ян. 022013
 

pastyrtma2Пастърмицата се получи. Сега ще споделя рецептата, докато не съм я забравил. Че в момента сушилника е зает с нещо друго, с което ще се похваля по-късно.

Месото, което взех, беше свинско филе и телешки вайсбрат. Може и от други меса (вкл. сърца), но трябва да се чистят от мазнини и жили. За това взех най-чистото месце – от мързел.

Наредих го в една тенджера с морска сол (на кристали): ред сол, ред месо, ред сол и т.н. Стоя малко по-малко от три денонощия. Тук трябва да отбележа, че според рецептата (благодаря ти, Том), ако използвате обикновен готварска сол, ден-два стигат. С морската трябват два-три дни. Според мен се получи малко по-соленичко от идеалното, но другите казват, че е добре. То аз си обичам по-безсолните неща. Но солта е важна за изтребването на разни бактерии, които могат да заживеят в месото.

Следващата операция беше пет-шест часа изкисване в студена вода. Може да опитате суровото месо на вкус – не трябва да е пресолено. Имайте предвид, че при последващото изсушаване водата заминава, а солта остава.

pastyrtma5След това притиснах парчетата между две големи тави, с възможно най-голямата тежест, която успях да закрепя отгоре. Там стояха 24 часа, леко наклонени, да се отцедят и да придобият форма. След това ги овалях в следната богоугодна смес:
– 8 части червен пипер
– 4 части чубрица
– 2 части чимен на прах
– 1 част черен пипер
– 1 част чесън на гранули
– 1/2 част кимион
Количеството зависи от размера на мръвките. На мен ми хартиса доста, но си го запазих в бурканче за следващия път. Важно е да не пропускате чимена (малко трудно се намира). Чимена е сърцето на пастърмата. А има и антисептично действие.

След това започна чакането. По принцип две седмици трябва да са достатъчно, но това зависи от сушилника и времето. Понеже времето в София беше доста мъгливо, времето не стигна и след Коледа го досушавах.

Крайният резултат е напълно задоволителен. Добър апетит!

pastyrtma8

 

 Posted by at 20:34