за секунди. Естествено, логовете постоянно растат и ще им трябва периодично подкастряне…

(Това временно решение ми напомня за една мъдра мисъл относно Windows: „Преинсталирането на Windwos е като размразяването на хладилника. Помага, ама за малко“)

Досещате се, че ще си стоя на 10.2.0.3 агенти навсякъде поне до излизането на 10.2.0.6. На злощастния сървър му предстои изтриване на агента и инсталиране на стария.

 Posted by at 16:02
Дек. 172008
 

Аз не съм кулинар, за това не поствам рецепти в блога си. За това пък Боби е способна на чудеса в кухнята. Жалко, че няма блог. Още помня как спаси един мой провал само с една сметана.

Вчера следобед ме ръчкаше да си кажа какво ми се яде за вечеря. Аз по принцип не уважавам манджи без мръвка, но обикновено предпочитам пилешкото. Вчера, обаче, ми се дояде свинско и направих кратък рисърч в гугъл. Избрах си нещо на пръв поглед не-много-сложно, но пък интересно: Свинско с кисело мляко. Да, точно така, не е грешка – слага се кисело мляко, а не кисело зеле. Боби веднага се нави и го сготви.

След това начало на статията няма нужда да пиша колко прекрасно се беше получило. Но тук идва момента да напомня колко е тъжно, че тя няма блог (поне кулинарен). Защото както и подозирах, не се стърпя и мод-на рецептата по странен начин. Примерно настърга вътре някакъв корен, който ми замириса на лимон (после каза, че било пресен джинджифил). Не знам дали не е слагала и нещо друго.

И сега… няма как да кажа, че рецептата тук е добра или лоша. Мога само да се хваля, а вие можете да ми завиждате колкото си искате. Защото наистина беше чудесно.

п.п. Разбрах, че е сложила и малко захар за да не стане много кисело от доматите и млякото.

 Posted by at 12:37