мар. 102012
 

Всичко започна с купуването на нов килим. Хубав, мек, неутрални цветове, уж да не се цапа видимо. От светло бежово, през различни кафяви, до черно:

Кой да предположи, че румбата (iRobot Roomba 564 Pet) не обича черното? Пуснахме я да го почисти, тя се разхожда само по широчина и не смее да пресече черните линии. Фиър ъф дъ дарк, дееба.

Започнах с почистване, четки, датчици, ала-бала. Не помогна. Хвърлих едно око в гугъл и намерих това. Историята е следната – има 4 датчика, които гледат да не се изсули от някое стъпало. Всеки от тях има инфрачервен светодиод, който „свети“, и един приемник, който приема отразената светлина. Ако няма светлина – значи има дупка. И румбата обръща.

Обаче черното по нашия килим се оказа твърде черно и не отразява светлината. Описания в горната статия workaround не работи, защото при 564 трансмитера и рисйвъра са в две отделни камерки. Пробвах да залепям изолирбанд, бяло тиксо, даже алуминиево фолио – нъц. В момента в който я пусна, веднага реве „Error 1. Move roomba to a new location, then press CLEAN to restart“
(абе ако си бях поиграл с фолиото, можеше и да направя някакъв „светловод“, който да работи, ама ще е нестабилен)

И така, порових още малко и попаднах на следните „42 лесни стъпки за шунтиране на сензорите за стъпало„. Disclaimer: в резултат на това румбата няма да усеща дупките и може да пада от високо; но у дома стъпала няма, подът е равен. Упътванията са доста ясни, не се прави нищо деструктивно като чупене, рязане, пробиване, разпояване/запояване. Но си трябва смелост за да се направят (и инженерен дух, хехе). Пък и сигурно се губи гаранцията.

И така, ето я моята румба на операционната маса:

Ето как залепих и четирите датчика:

Честно, в повечето случаи не бих се заел с такъв ремонт. Не знам какво ми става днес. Още от нощес ме държи авантюризма. Направо ме е страх да си пусна VPN-а – да не взема да upgrade-на някоя production база.

А най-странното е, че след като завих всички болтчета, всичко си тръгна от раз. Ефекта на затворената кутия го нямаше!

И сега, румба си мете килима. Датчика за блозост до обект си работи (забавя преди да се буторяса някъде); датчика за докинг станцията също не съм го преебал.

Ура!

 Posted by at 17:55

iOS 5.1 on iPad 2

 Общи  Коментарите са изключени за iOS 5.1 on iPad 2
мар. 092012
 

Изглежда че работи.

Пробвах да я инсталирам през iTunes, тегли я маса време (6-7 минути) и на края каза нещо за майка ми. Отговорих му подобаващо и – мечка страх, мен не страх – го пуснах направо от iPad-а. Мина за, хммм, около 10 минути, абе от раз.

Пощата ми работи (Exchange), другите най-използвани от мен приложения (Thinking Rock и Notes) – тоже. Calendar, Da Dictionary, Discover, както и разни игрици не се оплакват.

Абе слагайте. Уж някакви проблеми с батерията оправя. Не че се оплаквам, държеше си доволно…

 Posted by at 23:25