ян. 292009
 

Аз не искам да обяснявам какво е станало. Нито съм бил там, нито съм виждал лавина на живо. Но съм ходил на планина, дори и през зимата. Ходил съм и на ски. И съм ходил по пътищата. И съм ги виждал тези хора. За това имам мнение.

Това да караш freeride е голяма зарибявка. Супер яко е, има хиляди филми и клипчета. Там можеш да почувстваш истинската свобода. Не че съм го правил, но съм правил малко подобни неща, говорил съм с много хора и ги разбирам. Удоволствието е неописуемо. Това е като наркотик. Невероятно. Истинска свобода!

Но… всички знаем, че свободата си има цена. Голямата свобода има голяма цена. Планината не бива да се подценява. Планината не прощава. Дори и през лятото, да не говорим за зимата. Знам, защото съм ходил много пъти в планината. Дори и лятно време. И знам какво е чувството, но знам и какви са опасностите.

Аз уважавам планината. Уважавам и живота си. Обичам удоволствието. И май това са трите стълба, между които стои компромиса – дали да направиш нещо или не. Не съм freerider, защото по природа съм твърде предпазлив. Но съм замръквал в планината, през зимата, загубил пътеката, в сняг до кръста, при страшна виелица, студ – дърво и камък се пукат буквално! – и знам какво е. Това ми беше предупреждение. Това ми е обеца на ухото.

Има хора, които не уважават планината и живота си. Или поне ги уважават много по-малко, от колкото си уважават кефа. Тук няма черно и бяло, всичко е въпрос на компромис. Но това момче, което е затрупано от лавината, просто си е търсило белята.

Вижте бюлетина на БАССЕС за лавинната опасност в района на Банско вчера:

Avalanche Buletin

Вижте улеите, по които са се пускали тези хлапета (на моята възраст, поне по ЕГН):

Улеи Тодорка
(снимката е от форума на БАССЕС)

Това е пълна безотговорност. Почти като да караш пил. Само дето шанса да пострадат невинни е малко по-малък. Според статистика, спомената във форума на ПСС, „Над 80% от лавините се причиняват от хората – скиори, бордисти, шейнари и туристи„.

Аз вярвам на БАССЕС, защото съм присъствал не веднъж на техни лекции по лавинна безопасност и знам, че те ги разбират тези неща. И имат огромен ентусиазъм и правят такива лекции редовно. Само един път да отидеш, придобиваш знания, които биха ти запалили червена лампа дори да не си виждал бюлетина за деня (който, според някой, е бил закачен на долната станция на лифта!).

Умолявам ви, хора, внимавайте. С планината шега не бива – никога! Отидете на някой от курсовете за лавинна безопасност. Посъветвайте се с ПСС за обстановката. Преценявайте условията. Това, че някой хлапак е дърпал дявоал за опашката и е затрупан от лавина си е негов проблем. Но почерня живота на всичките му близки. На хората, които обича (освен ако не обича само себе си). Затруднява живота и на хората от ПСС (според форума по време на издирването са паднали още 2 или 3 по-малки лавини в района), които и сега са там с риск за живота си, за да се опитат да намерят момчето, макар и шанса да е жив да е абсолютно имагинрен.

Моля уважавайте и труда на ПСС. Ще цитирам едно мнение от форума на ПСС. Gaitan:

Днес видях няколко невероятно тъпи човека на Шилигарника, които не правеха път на шейна, тръгнала за участие в акцията. Единия дигна скандал на спасителя, че искал да маневрира оттам, където оня си почивал. Други изобщо не се отместваха, въпреки светлините, звуковия сигнал и внимателното маневриране на човека. Трети искаха да се „напушат нечовешки, да набримчат музиката в слушалките“ и да пускат други улеи -добре, че спряха лифтовете за нагоре.

Още нещо. Много хора се опитват да вменят вина на Юлен (фирмата, която стопанисва ски съоръженията в Банско) за случая. Че не били предупредили, не били забранили, не били оградили, нямало пазачи, които да спират лудите глави. Това са пълни глупости. Такъв човек няма да се спре нито от въже, нито от охранител. Все ще намери от къде да мине. Освен това Юлен отговарят за тези улеи точно толкова, колкото и за всички други неохраняеми части в планината. Ако някой бордист загине в южен Пирин, пак ли Юлен ще са му виновни?

Но има нещо друго. Според Дир.БГ:

Кметът на Банско Александър Краваров, който бе на мястото на инцидента, заяви, че издирваният мъж е и бивш скиучител в дружество „Юлен“.

Това вече би било проблем. Защото аз не бих искал такъв човек да учи мен или децата ми как се карат ски или сноуборд. Ако това е истина Юлен трябва да затегнат реда в собствените си редици.

Е това е… малко дълго стана, но наистина има какво да се каже. Даже още много. Следете темите във форумите на БАССЕС и ПСС. Там и малко по-добре са обсъдени конкретните грешки – че са тръгнали по улей при лавинна опасност, че са се движили заедно вместо един по един, че са тръгнали без PIPSове и т.н.

 Posted by at 11:25