юни 292008
 

Току-що гледах интересен волейболен мач. България игра срещу европейския шампион Испания. Мачът се игра в Мадрид, домакин е отбора на България.

Как така?

Ами просто във залата имаше 2000 българи и 1000 испанци. При всяка наша точка залата избухва, при всеки сервис на испанците атакуващият играч не може да си чуе мислите от освирквания и дюдюкания. Дори когато мача за нас съвсем отиваше в тиквите (първия гейм ни биха на 16, а третия стабилно си ни водеха с по 10 точки до края), нашата агитка не млъкна. То не бяха „Българи – юнаци“, то не беше чудо… Камерите постоянно показваха нашите атрактивни фенове и още по-атрактивни фенки. Имаше ужасно много български знамена и дори един пич се беше вмъкнал с тъпан.

А иначе мача беше хубав за гледане – много съспенс, а на края – хепиенд. В първия гейм испанците ни драха както си искат. В средата на втория се събудихме и успяхме в края да го обърнем, с много зор. Третия гейм нашите просто си спаха докато Испания не ни поведе с 10 точки преднина (20:10). Тогава сe посъбудиха, но гейма вече беше изгубен. В четвъртия гейм играта бе почти равностойна, с лек превес за домакините (България), благодарение на огромната заслуга на публиката – испанците бъркаха всеки трети сервис. А петия гейм беше просто победна разходка – скрихме им топката.

Краен резултат – 3:2 за Българя. Между другото, нашите играха почти с резервния си отбор, защото основните ни играчи имат почивка преди олимпиадата. А испанците няма да ходят в Пекин и се напъваха яко.

 Posted by at 16:19
юни 282008
 

Добре, де. Не ми пречи тоя. Играе си по националистическата струна, има и добри, и лоши идеи. Тъпи са напъните му да подклажда омраза, ама не знам защо, не съм се дразнил много. Може би и аз съм малко националист, макар и от друг чешит. Има и някои родолюбски идеи, които реализира. Пък е по-умерени от Волен Сидеров.

Не мога да разбера, обаче, къде му бърка гей парада, че цяла седмица води кръстоносни походи срещу него. Май се опитва да си забърка буря в чаша вода, за да напомпа позападналата си известност. Лае, там, за да го дават по телевизията. Дразни ме, ама не си го слагам на сърцето. Всички политици са такива…

Обаче това да води 4 годишната си дъщеря на протеста и да я използва като щит срещу полицията, ТОВА МЕ ВБЕСИ. Изключително просташка идея. Всичко си има граници.

Добре де, Велики Български Родолюбецо, да надъхваш младежи и пубери за твоята смешна гвардия… хайде, все пак те си мислят, че го правят по своя воля. Но да набъркваш 4 годишната си дъщеря в дълбоките бози, които сам си твориш, е безмерна наглост.

Ееееххх… в моя абсолютен свят (знам, никой не ме е канил да говоря за това, ама се включвам), на такива простаци ще им отнемат родителските права.

 Posted by at 22:25
юни 272008
 

На къде може да се търси производителност? Повече ядра, по-висока честота или по-хитри архитектури?

Само преди няколко години законът на Мур, изказан относно броя транзистори в един процесор, важеше и за тактовите честоти. После „народните“ процесори (Intel/AMD) стигнаха една бариера от около 2-3 GHz, от която трудно се надигат. Но законът на Мур си действа, долу-горе, според първоначалния изказ – броят на транзисторите в един чип се удвоява на около година и половина. Intel се научиха да правят (евтино) първо 2 ядра, после 4, AMD са по петите им…

Добре, ширпотребата е ясна на всички. А какво правят „големите“ играчи?

HP се разфокусираха. Ама на тях им стана много. След сливането с Comapq имаха твърде много архитектури – Alpha, PA-RISC и Itanium, плюс х86 за по-дребните сървъри. Alpha съвсем официално я зарязаха, въпреки че е най-напредничава архитектура. Работят си със добрите стари PA-RISC, но някак си не залагат на тях. Докараха тези процесори до около 1 гигахерц и толкова. Повече залагат на Itanium – съвместна разработка с Intel – които, обаче, за сега не са успяли да вдигнат на повече от 1.66 GHz. Не успяват и да му набутат много ядра – само 2. Но въпреки това с Itanium правят едни от най-производителните бизнес компютри в света. Повече от година държаха рекорда за транзакционна производителност (до преди 2 седмици). Това показва колко хира е на пръв поглед странната архитектура. Очаква се тази година да излезе нов Itanium, който да кърти мивки… ще видим. Между другото, Itanium e единствената платформа, различна от x86 (x86-64 не е толкова различна), за която има Windows. И както преди години Microsoft се отказаха да правят NT за Alpha, така сега ще спрат да разработват за Itanium. Което показва, че тях хич не ги интересуват Големите сървъри. Но това е една друга приказка…

Sun се борят да останат в бизнеса, но технологията им е много добра. За сега, обаче, не успяват да постигнат нещо забележително. В SPARC (RISC-базиран) залагат на много ядра. До момента се говореше за варианта ROCK, който търкаля 16 ядра с по 2 треда на сокет на до 4 сокета. Тактовата честота е 2.3 GHz. В The Register излезе информация за очаквания през 2009 вариант Niagara 3, който ще има 16 ядра с по 16 треда, и в един 1u блейд ще могат да се набият 8 сокета. Това са 2048 треда в един сървър! Тактовата честота, обаче, май ще се запази. Интересно как тази архитектура от най-предпочитана за Oracle database се е превърнала в нещо като последната дупка на кавала (вярно, на Големия кавал). Повече ги бива в web сървърите, но там нямам наблюдения.

В момента по точки водят IBM. Голямото Синьо се отърси от линиите за ПиСи-та и лаптопи и се фокусира в сървърите. Където най-ги бива. Преди година пуснаха невероятния POWER6, мoже би най-успешния процесор от POWER серията им (отново RISC архитектура). Още с пускането си Power6 направи заявки за първенец далече пред другите. Тези зверчета се търкалят на над 4 GHz, а тестови бройки вървят и на 6GHz! При това имат по 2 ядра и 2 треда на ядро. Още от самото начало беше ясно, че ще отвеят 1.66 гигахерцовия Itanium. Това се случи преди 2 седмици, когато в TPC.org се появиха 2 резултата с по над 6 милиона транзакции в минута. И двете конфигурации са с по 32 процесора (64 ядра, 128 треда) и струват по 17 милиона долара. За съжаление IBM няма да повторят грешката си от преди години и да пуснат Oracle на най-яките си компютри, за да видим на какво са способни всъщност. Но и с DB2 нещата не са зле – 6 085 166 tpmC.

Та… На къде може да се търси производителност – ядра, мегахерци, архитектура? Навсякъде. Всеки от трите големи производители някак си стана най-добър в една от посоките, но съвсем не забравя и другите. А на нас ни е интересно да наблюдаваме (относително) падащите цени в резултат от тази битка…

 Posted by at 18:43
юни 192008
 

Проблема

От няколко дни нашия Grid Control се побърка. Започна да казва, че има огромно количество активни заявки към http сървъра на самия грид контрол. Става дума за десетки и стотици хиляди. Това е абсурдно количество. Другото странно е, че броя активни заявки постоянно расте. При рестарт – отива на 0 и после пак започва да расте.

По подразбиране тази метрика има Warning Threshold 135 и Critical Threshold 140. Явно една цифра от стотици хиляди звучи абсурдно. От друга страна, response time си е ОК, сървъра си е спокоен и си работи. Това звучи като някакъв бъг. Но този бъг се проявява изведнъж, повече от година след като сме инсталирали грида. Никой нищо не е пипал…

Къде е ключа за бараката? Continue reading »

 Posted by at 11:19

Сън

 Без категория  1 Response »
юни 162008
 

Представи си, че си на 3 години (и 9 месеца). Спиш на детско легло, което ще ти е достатъчно голямо поне още 2-3 години. В леглото има възглавница, някакви играчки, чаршаф за завиване и одеяло. За защита от падане, от страната, където се влиза, има една дъска, която е на височина 7-8 см. над нивото на дюшека и е облицована с одеяло.

Каква е най-удобната поза за спане?

Ето едно предложение: Continue reading »

 Posted by at 14:41
юни 152008
 

Днес си поиграх с малко трохички на парапета на терасата. Ето какво се получи:

Първо оглеждаме дали е безопасно
Врабчо 1

Отмъкваме малко… Continue reading »

 Posted by at 22:18
юни 122008
 

От доста време се кефя на сайта. Изпитвам някакво перверзно удоволствие от техните продукти:

Until you spread your wings...

Повечето са много идейни и адски точни. Вкарват те в релания свят по брутален начин. Събуждане от сладките сънища – с кофа вода.

When you beleive...

Да, аз съм positive thinker, но не до безумие. Осъзнавам, че позитивното мислене е много подходящо за този свят точно защото той не е розов.

More people...

Който разбрал – разбрал 🙂

 Posted by at 11:41
юни 092008
 

Снощи на пистата в Канада германския отбор БМВ спечели двойна победа. Първи за БМВ беше полякът Робърт Кубица. Между другото, Кубица си заслужи победата не само заради перфектното каране, но и заради смелостта да кара отново на тази приста. Точно преди година на същата писта той катастрофира брутално.

***

Малко по-късно националният отбор на Германия по футбол спечели първия си мач от европейското – срещу Полша – с резултат 2:0. И двата гола за Германия вкара полякът с германски паспорт Лукаш Подолски. Добро положение за германците изпусна и Мирослав Клозе (да, и той е от Полша).

***

Хората отдавна осъзнаха, че няма далавера от нацизъм. Или поне по-умните.

 Posted by at 9:24
юни 062008
 

Някой от вас може да са чули слухове, че в края на този месец ще ходя за няколко дни до Ню Йорк. Всъщност цялата работа я организирам вече трети месец.

Снощи ми съобщиха, че събитието, за което мислех ходя, няма да се състои. Поне не там и не на тези дати.

Както можете да предположите, това изобщо не ме радва. За това ви моля, проявете разбиране към бедната ми изстрадала душица. Няма да толерирам никакви въпроси „Ама защо така“, „Как може да правят така“, „Ами сега какво“ и т.н. Аз не съм получил обяснение и нямам намерение да давам такова. На никого.

Обещавам на всеки, който ми зададе подобен тъп въпрос да отговоря с характерния за тъжните моменти от живота ми брутален сарказъм.

 Posted by at 8:25
юни 032008
 

Вслушах се в думите на Мишел и си ъпгрейднах WordPress-а от 2.3.1 на 2.5.1. Никакви проблеми, абсолютно. Отново съм впечатлен от безумно простата процедура. Предния път имах малко драми с темата, но сега всичко си мина абсолютно безгрижно.

Всъщност аз не ползвам кой знае какво – една тема и един железен плъгин за гонене на спам. Но какво му трябва на човека… Continue reading »

 Posted by at 19:25