авг. 282015
 

Забавно детско пиано зайче нелегално пее шлагер
Присъда за фирма, ползвала песента „Ало, ало, Слънчице“

Честно казано, много се притесних. Според статията

Оръжният съд в Пловдив осъди пловдивска фирма за незаконното използване на песента „Ало, ало, Слънчице“ в детските играчки, които бяха разпространени от фирмата в търговската мрежа.

Със своето решение и на основание Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) съдът постанови изземване и унищожаване на всички музикални играчки „забавно пиано“, възпроизвеждащи песента, хвалят се от Музикаутор.

През 2013 г. композиторът Доно Цветков установи, че играчките съдържат песента му и се продават свободно, без да е потърсено разрешението на автора. Тогава той заведе дело срещу фирмата, която е поръчала играчките да бъдат произведени и внесени от Китай. При разрешаване на казуса композиторът получи подкрепа от дружеството за колективно управление на авторски права Музикаутор.

С решението си Окръжният съд в Пловдив осъди фирмата да заплати 2000 лв. на Доно Цветков за нанесените му имуществени и неимуществени вреди, тъй като името на автора не е било обозначено по съответния начин, произведението не е било запазено в неговата цялост, и той не е получил възнаграждение, съгласно ЗАПСП, за използването на песента.

Честно казано, понякога моите деца също си позволяват да пеят тази песничка. При това не в нейната цялост – само си припяват части от нея. И изобщо не се и опитват да указват автора на песента.
Сега очаквам Музикаутор да ме осъдят за това. Айде глобата ще я платя. Но като дойдат да ми изземат децата, ще стане много кофти.
Някой ще каже – чудо голямо, други ще си направите. Да, ама не:

В решението се посочва също, че съдът забранява на пловдивската фирма да внася, предлага и продава музикалните играчки, съдържащи песента „Ало, ало, Слънчице“.

Освен че ще платя глоба и ще ми отнемат децата, ще ми забранят и да правя повече деца, който биха моглида пеят тази или друга (защитена от Музикаутор) песничка.

 Posted by at 10:43

Sorry, the comment form is closed at this time.