фев. 232007
 

Благодарение на Raverman, аз съм горд сътрудник в проекта SETI@Home. Ако някой не знае, това е огромен проект в който доброволци „даряват“ свободната изчислителна мощ на компютрите си за да „търсят“ аномалии в космическия шум, записван от радиотелескопа в обсерваторията Arecibo. Идеята е, че някоя от тези аномалии може да е сигнал от извънземен разум. Работата, която се върши е огромна и това е може би на-мощният разпределен суперкомпютър на света, който обединява над 600 000 компютъра. Общата изчислителна мощ така и не е сметната.

Дали защото не съществува инзвънземен разум (твърде малко вероятно), дали защото не иска да си говори с нас, дали защото нямаме правилните инструменти или защото не търсим както трябва (най-вероятно), но до сега проекта не беше намирал нищо.

Е, най-после SETI@Home помогна да бъде открито нещо. Това нещо е откраднат лаптоп 🙂

Веднъж инсталирана на компютъра, клиентската част периодично се свързва със сървър във Berkeley за да изтегли нова работа (workunits) и да качи резултати от изчисленият, които е направил. Точно така James Melin е успял да намери IP адреса, от който се „закача“ откраднатият от дома му лаптоп. Тъй като крадеца не е блестял с интелект, физическото му намиране после е било не само възможно, но дори и лесно.

Цялата новина

 Posted by at 10:20

  One Response to “SETI@Home най-после откри нещо!”

  1. Ха-ха, много смешно.
    Ще видите вий, като намерим нещо извънземно, ще си контактуваме само ние с него, ама-ха 🙂

Sorry, the comment form is closed at this time.