До Барселона и нататък: Валенсия… почти

 Общи  Коментарите са изключени за До Барселона и нататък: Валенсия… почти
окт. 102013
 

Събудихме се малко след 7 часа. Не че съм се наспал. Но и не мога да заспя. Явно днес няма да обикаляме много, защото ще се скапя бързо-бързо. Днес денят е посветен на Валенсия.

Успях да фотна изгрева през балкона на каютата, което ме изненада. Или земята се е обърнала, или кораба, защото снощи фотнах и залеза – от същата тази тераса. Явно захождаме към пристанището от юг, макар Барселона да е на севр.

bcn_d6_01

В 8:00 проследих с интерес акостирането. Влизането на такова огромно чудовище на порта става БАВНО. Поне половин час докато спре окончателно. Долу ни чакаха поне 15 автобуса и трийсетина таксита, като непрекъснато прииждаха още и още.

bcn_d6_10

Мисля, че едно от основните приходни пера на круизната компания са екскурзиите на брега. Само за Валенсия имаше около десетина варианта, включително три до Мадрид. Цената – от 60 до 143 евро, на човек – без храната и „шопинга“. А на бас че можем да си изкараме добре и без да похарчим 500+ лева. При това с наша си програма и, по-важно, с наше си темпо.

Закуска се предлага в 3-4 ресторанта. Богато отрупани блок маси с десетки неща, от различни хлябове и франзели, през салами и бекони, салати, мазила, йогурти, до плодове и десертчета. Кафе, вода и сокчета от машина – на корем. Ние отидохме в Бора Бора като най-познато. Явно не само на нас – тълпата беше бая голяма. Но понеже от всичко има на много места, нямаше чак опашки. Утре може би ще опитаме някое от другите места.

Закусихме обилно и се заприготвяхме за втория град от нашето пътешествие.

* * *

От кораба има безплатен транспорт до изхода на пристанището. Това си е добра идея, защото е поне два километра. Транспорта са жълтите автобуси – кафявите са за разните екскурзии.

Плана ми беше от там да хванем такси до City of Art and Science. Обаче като видяхме че е само 2-3 километра (според Triposo), решихме да отидем пеша. Голяма грешка.

Не че не стигнахме, ама отиде повече от половин час. А в жегата доста каталясахме. Освен това се минава през не-най-добрите квартали. Абе на места направо си смърдеше, а и беше голяма мръсотия. Как да е, стигнахме до целта, като преди това се отбихме в един мол да си отдъхнем.

Града на изкуствата и науката е доста интересен на картинка.

bcn_d6_05

Обаче си е голяма площ.

bcn_d6_06

А в този ден слънцето напичаше доста яко – повече от предишните. Всичко това се ядва, но… Тя се разболя. Втресе я изведнъж.

Решихме да се прибираме на кораба. Валенсия няма да избяга. Ще дойдем друг път…

На кораба Тя изпи някакви илачи, напари си краката по стар български обичай и легна да дреме, завита с много одеала, за да се изпоти. Аз отидох да похапна в един друг ресторант – Vila Verde. Намира се в самия край на шеста палуба. Води се панорамен, защото има широка гледка назад.

Обяда беше организиран долу-горе като вечерята, с изключение на това, че нямаш резервирана маса. Все пак повечето хора са на брега и няма такива тълпи. За това може да отидеш в който си поискаш от ресторантите, предлагащи обяд. А кои са те в съответния ден, пише в корабния вестник.

Менюто е подобно на вечерното, може би малко по-кратко. И също като на вечеря, безплатни са само ястията, но не и водата и напитките. И понеже пасажерите на обяд са доста малко, сервитьорите са много – обслужват те на секундата. Между другото, почти всички сервитьори и повечето от обслужващия персонал са азиатци – Индия, Индонезия и т.н. И английския не им е сила.

Като стана дума за езици, на борда всичко е написано и се съобщава на италиянски, испански, английски, френски и немски. В пасажерите има доста пъстра от към държави картина. Сякаш най-много се чува италиянски и испански, но има какво ли не. На борда има и руснаци, но съвсем не са преобладаваща група като в Барселона. Явно не им е традиция още. От друга страна, за средиземноморски круиз има учудващо количество японци и/или китайци. В смисъл – не им е толкова близко, а не са малко.

Като стана дума за близост – на испанци, италианци и французи такова летуване вероятно им идва доста евтино. Аз платих седемстотин и нещо евро за каюта с балкон (без пристанищните такси). Като се замисля, има хотели в Албена, които вземат повече за една седмица All inclusive. A обслужването там далеч не е от тази класа. Тук постоянно чистят и лъскат. Даже стаята ни я чистят и подреждат два пъти дневно (по време на закуската и вечерята). Да не говорим за храната, избора, забавленията и т.н. За съжаление при нас има друго перо, което оскъпява приключението – полета. От друга страна същите и много други круизи минават и през Рим, който е много по-достъпен откъм транспорт. Круизи има и през Гърция.

След обяда подремнах и аз около час. Понаваксах след будуването снощи. После се отдадох на мръхтене край леглото на Боби, докато не дойде време за отплаване.

Още една снимка на каютата:

bcn_d6_03

Потеглихме отново на минутата – 18:45, както беше написано във вестника. Аз наблюдавах от терасата на 14-та палуба и направо се сащисах колко повратливо е това огромно прасе. За няма и 15 минути успя да се отдалечи странично от кея, да се завърти на около 120 градуса на ляво, и пет минути по-късно вече бяхме извън пристанището. Този път отплавахме почти директно на изток. Може би ще има красив залез след нас. Само дано Тя се оправи…

bcn_d6_09

* * *

Тази вечер капитана настъпи газта. Движхме се значително по-бързо от снощи. Пък и излезе малко по-силен вятър. Кораба се поклаща. Определено не е неприятно, но се усеща.

Вечерята беше в същата компания. Поразчупваме се, става весело. Само дето на съседната маса сложиха едни испаноезични семейства с две бебета, които не престанаха да реват. Явно им се спи, обаче родителите държат да си изкарат хубаво. Кой ненормалник ще се запише втора смяна – от 21:45 – с бебе?

След вечеря се разходихме до Bora Bora да нагледам какви сладки има на свободния пазар. Нямаше никакви – само разни сандвичи. То и без това беше към полунощ. Но забелязах, че на 14-та палуба вълнението се усеща много по-силно, от колкото на 6-та. Не че е неприятно, просто си се усеща.

Между другото, за човек като мен, който е виждал кораб отвътре само във филми с Джони Деп, се оказа много лесно да забравя, че сме по вода. Splendida има всякакви възможни системи за стабилизация. Освен това няма въжета, платна, бурета с барут и бъчви с ром. Има съвсем нормални коридори, барове и ресторанти. За сега не сме виждали бурно море (то такъв е и плана, де), но само с движението си правим вълна която се разлива на десетки метри встрани. Въпреки това кораба едва се поклаща. Всъщност Боби дори не го усеща.

Спах като къпан.

следва продължение…

 Posted by at 8:26