ян. 292010
 

Поздрав за всички защитници на уличните псета:

„Кучета разкъсаха 13 животни в столичния зоопарк“

Да ви питам, сега, „добри“ хора: когато кучетата нападат деца и възрастни, това не ви притеснява чак толкова. А когато нападат животни? Ами сега, кое е по-еко: да защитим псетата да лопатарите?

Уличният добитък, плод на човешкото безхаберие и простотия, не може да бъде оставен да разкъсва каквото си реши. Ако някой иска, да си прибере кучетата в дома си. Ако не – по възможно най-безболезнения начин да минат под ножа. Защото тая гмеж, тия зли зъби и нокти са несъвместими с хуманността. И никой не може да ме убеди, че, разбираш ли, и те душа носят, и те заслужават живот. Вирусите също душа носят. Както и плъховете, и хлебарките.

Единствената файда от уличните кучета е малкото улични котки…

 Posted by at 15:14

Сняг!

 Без категория  Коментарите са изключени за Сняг!
ян. 292010
 

Най-после! От кога го чакам!

Тази година в София имаше само студ, най-много да навали 1-2 пръста сняг. А аз искам да има СНЯГ! Истински, който да направи Големото село бяло, чисто и свежо.

И ето, днес вече има. Доживях! Вярно, само десетина сантиметра, но все е нещо. Успява да покрие сивотата и боклуците. Ах, как ми липсваше снега…

Днес нарочно тръгнах малко по-рано за работа, за да мога да се придвижа с метрото до Ректората и после да походя пеша през парка Заимов. Ах, какво удоволствие изпитах! Тесни не-много-отъпкани пътечки във всички посоки, като разорана целина. Бели дървета. И слънце. Топло време, без вятър… идилия! Прекрасно зимно време за разходка, пък била тя и десетина минути. За малко се почувствах като в на излет планината. Ех, защо парк от Младост до центъра…

Пожелавам на всички ви ужасно много УСМИВКИ и ЛЮБОВ днес, защото си заслужава. Днес никой няма право да е намръщен. Защото денят започва със снежно-слънчева усмивка за целия град!

 Posted by at 11:11
ян. 262010
 

Налбантите са хора, които се занимават с подковаване на коне. Това си е било съвсем достойна професия преди стотина години. Бедни и богати, селяни и крале са се възползвали от техните услуги. Добрите налбантите са били уважавани, защото лошо подкования кон може да окуцее и да не върши работа. А това си е проблем.

Занаята, естествено, се е предавал от баща на син. Младите момчета са се учили на тънкостите занаята с години. Да подковаваш кон не е проста работа – живо същество е.

Обаче с навлизането на МПС-тата като превозни и земеделски машини, конете се използват все по-малко. Налбантите остават без работа. Естествено, това се е случвало в продължение на много години, даже десетилетия. Обаче традиционалистите, фамилиите, които много поколения наред се хранят с налбантство, се променят трудно:
– Аз друго не мога! Баща ми се е хранил с това, и дядо ми, и безчет години назад. Владея си занаята добре. Не можете да ме оставите без работа!

И така… пак опираме до субсидии. Може и до запречване на основни междуселски пътища край Пловдив. Защото, макар че години наред работата е намалявала, не е имало някой, който да поеме отговорността, или да осигури достойно алтернативно препитание на налбантите. А те са били силни хора. Все пак по цял ден млатят с чука. Можели са да направят много поразии.

Хайде, в края на годината пак ще си говорим за тютюн.

 Posted by at 18:27
ян. 262010
 

В средновековието е имало и такава работа: преписвач. По манастири и кралски дворове, стотици (ако не и хиляди) хора са си изкарвали хляба с това: да преписват книги, прокламации, обяления и т.н. Това е било високообразован труд. Преписвачите са били сред малцинството от грамотни хора. Не са били богати, но като цяло не са и гладували.

И идва в средата на 15-ти век Йохан Гутенберг и взема че изобретява печатарската преса. Всъщност тя е изобретена над 2 века по-рано от кореец, но той я прави полезна и относително масово-приложима.

Направо е съсипала труда на преписвачите. Вече едно копие на последната прокалмация може да излезе за няколко минути (ако не и секунди). Свещените книги, требниците, житията на светиите и прочее научна литература излизат за часове или дни на копие, а не седмици и месеци. Направо е оставил преписвачите гладни.

Понеже са били високообразовани, вероятно някои от тях са станали печатари. Но понеже не са били инженери, пък и не са били необходими чак толкова хора, много от тях са си останали гладни.

Какво ли би направил профсъюзът на преписвачите, ако имаше такъв? Дали би използвал връзките си в свещенническите среди за да прекара забрана за издаване на книги чрез печатна машина? Или би натискал в кралския двор да осигури прокламациите да продължат да се пишат бавно и на ръка? Може би преписвачите, които не са останали чак пък съвсем без работа, биха искали субсидия за всяка преписана страница, за да са конкурентоспособни на печатарите?

Оф, какво ви занимавам и аз с проблемите на селското стопанство

 Posted by at 18:09

Сбирка на БГПО пролет’10

 Без категория  Коментарите са изключени за Сбирка на БГПО пролет’10
ян. 182010
 

Ако има някой не-чул/не-разбрал, да кажа и аз: пролетната сбирка на БГПО ще се случи в края на април (от 23 до 25 април 2010). И този път организаторите са успели да привлекат звезда от световна величина: самият Tom Kyte. Адски съм благодарен за усилията, които правят – не е лесно да се доведе такъв човек. И се надявам той да не им върже тенекия, както направи Anjo Kolk.

Всъщност с напредването на възрастта (пригответе големи подаръци за наближаващият ми юбилей, благодаря 😉 ), все повече оценявам нашите си „звезди“ – примерно Юлиян Дончев. Owen Hughes също е почти местен с третото си идване, a и също е много добър лектор. Както и Пламен, когато реши да говори. Пък и всеки друг, решил да сподели опит или да покаже резултати от неговия research. (Иване, не се ослушвай)

Този път аз ще се включа с една по-нестандартна лекция. Мисля, че това, което съм подготвил, ще бъде интересно не само за DBA, а и за developers, sysadmins, даже и за IT-ориентирани мениджъри. За това пък съм се замислил (и дано да успея) за есенната сбирка да подготвя най-hard Oracle-database-related лекцията от всичко, което съм правил до сега. Ама това е в далечното несигурно бъдеще… Сега ще говоря за performance forecasting. Тази презентация си я подготвям от година и половина и се надявам, че се е получила добре.

Ще се видим там, нали?

 Posted by at 13:10

Flash-free Metalink

 Без категория  1 Response »
ян. 082010
 

Преди 2-3 месеца Oracle потопиха в море от скръб всички честни клиенти, като затвориха старата бърза и удобна версия на Metalink и оставиха само бъгавата неудобна и нелогична Flash версия. Ако е вярно това, че когато те псуват, те сърби най-задната част от тялото, сигурно всички в Oracle Support са подлудили личните си дерматолози. Думите са слаби да опиша само аз какво им мисля, да не говорим за сръбските DBA-и.

Но има искрица в тунела. Днес случайно попадах на HTML версия на омразния My Oracle Support. Освободена от всички тъпи „красоти“ на flash версията (които може да са много cool, ама само до петото отваряне). Бърза, спретната, и съвсем легална. Enjoy!

П.П. Между другото, ЧНГ на всички

 Posted by at 17:47