апр. 242009
 

Днес намирам коментар под една от статиите в моя блог:

„Всякакви въпроси и информация за (темата на статията) на http://(адреса на фирмата)

Доста се издразних на подхода. Не знам, може да са добра фирма, да вършат полезна работа. Но този коментар си е 100% спам – и за мен, и за моите читатели. Непоискано търговски съобщение. Поне според мен.

Е, това май е първият случай, в който си позволявам качествена промяна в коментар. Обикновено оправям правописни/печатни грешки или шльокавица. Сега промених изцяло стилистиката на коментара:

Ако някой спам-бот търси e-mail адреси, които да спамва, нека си прибави към списъка (e-mail адреса на фирмата)

Може да изглежда тъпо. Може би просто не съм в настроение за получаване и публикуване на непоискани търговски съобщения. Как мислите, дали съм постъпил безвкусно?

P.S.:
Момчета, оправете си сайта. На нищо не прилича под Opera. Разбирам, че сами сте си го правили (личи си по гордия подпис във футъра), ама поне да го бяхте тествали…

P.P.S.:
Е може ли да започнеш представянето на продукт online с думите:

Уважаеми господа, предлагаме на Вашето внимание разработената, проектираната и произвеждана от нашите партньори … система …

Освен че звучи дърварски за уеб страница, дамите може и да се засегнат.

P.P.P.S.:
Чували ли сте за spell check? Как може да сте представител за „инзточна България“? Не че аз не правя такива (и по-лоши) грешки в блога си, ама поне не се опитвам да продавам нещо с него.

 Posted by at 8:10

Mobile generation

 Без категория  Коментарите са изключени за Mobile generation
апр. 222009
 

Някой смее ли да каже, че P1i е твърде тежък, голям, неудобен за хващане?

Mobile generation

Когато си на 4 просто не обръщаш внимание на това. Дори с много по-малка и слаба ръка. Просто се изтягаш на дивана като пет пари в кесия и говориш, говориш…

Другия път ще я пробвам с Bluetooth Hends Free-то, но едва ли ще и бъде по-удобно 🙂

 Posted by at 21:04

Имплементиране на DataGuard с Fast Start Failover

 Общи  Коментарите са изключени за Имплементиране на DataGuard с Fast Start Failover
апр. 222009
 

Alejandro Vargas е публикувал „кратко“ (само 99 страници) step-by-step опътване как се прави: тук.

За незнаещите – Data Guard е висок клас high availability решение на Oracle, при което има 2 копия на една БД, на различни физически места (могат да бъдат на стотици километри). Едното е активно, а другото (в повечето случаи) стои в запас. При отпадане на основното, второто поема работата. Тази технология е много удачна за disaster recovery (защита от пожар/наводнение в сървърното, заметресения и т.н.)

Fast Start Failover е черешката на тортата, при която активирането на standby копието става автоматично и в рамките на секунди, до 1-2 минути. Естествено за да се случи това, трябва да има трети, независим наблюдател (observer), който да реши, че основното копие е наистина недостъпно и да „сръчка“ резервното да се отвори.

 Posted by at 10:33

Oracle изкупува Sun

 Без категория  2 Responses »
апр. 212009
 

Според официалният сайт на Oracle, двете компании за се съгласили на сделка срещу $9.50 на акция. Това се случва само няколко дни след като Sun отказаха офертата от $9.40, отправена от IBM преди месец.

Ако сделката мине всички нива на одобрение, ще настанат ужасно интересни времена в компютърния свят. Sun е една от най-познатите марки, притежава правата над Java – най-използваната в световен мащаб програмна технология, с ужасно голям install base и милиони фанатични фенове. Освен това те правят или имат права над доста други софтерни продукти, като Solaris – един от малкото все още живи UNIX варианти. Sun са и хардуерен производител, макар и напоследък все по-трудно да намира пазар за своите сървъри.

Двете фирми са в много добро сътрудничество от много години. Освен това Oracle от няколко години са на пазар с голямата кошница, а Sun имат голяма нужда от пари. За това обявената сделка беше до накъде предвидима. Много по-трудно предвидими са резултатите от нея.

* * *

Вчера забелязах новината на сайта на Oracle и в нахвърляните си мисли забравих да спомена една от най-интересните за Oracle технологии, чиито права притежава Sun: най-популярната безплатна отворена БД MySQL. Слънчевата компания брои 1 милиард долара за нея миналата година, но така и не можа да я капитализира. Според статията на Капитал, Oracle вероятно ще бъде принуден да я продаде за да получи одобрение за сделката от антитръстовите регулатори в САЩ. Аз не съм убеден, а и да има такива желания, стои въпроса – на кого? Трябва да е някой, който има достатъчно кеш, да има ноу-хау в софтуера и да не притежава известна БД. На тези критерии може би отговарят немците от САП, макар че заради кризата са го позакършили финансово. Но пък не се сещам те какъв интерес биха имали към MySQL. Друг вероятен кандидат може да бъде Novell, но и те не са силни финансово (даже преди година-две плъзна слух, че Oracle ще ги купуват).

Много интересно как ще се развият нещата….

 Posted by at 19:31

Не си играем :)

 Без категория  2 Responses »
апр. 182009
 

Коментар:

EXADATA може да е ново като технологии, но това че е ново (за земите, които Oracle обитават) не значи че е върхова технология. Хората, измислили SQL-а, правят тази технология от има-нема 30 години. Другата върхова тъпня на Oracle е GRID, което в Oracle не било технология, ами било decision … така че върховите технологии, с които ще се докоснеш може да се окажат PERL/PHP

Вчера дойдоха последните кашони от Exadata-та. Покрай това за пръв път се набутах в сървърното. И се хванах за главата.

Сега, аз не като да не съм виждал сървърни помещения. Като се почне от сървърните стаички на разни агенцийки и фирмички и се стигне до сървърните на банки и министерства (и електронното правителство). Но нищо не ме беше подготвило за влизането в сървърното помещение на Мобилтел.

Как да кажа… бая големичко е 🙂

И вътре има супер много техника. Която е доста подредена: прави редици с ракоре, ракове… При това е мноого трудно да видиш някъде да виси кабел или да зее отворена врата на рак. А най-интересното е, че за разлика от други места, тук всичките машини работят наистина. МТел не е някое министерство, което си купува техника на кило – всичко се следи.

Не мога да обясня колко готино се почувствах. Едно е да знаеш, че си част от нещо голямо. Друго е да го видиш физически, да го пипнеш. В първия момент имах чувството, че ще полетя (и то не заради мощите студени въздушни струи, които излизат от пода).

Между другото, аз наистина вярвам, че Exadata си е интересна/вълнуваща/яка технология към момента. И това, че при нас е втората продадена в света затвърждава мнението ми, че съм на място, в което се докосвам до работя с върхови технологии. ЗА съжаление доста от нещата, с които се забавлявам, са отчайващо конфиденциални и не мога да се нахваля хубаво… 🙂

 Posted by at 13:17

Светият синод се включи в кризисния щаб

 Без категория  Коментарите са изключени за Светият синод се включи в кризисния щаб
апр. 142009
 

В неделя новинарските агенции разнесоха новината, че „Станишев инспектира почистването на столичните храмове”. Но този път репортерите се оказаха хитро преметнати и не успяха да напипат първопричината на височайшите (светски) посещения в софийските църкви.

А истината е, че Станишев е ходил за последни уточнения на условията, срещу които Българската Патриаршия е обещала божествена намеса за справяне с небивалата криза със софийския боклук, която заплашва живота на енорияшите им. Според споразумението, подписано лично от софийския митрополит и български патриарх Максим, светият синод се наема да помогне за справянето с кризата със столичните боклуци. В отговор на добрата воля водачът на правителството и председател на ВС на БСП Сергей Дмитриевич Станишев обещал да помогне в съдебната битка с отцепниците, предвождани от Инокентий.

Резултат от постигнатото споразумение са дъждовете, които се сипят контролирано над страната ни (и предимно над София) в последните дни. Според предварителната договорка дъждовете трябва да спрат утре (сряда – бел. ред), за да може да се развие другата дейност на кризисния щаб. Ако е необходимо, валежите ще се подновят към края на седмицата, по преценка на шефа на щаба Тодор Модев.

Анонимен източник от Висшия клир на българската православна църква сподели, че направеното споразумение е голям успех за Станишев, предвид заетостта на свещениците през страстната седмица. За да постигне споразумението шефът на БСП се е заклел пред името божие, че нито той, нито някой друг от неговите съпартийци ще повтори грешките от миналото, когато хората, ходили за Великден в църква са били наблюдавани, записвани и репресирани. Освен това, другарят Станишев е обещал, ако планът му проработи и успее да уреди БСП за втори пореден мандат за първи път от 25 години, да обмисли сериозно вкарването на вероучение като задължителен предмет в училище и назначаването на православни свещеници като хонорувани преподаватели. С това Голямата Торба с Предизборни Обещания а БСП (ГТПОБСП) може да се смята за отворена.

 Posted by at 21:28

Спортисти

 Без категория  7 Responses »
апр. 122009
 

Вчера цял ден играх футбол:

Голяма зарибявка 🙂

 Posted by at 12:58

Приказките на И-то, част 3

 Без категория  Коментарите са изключени за Приказките на И-то, част 3
апр. 052009
 

Ирина вчера гледаше някакво филмче с коне и ме попита:
– От къде идва кончето?
– Ами ражда го кобилата – казах аз.
– А какво е кобила?
– Ами това е майката на кончето. Както майка ти те е родила теб, така и кобилата ражда конче.

След няколко минути разговор Ирина каза:
– Значи първо се жениш, а после се ражда конче или момиче
– 🙂 – казах аз

* * *

Тази сутрин гледа филмче, където някакъв супергерой (който си изглеждаше като обикновен човечец) си хвърли шлифера и отдолу се показаха крила. Героят литна с крилата и спаси хората, заклещени в един пожар. Ирина коментира:
– Нали като пиеш „Ред бул“ ти поникват крила?
Тук тябваше да обясня логиката на рекламите… 🙂

 Posted by at 19:44
апр. 022009
 

Вчера написах, че напускам Стемо и ставам DBA в Мобилтел. Някои хора повярваха, други – не. И едните, и другите имат право 🙂

Почти всичко от вчерашния постинг е вярно. Но в името на първи април написах и една лъжа. Всъщност най-правдоподобното (че ставам DBA) е моята закчака. Длъжността ми е Mediation engineer. В общи линии основното ми задължение ще е да крепя mediation платформата жива. Повече за нея можете да видите в презентацията „All Oracle Features in Action – Mobiltel Mediation Platform“ от есенния семинар на БГПО в Банско.

P.s. Видях, че линка в новия сайт на БГПО е счупен. Може да видите презентацията тук.

 Posted by at 9:13

Ново начало

 Без категория  8 Responses »
апр. 012009
 

Е, колкото и невероятно да звучи, дойде време и аз да напусна Стемо. Когато постъпих, бях най-младият във фирмата и запазих първенството си почти 2 години. Сега претендирам да съм най-младият, който закръгли 10 години вярна служба.

Напускам фирмата с изключително добри чувства. Защото осъзнавам какво съм получил там. Постъпих преди 10 години (и 3 дни) като едно младо студентче, което не знае какво е таблица – бях никой. Сега напускам като признат в цялата страна (и извън нея) експерт в областта на Oracle, с една пачка световни сертификати и огромен опит – станах Някой. Вярно, заслугата си е моя, но съм имал шанса. Но за това вече писах 🙂

Нямам навик да гледам с носталгия назад. Напускам с очи, вперени в следващото предизвикателство. И все пак някъде в дълбоко прагматичната ми душа нещо си се къса, тихичко и незабележимо. Няма начин. 10 години – това е целият ми трудов стаж. И при това не е малък. Толкова хубави (и някои лоши неща) ми се случиха през това време – и служебни, и лични. Толкова промени в живота ми…
Влюбвах се и се разделях, ожених се и се разведох, и Стемо беше до мен през цялото време.
Станах бакалавър и магистър, трупах звания, титли и сертификати и фирмата ме подкрепяше активно през цялото време.
Изградих много приятелства, изградих си комфортна житейска среда, после зарязах всичко и дойдох в София за да започна личния си живот отначало, и Стемо беше до мен.
Каквито и предизвикателства да съм имал в този може би най-бурен етап от живота ми, винаги съм разчитал на помощ – било от колегите, било от управителите.
А сега напускам.

Защото дойде време да потърся нови предизвикателства. Колкото и да не му се вярва на Petur, не напускам заради ниско заплащане. Не напускам и заради конфликт, съкращение, или някакво друго недоволство.

Не. Аз тръгнах на лов за нови предизвикателства (очаквайте разказ за търсенето).

И така, от днес аз съм служител на по-голяма фирма. Работя в Мобилтел ЕАД. Ще бъда част от екипа на Пламен Зюмбюлев.

Ще бъда DBA на големи системи. Ще се грижа за големи БД, които работят под UNIX и са 24/7.

Ще се докосна… не, ще работя с най-върховните технологии. Например Mtel е единствената фирма в радиус от много стотин километра, която работи с Exadata.

Ще се забавлявам дори с бъдещи технологии – МТел напоследък са тестери на всички големи database продукти на Oracle. Ще бъда част от екипа, който тества Oracle 11g (и го внедри в Production!) докато аз стоях и точех лиги за официалния release.

Ами… похвалих се. Пожелайте ми късмет 🙂

 Posted by at 6:51