125 пъти повече

 Без категория  14 Responses »
юни 082009
 

Покрай цялата дандания с евроизборите най-дълго ще помня въпроса на една баба, която интервюираха по някоя телевизия:

Аз взимам 120 лева пенсия и с нея се изхранвам. Колко гърла има един евродепутат, че да взима 15000 лева?

Много мисля над този въпрос. Нормално е да има разлика в доходите. Но тук става дума за 125 пъти (!) разлика. 12 500 процента, за любителите на статистиката. При това без да задълбаваме в допълнителните доходи на евродепутатите.

Наистина, по 125 гърла ли имат тези хора? Света ревна за високите заплати на провалилите се мениджъри. А то май не е само в банки и мега-корпорации.

Много може да си говорим за това, че излъчените от нас евродепутати не трябва да ходят голи и боси сред колегите си, ама… 125 пъти?

Ако приемем, че това са парите, с които трябва да се изхранва… наистина, колко гърла има един евродепутат?

Ако приемем, че това е заплащането за заслугите… дали е направил нещо повече от бабата с десетки години стаж? Дали е дал на света или на народа си 2, 3, 5 пъти повече от нея? Заслужил ли 10 пъти повече? А 125 пъти?

Аз също взимам добри пари (е, далеч от евродпутатска заплата, но все пак много добри). Но често се замислям за това как в търсенето на все повече и повече губим връзката с реалността. Замислям се как бих живял със 120 лева, както живеят 1/4 от българите. Или хайде, с 400-500-600 лева, с колкото живеят много хора които също като мен бачкат здраво, но не са имали късмет с избора на професия. Не са имали късмет с дарбите, ако щеш. Хора, които се изгърбват от работа в нещастен (не по тяхна вина) завод в северозападнала България.

Как бих живял с доходите на един музеен работник, какъвто е майка ми? Или с доходите на шивачка в някой шивашки цех, като леля ми? Или на продавач в сладкарница, като един мой близък приятел… който има същите нужди, каквито имам и аз.

Но разликата между мен и тези хора бледнее в сравнение с разликата между бабата и нейният представител в европейския парламент. Той дали се замисля за това с какво е заслужил тази разлика? 125 пъти…

 Posted by at 9:22