май 302009
 

И то на тема „Oracle Clustering“ 🙂

Под постинга ми за ASM: Fast Mirror Resync се разрази малка, но много емоционална дискусия на тема Oracle CRS.

Там човекът, който се представя за владетел на подземното царство и не смее да застане с името си зад своите думи, ми направи показно как се води технологичен спор. Въпреки че някои неща от материята не са му много ясни (примерно не знае принципа на действие на VIP-а), успя, според думите на негов фен да ме завре в миша дупка по тема, която ми е много близко до сърцето. Това стана предимно с обиди към мен, към екипа, в който работя, към създателите на CRS и към самата технология, а не с конструктивните предложения, за които помолих. Но явно проработи, защото ето, аз се признавам за победен 🙂

И така, за всички, които искат да се научат да дебатират на технически теми, предлагам кратко помагало:

Относно екипа, в който работя: „някой не си е оптимизирал базата и не си е мръднал пръста за да прегледа какво прави Oracle и какви select-и се блъскат вътре“. Това е странно мнение за човек, който не е виждал кода, който се изпълнява, но е убеден, че го познава.

Относно технологиите, за кото спорим: „Oracle CRS (заместник на клъстерни решения от други vendor-и, complete FAIL)“. И още: „ASM-а е някакъв опит да се заместят storage вендор-те, което само по себе си е complete fail. Тук владетелят на подземното царство изрази много ясно и твърдо своята позиция. Още нещо: малоумието на CRS-a“ – да няма неясноти относно отношението на автора.

Малко мнения за някои от големите IT компании: „за справка на некадърниците виж HP, Microsoft, Oracle със тоя CRS-а „. От тук можем да разберем колко тежък е живота на Хадес, колко страда душата му (всъщност боговете имат ли души?) от факта, че е принуден да работи с продукти, създадени от некадърници.

Ето и едно по-конкретно оплакване от CRS: „Само олигофрен би halt-нал машина…“ и още „утре като се овапца нещо аз ще си троша тиквата с техните недомислици и меко казано малоумни решения на някои проблеми“. Тук отново авторът е болезнено експресивен, в желанието си да внуши на заблудения си противнуик в спора истината за обсъждания продукт.

А ето и оценката на анонимният дебатиращ за това от къде черпя информация: „На презентации и разни други fancy изпълнения, в които всичко се рисува в розови цветове съм се нагледал доста. Това е marketing crap, който един професионалист изобщо не го вълнува.“

Следват някои оценки за моят професионализъм и подготвеност по темата, върху която дебатираме: „Като за човек, който се изказва толкова компетентно по въпросите на клъстерните технологии, знаеш учудващо малко по тази тема…“. След един час Хадес установява, че аз не просто знам учудващо малко:„просто се дразня страшно много когато хора дават мнения по въпроси по които хал хабер си нямат…“. Ето и оценката за моят стил на дебатиране: „цитира разни slide-ве на разни хора, като папагал…“.

Тук Хадес обяснява отказа да застане зад своите думи: „Аз нямам кой знае какъв опит и репутация, рядко ми се налага да правя шарени презентации и да разтягам локуми. С това моето желание да споделям моите мизерни знания и наблюдения с пубнликата бяха поставени на мястото, което заслужават – в миша дупка, т.е. почти в подземното царство.

И за финал ето и едно мнение за разработчиците в Oracle: „някой дето го е пусал това няма акъл за 5 пари. С тази последна кама аз бях тотално разбит. Защото кой ще смее да защитата технология, разработена от човек с топлкова евтин ментален капацитет?

🙂

 Posted by at 10:17