фев. 262015
 

Тази нощ будувах от 3 до 5. Въпреки това се чувствам по-добре от вчера. Направих си сутрешната гимнастика и отпрашихме.
Първо минахме през Епъл стора – само от далече, де. Имаше огромна опашка. Не ми се губят два часа за някакъв си айФон, особено при никаквата гаранция че ще стигнат до мен. Завихме у лево и се забихме в любимия Тад за закуска.
Палачинките, оказва се, са пристрастяващи. А и започвам да задобрявам с оливането им с кленов сироп. След обилното похапване се засилихме към OrakTable world (OTW)

Днеят ни започва със Hacking oracle 12c на Tannel Poder. Тоя човек е Змей. Разхожда се из SGA и x$ с лекота.
Показва как се използват някои негови скриптове – snapper, ashtop и други

След това излгедах Successful oracle exadata implementation: a real-life example представено от Heli Helskyaho, Elise Valin-Raki, Tuomas Pystynen. Нали и на нас ни се случва една такава консолидация, искам да нагледам как го правят по света.
Оказа се, че техния проект е дори още по-предизвикателен – подкарали са почти 100 бази на X3-2 1/8 rack. От друга страна самата процедура по миграцията е била лесна – един уикенд downtime за production базите и един месец (месец!) за дев/тест! Ние имаме 5 минути downtime на база… Знаете ли как се копират терабайтови бази от Лондон до Виена за 5 минути? 🙂

След това с удоволствие изгледах Real-world performance of star and snowflake schemes part 1: the theory представено от Andrew Holdsworth, Mike Hallas, John Clarke

Real world problems – most often root causes
– database is not being used as it designed to be used
– the application code/architecture design is sub-optimal
– there is sub-optimal algorithm in oracle code

Представиха четири варианта за достъп до star schema
– b-tree index
– bitmap index
– exadata
– in-memory

Много тестове, някои обяснения.

* * *

Днес обяда е много по-добре организиран. Явно кетъринг фирмата си е взела поука от вчерашното фиаско – или са им набили обръчите да се стегнат. Този път имаше достатъчно сандвичи, и времето, прекарано на опашката, беше наистина кратко. Сандвича беше вкусен, салатката с кускус, стафиди и магданоз бива, а брауни-то допълни добре композицията. Междувременно и времето се оправи – слънчево, топло, чак търсихме сянка.

sf_20_howard_mariot

 

Следобеда започна с поредния Keynote, т.е. свободно време за нас. Прескочих до епъл стора, нямаше наличност. Минете по-късно. Кога – никой не знае.

Следобедните сесии започнах с хардлайнера Том Кайт: Five more things about SQL and PL/SQL
Залата беше доволно претъпкана. Том е звезда. Говори за относително скучни неща. Но и той е човек, не може винаги да измисля интересни презентации

След това имах късмета да попадна на нещо много полезно в нашата ситуация: Best practices: consolidate with oracle exadata and manage resources – Rene Kundersma and Sue-Kyoung Lee
Хората много добре си знаеха темата, от релния живот. Започнаха с обяснение на стандартните предизвикателста при проект за консолидация и после минаха към решенията, предлагани от Ексадата. Например IORM – това красиво нещо, което може да си позволи само фирма, която си произвежда пълния стек – от БД, през ОС, до сториджа. (При нас IORM работи много добре, след първоначалното разчистване на мотики).
Друго, по-стандартно нещо, за които става дума, включваха instance caging. Никога не трябва да се задава CPU_COUNT=1
Паметта е друг конфликтен ресурс. Примерно нашите ексадати ги поръчахме с memory expansion – т.е. половин терабайт RAM на сървър – и пак зор събираме всичко. А за разлика от процесорите, където може да се послъгва (obersubscription), с паметта не може да шикалкавиш.
(ако имаш пет бази, и всяка се нуждае от 10 процесора, можеш спокойно да минеш с 40 процесора – няма как всичките да са активно на макс по едно и също време
обаче ако всичките искат по 150 GB SGA, нам начин това да влезе в 512 GB общо). Друг споделен ресурс – флаш. Според техните наблюдения, когато флаша е претоварен то заявки, времето за отговор може да скочи до 3 ms (от нормалнните около 0.5). Пак е по-добре от дисковете, де – нашите сме ги виждали да скачат до абсурдните 100 ms.
Подсказаха, че съвсем скоро ще има доста гъвкавост относно настройките (приоритети на базите, min/max falsh storage per database) за флаша на Exadata

* * *
Вечерта бяхме поканени на сбирка на Oracle ECEMEA (East and Central Europe, Middel East, Afrika). Сбирката беше в едно интересно хале на около три километра от конферентните сгради. Двамата с колегата единодушно решихме да стигнем пеша, което не беше зле. Съвсем малко по-западнал, по-индустриален квартал, но беше добра разходка. Минахме покрай две сгради на Adobe. Преди двайсет години, когато ползвах PageMaker за предпечат на училищния вестник, или Photoshop за работата с картинки, въобще не съм могъл дори и да си помисля, че ще видя къде се създават тези продукти.

sf_17_adobe

Иначе самата сбирка беше умерено интересна, леееко по-формална от моя вкус. Бяхме може би малко над стотина човека и имахме удоволствието да бъдем лично поздравени от Safra Catz, един от настоящите CEO на Oracle след оттеглянето на Лари Елисън. Т.е. половин Лари.

sf_18_ecmea

Имаше разни манджи от различните региони на ECMEA. Аз пробвах африканското – оказа се не лоша, но обикновена пилешка яхния. Имаше и нещо като питка-палачинка, с интересна консистенция на гъба. Към 21:30 подкарах колегата да се прибираме – отчасти защото не ми се разхожда сред тъмни улички посред нощ, отчасти заради костюмарската обстановка, но най-вече защото настинката ми взе да става съвсем гадна. Не знам дали съм вдигнал температура, но се чувствах като парцал.

 Posted by at 10:12

Sorry, the comment form is closed at this time.