До Барселона и нататък: Първата вечер на кораба

 Общи  Коментарите са изключени за До Барселона и нататък: Първата вечер на кораба
окт. 082013
 

На борда на кораба има един „вестник“, който се разпространява всяка вечер във всички каюти. Изданието за този ден ни очакваше в каютата още като се настанихме. От него научихме, че може да посетим театрално представление от 20:15 – преди вечеря.

Театъра е на шеста и седма палуба, най-отпред. Събира поне 600-700 човека, да не е и повече. Представлението беше доста добро, танцова интерпретация на древногръцки легенди. Личи си, че не е ТНТМ. Самото представление продължи около час.

bcn_d5_25

След това се прибрахме докато ни дойде време за вечеря.

bcn_d5_24

Изхранването на 4500 души не е шега работа, трябва си организация. А вечерята е най-„формалната“ част от деня на кораба.

Самата вечеря е на две смени. Още при закупуването на билета се избира с коя смяна ще вечеря съответния пътник. Аз поръчах втора смяна – от 21:45 – защото 19:15 ми се видя много рано. Мисля, че съм избрал правилно.

При постъпването на кораба, още на картата разпечатват в кой от ресторантите вечеря всеки един и на коя маса. Местата са определени, иначе ще стане навалица на една място и никой – на друго. На входа на ресторанта те посреща разпределител, който те води до твоята маса. Масите са кръгли, по 6-8 човека, и доста нагъсто. Както казах, изхранването на 4500 души не е шега.

Абсолютно сигурен съм, че не случайно на нашата маса бяхме само българи. При това всички се бяхме качили в този ден – т.е. никой не знаеше какво се прави.

Освен нас, на масата бяха две семейства с по едно дете (7-8 клас). Приказката потръгна бързо. Оказаха се веселяци – особено единия мъж, който не спря да пуска бъзици цяла вечер.

През следващите дни идентифицираме поне още 10-15 българи на кораба, при това напълно случайно – от дочути разговори. Освен това имаше поне две сервитьорки, продавача в един магазин и един член на „висшия мениджмънт – шефа на баровете.

bcn_d8_01

Относно порциите: менюто за вечеря има поне 15-20 различни позиции – разядки, салати, супи, основни, десерти. Не е бедно, не е и супер богато. Разделени са на формални групи, като „Диетично и полезно“, „Средиземноморски изкушения“ и т.н. Може да си поръчате всякакви неща от всички групи. Но имайте предвид, че порциите са относително малки. Примерно домати с моцарела са всъщност точно 3 доматени кръгчета (от не много голям домат) с две кръгчета моцарела. Но всичко е приготвено много добре.

Както казах, на борда всичко е направено така, че да похарчиш още пари. Примерно всичките ястия са включени в цената, но напитките – не. Бутилка вода струва 2.88 евро; вината започват от 6 евро на чаша, и 20-150 за бутилка. В същото време, осем етажа по-горе си има диспансер за вода. Т.е. няма да умреш жаден, но за удобството се плаща.

След вечеря се прибрахме в каютата. Аз записах случките от деня и към 0:30 си легнахме.

* * *

Страховете са най-силни нощем. Корабът е огромен, стабилен, не се усеща никакво поклащане. Но когато се отпуснах в леглото и загасихме лампите, започна да ми става супер нервно. Подскачах от всеки шум. Ставах да гледам водата. Ставах да правя други неща. Успях да заспя едва към 2:30.

следва продължение…

 Posted by at 8:10