Patchset чуденка

 Без категория  Коментарите са изключени за Patchset чуденка
фев. 092009
 

Аз се занимавам с Oracle databse повече от 9 години. Правил съм какво ли не. Дълги години поддържах една относително сложна система с 12 сървъра, които си говорят – това включва инсталация, ъпгрейд и т.н. После започнах да работя по „външни проекти“ за клиенти на фирмата и там също съм правил бая инсталации и ъпгрейди (няма да наблягам на разликите между migration, upgrade и patch). Инсталирал съм и съм ъпгрейдвал доста от възможните комбинации от 8.1.5 до 11.1.0.7. И съм забелязал, че едно: няма скука тука.

С други думи няма случай, в който една инсталация или ъпгрейд да е протекла от началото до края безгрижно. Винаги има проблем – винаги! Бил той проблем с ъпгрейд скриптовете, с инсталера, с инсталацията на ОС, инсталацията на хардуера, мрежата… Веднъж в една инсталация на един двунодов клъстер изгърмяха 3 (!) от четирите захранвания на сървърите (по 2 на сървър, за да са резервирани). И в общи линии си знам, че щом има инсталация или ъпгрейд – ще има проблем, няма как. Нали за това съм troubleshooter. То ако става с цъкане на next аз гладен ще остана.

Забелязах и една друга интересна зависимост. Обикновено когато има проблеми с хардуера или операционната система, всичко по Oracle си минава перфектно. Ако няма проблеми по хардуера и ОС, задължително гръмва нещо по Oracle човръкните. Случва се да има супер тъжни дни, когато има проблеми навсякъде. Но никога не се случва всичко да мине като по вода.

Поне така беше до вчера.

Вчера (да, знам, че беше неделя) пачнах една система от 2 сървъра във failover cluster със 3 бази без грешка – от 11.1.0.6 на 11.1.0.7. Нищо не съм пипал по ОС (нито нещо се скапа без да го пипам). Ъпгрейда на двата oracle home-а си мина по вода с помощта на Oracle Universal Installer. Ъпгрейда на трите бази мина също толкова безгрижно, въпреки че са натоварени с всякакви компоненти. Нищо не гръмна.

Между другото, в Oracle 11 дори и прилагането на patchset към БД става с DBUA. Това е много удобно, защото assistant-а е доста стабилен и прави доволно количество предварителни проверки. Явно и самите скриптове са тествани доста. Евала!

И сега се чудя… след като всичко мина толкова лесно, дали да очаквам в най-скоро време тази система да се срине тотално? 😉

 Posted by at 17:43

Обедната манджа

 Общи  Коментарите са изключени за Обедната манджа
фев. 092009
 

Санитар сервира
Карантия с бира
Бъбрек по хайдушки
Дроб със люти чушки

От една седмица любимото ни място за похапване в обедната почивка е стола на болница Токуда. Намира се само на 5 минути пеша от офиса и (Х минути докато изчакаш да дойде асансьора и да те качи до 9 етаж). Столчето е хубаво, просторно и светло. Това, че са се сетили да го направят на предпоследния етаж, а не в мазата, е страхотна идея. Понеже заема почти цяло крило, има прозорци отвсякъде и можеш с кеф да гледаш на едната страна Витоша, а на другата – Стара планина.

Манджите също са добри, макар и леко безсолни. Порциите не са малки, яденето е разнообразно и добре приготвено. Всеки четвъртък има по едно японско ястие (миналата седмица имаше кацудон). Доста вкусно, макар и в изпълнение за стол. Но за 5 лева – толкова.

Да, и цените са супер поносими. Едно ястие е около 3 лева (само японското беше 5.20). За около 6 лева можеш да хапнеш супа, манджа и десерт. Това вече е трудно постижимо в София, поне в околностите на нашия офис. А като прибавим и размера на порциите, офертата става много добра.

Но най-много ми харесва салатения бар. Вземаш си една купа и пълниш вътре колкото събере – домати, краставици, марули, нещо като макарони, шунка, кашкавал, сирене, маслини, кис. краставички, царевица, грах и още разни неща, плюс сосове. Малката купа (която хич не е малка) е 3 лева, без значение какво си сложил. Голямата не знам, защото тя не е за сам човек 🙂

Но не знам защо всеки път като тръгнем на там се сещам за песента „Стара градска морга“ на Джендема 🙂

 Posted by at 14:13