Дек. 212008
 

Явно възрастта от 4 години е много бурна за развитието на едно дете. Не мога да знам какво става „under the hood“. Но външно промените са сякаш много резки. Първо се появи промяна в рисуването – сякаш за ден-два премина от безсмислени драсканици към нещо смислено.

Тази вечер ме шашна с конструктура. До скоро се затрудняваше да направи нещо стабилно с кубчетата сама. Тази вечер, съвсем сама и без никой да и казва какво да прави, Ирина е съчинила това:

towers

Парчетата са сортирани по цвят и по големина, и са наредени доста високо. Освен това върху тях има и „екстри“ – знак, че целта наистина е конструкцията да бъде колкото се може по-висока.

 Posted by at 23:45
Дек. 212008
 

Целият свят реве, че Microsoft правят калпав софтуер. Не мога да оборя това твърдение (в моята област са много зле), но искам да ги похваля за хубавия хардуер.

Февруари си купих безжична клавиатура Microsoft Wireless Laser Keyboard 6000 v2.0 и мишка Microsoft Wireless Laser Mouse 5000 V1.0 (review). Честно казано, доста са удобни и здрави. Между другото, повечето клавиатури на MS имат някаква супер смотана подредба на клавишите вдясно от Enter, но 6000 v2.0 си е стандартна.

Освен удобството, което е абсолютно субективно искам да кажа и един съвсем обективен плюс за комплекта. Батериите на клавиатурата са 2хАА и още не са свършили. Батериите на мишката (също 2хАА) свършиха вчера. Това са 11 месеца! За безжична мишка това е адски много. Вярно, това е на домашния ми компютър, на който не работя по цял ден. Но всяка вечер си цъкам, понякога и на игрици, по няколко часа.

* * *

Събота, преди 1-2 седмици. Ставаме мързеливо към 9:30 и се оказва, че няма вода. Ядец. Предположих, че има авария и в проява на висш оптимизъм заредих сайта на „Софийска вода”. Там, където трябва да са описани текущите спирания на водата, нямаше никой (каква изненада). Но преди да съм се отказал видях вдясно с големи цифри да пише 812 21 21. Телефон за контакти. Ти луд ли си? В събота по никое време… Все пак звъннах и влязох в телефонното меню. Още първата точка е „За аварии и текущи спирания на водата натиснете 1”. Натиснах и – о, чудо! – една лелка (на запис!) ми каза, че поради авария пред блок еди-кой-си няма да има вода в квартала от 9 до 16 часа. Някой си е играл да го запише и да го пусне, при това в събота сутринта!

И за да бъде хвалбата още по-гръмка, ще кажа, че водата наистина дойде около 16 часа. Бравус!

* * *

Същата събота (преди 1-2 седмици). По обяд ми се налага да изпратя спешно пари до майка ми. Малко банки работят в събота, но реших да ги пусна през ДСК Директ, а те ще си пристигнат в понеделник. По принцип съм доста доволен от онлайн услугата, когато работи. Понякога е малко бавна, понякога – доста, а се случва (рядко) и съвсем да не работи. Но през повечето време е ОК.

Та влизам аз, нацъквам каквото трябва и натискам бутончето за потвърждение. Греда – изтекъл ми е сертификата. Въй, какво да правя… Хич не ми се излиза да търся работещ банков клон в това смотано време.

Вдъхновен от сутрешните ми успехи със „Софийска вода” реших да се обадя на ДСК (0700 10 375). Звъннах и о, чудо! Някаква учтива кака ми вдигна, изслуша ме и ме преведе през процедурата за получаване на нов сертификат. Няма и 5 минути по-късно си подписах превода с новия сертификат. И това в събота по обяд!

Животът е хубав, ако не се фокусираш само в гадостите в него…

 Posted by at 20:07