ян. 112011
 

Не знам дали помните, но преди 3 години се бях зарибил да си сглобя безшумен компютър. И даже успях, долу-горе…

Но минаха 3 години и видео картата Asus EN8600GT Silent, която и тогава не беше върховна технология, взе да отеснява. Аз не съм голям геймър, но пък имам голям монитор. Срамота е един път месечно да си пускаш някоя игрица, и да не използваш пълните 1080p. Пък и някои HD филми позасичат.

Но най-големият проблем е, че преди 3 години HDMI или не е бил измислен, или поне аз не съм го чувал. Та за това сега си пускам филмите на телевизора с DVI-to-HDMI преходник и един дълъг HDMI шнур. Обаче не мога да вкарам в него аудио сигнал – 8600 чипа на NVidia не е „чувал“ за такава комбинация (pun intended). Представете си сега един много качествен HD филм на HD телевизор, а аудиото идва от колонките на компа в другия край на стаята…

Та решил съм, набрал съм, искам да я сменям тая видео карта. И понеже ме издържа цели 3 години, смятам отново да заложа на комбинацията NVidia + Asus. И без това съм изгубил нишката на видео чиповете, поне производителя да си знам.

Разбира се, и дума не може да става за видео карта с подвижни части. Което ужасно ограничава избора. За щастие има поне една карта, която изпълнява моите въжделения, Asus ENGT240 SILENT/DI/1GD3. За нещастие Most не внасят тоя модел, а май огромна част от българския пазар на компютърни компоненти разчита на техните складови наличности. Няколкото online магазина, в които я има като артикул, пишат че е „изчерпана“.

Мога да си я поръчам от чужбинско, даже ще дойде на добра цена. Но ако, не дай боже, опра до сервиз, ще настане голяма драма.

И така, въпроса за един милион долара двеста лева е – има ли някъде в БГ тази или подобна карта?

 Posted by at 14:30