Casio G-Shock Wave Ceptor AWG-100

 Без категория  13 Responses »
юли 292008
 

Имам си нова играчка!

По принцип нямам навик да си губя часовниците. Колкото часовника съм имал, всичките съм сменил по други причини. И си имах навика никога да не оставам без часовник. Особено в последните 6-7 години, когато открих чара на водоустойчивите…

Всъщност преди 6-7 години баща ми ми донесе от Германия един хронограф Swatch, който се оказа много здрав. Този часовник е преживял какво ли не. Но преди 2 години изпадна в период на полуразпад и си купих един забележителен водомер: TCM Hiking Watch. Зад изключително смотания му дизайн се крият истински и доволно точни барометър, барометричен алтиметър, компас, термометър + всички нормални часовнически функции. И то само за 40 лева.

Преди 8-9 месеца дадох Swatch-а на вуйчо ми, за да измерва някакви времена в басейн или нещо такова. Така и не го попитах какво стана – този часовник съм го отписал. Но по Коледа ми откраднаха TCM-а и аз си останах без часовник. А това си е малко неудобно. Не че нямам постоянно източник на информация за времето – просто трябва да вадя GSM-а от калъфчето, за да видя колко е часа. А него не мога да го нося в банята, в басейна, в морето и т.н. Абе неудобно е.

За това Боби ми обеща, ако си взема този толкова жадуван изпит, да ми купи часовник – за награда. Речено – сторено. От 2 дни съм горд собственик на Casio G-Shock Wave Ceptor AWG-100 Tough Solar (последния да затвори вратата).

Casio G-Shock

Теоретично това е мечтата ми за техника – това зверче (би трябвало да) не изисква никаква поддръжка. Просто работи! Какво имам предвид:

G-shock серията са здрави (удароустойчиви). Не съм го ритал, но му вярвам. Изглежда „здрав”. Метална черупка, гумирана отвън, минерално стъкло (е, не е сапфирено…) което трудно ще се надраска, че и 2 години гаранция. Единственото, което мога да искам повече е каишка от стомана или титаний. Обаче часовниците с каишка от стомана тежат над 130-150 грама. Това се решава до някъде с титания – теглото пада до 80-110 грама, цената се покачва с 80-150 лева. Но просто нямаше такъв модел в магазина когато си го купувах. А сега часовника ми тежи 54.3 грама 🙂

Водоустойчив – естествено. Нали е G-shock. В рекламите пише, че е водоустиойчив на 20 бара налагане или 200 метра, което съвсем не означава, че може да се гмуркате на 200 метра дълбочина. Всъщност 20 бара е еквивалента на 200 метра въздушно налягане или нещо такова. На практика с водоустойчивост 5 бара или 50 метра човек може да се къпе, с 10 бара/100 метра може да плува, а с 20 бара/200 метра може да се гмурка до където може да се стигне без тежководолазна екипировка. Което ме устройва, защото аз нямам намерение да се гмуркам никъде.

Wave Ceptor – това е търговското наименование на Casio за технологията за сверяване с атомни часовници, излъчващи на радио честота. За сега не съм успял да го сверя по този начин, но все пак дори и през деня хващам, макар и слабо, сигнала от Германия (DCF77) и дори от UK (MSF). По-голям шанс да се свери има от Германския, който излъчва на 77.5 килохерца с 50 kW мощност и е на по-малко от 1500 километра. Просто трябва да опитам от по-високо място или някоя нощ да го оставя край някой прозорец, защото през нощта има по-малко смущения в сигнала. На практика на сверяването не разчитам много, но това означава, че си остава точен колкото обикновен кварцов часовник. Това си е доста приемливо, плюс възможността когато искам да си поиграя и да го сверя от някое по-високо местенце.

Tough Solar – часовника се захранва от акумулаторна батерия, която се зарежда от слънчев панел. На ден му трябват около 5 минути пряка слънчева светлина, а при облачно време и зад прозорец- около час. Което е напълно изпълнимо. Но дори и да стои на тъмно, батерията има достатъчно заряд за да го търкаля половин година. Освен това на тъмно той има разни трикове за спестяване а енергия – примерно след час си изгася дисплеите (които и без това не се виждат – нали е на тъмно), а след 6-7 дни спира да върти и стрелките и само си брои времето вътрешно.

***

При избора много се чудих кой часовник да избера. Много се замислих за Pro Trek серията, които имат и компас/барометър/алтиметър/термометър. Но компаса им е с точност 11 градуса (макар да отчита на дислпея то 1 градус). Барометъра и алтиметъра също са на твърде любителско ниво, а обикновено когато ми трябват, край мен е и моя Garmin GPSMap 60CSx, който има много по-добри сензори. Термометъра също не е голяма гъзария, предвид че когато часовника е на ръката, той се топли от телесната температура и показва нещо между 25 и 35 градуса. Но всъщност това, което ме отказа от Pro Trek, е че
– имат по-кофти дизайн
– цената на хубавите ProTrek е над 400-500 лева.
При конкуренцията (примерно Suunto) дизайна е една идея по-добър, но цената е няколко идеи по-висока. Просто не мога да изнудя Боби за такава сума – няма да разбере как съм готов да дам за играчка толкова, колкото струва една пералня. А тя държеше часовника да е от нея.

***

На края, няколко думи за избора. Избрах Casio, защото:
– Имат много добра репутация на „здрави” машини, особено G-shock, до някъде и Pro trek сериите.
– Цената за качеството им е доста ниска.
– Имат много добро присъствие в българския интернет.
– Имат много функции наблъскани в един часовник – това е най-сладкото при избора на играчка
– Имат много богата гама, макар и да не намерих една машина с всички желани от мен функции на куп

Аз избирам доста бързо. Този път даже вкарах твърде много усилия. Един цял ден сравнявах характеристики, функции, цени, дизайн и т.н. Бях си направил таблица в ексел с функциите на 20-те най-вероятни кандидати, теглови коефициенти на всяка екстра и т.н. Но истината е, че това е само подготовката – реалния избор е на място в магазина, защото
– Не всичко е в наличност, а аз реша ли да се обзаведа с играчка, не обичам да чакам
– Реално часовниците изглеждат много по-различно от снимките. Чувството да видиш часовника, да го пипнеш, да го пробваш, не може да се представи в интернет.

И така, в магазина прекарах около 15-20 минути, което си е рекорд за мен за най-дълго стоене в магазин.

 Posted by at 11:49
юли 282008
 

Новина от „За града“:

Голямо чистене след Metallica

Девет години след паметния концерт в Пловдив траш кралете се завърнаха в България, но този път в София. В петък в 19.00 часа на стадион „Васил Левски“ се случи едно от най-чаканите събития в музикалния живот у нас през тази година.

Да, де. Нали новината е точно за trash.

 Posted by at 16:15
юли 252008
 

Една част то търсенията, които попадат в моя блог, са свързани със статията ми за хотел „Веника”. За това мисля да споделя и мнението ми за хотел „.КОМ” в Албена, където прекарах 9 дни в разпускане след изпита.

Плюсове:
Прекрасен басейн. Всъщност каскада от басейни. Можеш да си избираш дълбочина от 5 см до метър и половина. Много ми хареса. Всъщност край басейните прекарахме повечето време от почивката, защото И все още много се спича от море
– Много добър ресторант. Все пак става дума за all inclusive. Но въпреки това на всяко ядене има много голямо разнообразие. Повечето неща са изключително добре приготвени (поне за ястия, приготвени в казан). А когато не е време за закуска/обяд/вечеря, на бара край басейна има сладолед на корем, пържени картофи, печени наденички и някакви смотани, но засищащи пици.
Добър анимационен екип. Мисля че са 3 момчета и 3 момичета, които въпреки че изглеждат още ученици, си знаят работата. Вярно, бюджета им е забележимо мизерен, но с това което имат, се справят много добре.

Минуси Continue reading »

 Posted by at 13:04
юли 142008
 

Dear Yavor,

Congratulations! on the successful completion of the Oracle DBA 10g Certified Master practicum.

You are now a member of an elite group of Oracle professionals…

Е, получих вече и тази титла: Oracle Certified Master. Това Master аз си го превеждам като „баш майстор”. Или, както биха казали преди няколко века: Уста Явор Тревненски

Длъжен съм да благодаря на много хора. Първо искам да благодаря на Боби. Тя ме подкрепяше през всичкото време по всевъзможни начини. Осигуряваше ми, до колкото е възможно, условия да си уча спокойно вкъщи. Трябва да благодаря и на Веско и Станко, за служебната и другарска подкрепа. Дължа благодарности и на Борис Гюров, който удари мощно рамо с навременни и правилни курсове. За OCM е необходимо присъствие на поне 2 Advanced Oracle курса, а такива се намират трудно в България.

За самия изпит няма право да говоря. Но мога да кажа, че не беше лесно и да се запиша на изпита. Четири месеца си писах ежедневно с разни хора от Oracle Bulgaria, Serbia, Romania, UK, US, Netherlands… Бях многократно препращан от този на онзи, от един отдел на друг. Истинско ходене по мъките. Но всичко е добре, когато свършва добре.

Сега… може би още не мога да осъзная мащаба на това, което съм преодолял. 4 месеца бях фокусиран върху това единствено изпитание. 4 месеца не съм сядал да прочета някоя интересна книжка, да разцъкам някоя игрица. Домашният ми компютър е вируално сървърно помещение, с над 10 тестови сървъра. Чувствах се гузен дори ако седна да почета някое списание вместо да уча. Бях обсебен (благодаря, Боби, че ме изтърпя).

И изведнъж – край. Готово, стана. Свърши се големия напън.

Сега съм като държан на въже. В момента съм на почивка в Албена. Снощи четох едно готино фентъзи до 2 часа. Заредил съм една торба филми в лаптопа. И все още превключвам трудно на свободен режим.

Но ще свикна.

 Posted by at 16:13
юли 102008
 

Вчера се разходих из Амстердам, но времето заплаши да е доста валежно и се скрих бързо бързо в хотела в Утрехт. Иначе има ужасно много интересни неща там (естествено), но това да прегледаш нещата за няколко часа и без някой, който да те развежда, е проява на висш оптимизъм.

Днес се събудих рано, събрах си багажа и се изнесох от хотела. Имах малко разправии докато ми направят фактура, която да има надежда да се хареса на нашите счетоводители. И пак не съм сигурен, че ще ги задоволи. Нашите закони са ужасно различни от европейските. Примерно тук държат на фактурата да пише „Фактура” на съответния език, а там не можаха да ми изкарат такъв надпис от програмата си – то си личало, че е фактура.

Както и да е. Бързо стигнах до летище Скипхол. Има редовни влакове от Утрехт до там – на всеки половин час (в хх:13 и хх:43), а пътя е точно половин час. На летището се помотах из магазините за последно пазаруване на почерпки за колеги и приятели. Самолета беше в 10:30, а аз се качих в 10:00. И зачаках…

(сещате се какво стана нататък, нали?)

И чаках… и чаках… Continue reading »

 Posted by at 20:20
юли 062008
 

Е, не е точно sun day – няма слънце. Както и да е. Първо, някой знае ли защо блогосферата не зачита вече more таговете? Много държа да не разпъвам такива чаршафи, но напоследък не уцелвам как. Моля някой от тези, които успяват да покажат summary, да каже как се прави.

И така, днес денят е по-добър. Първо, към 11 часа ми пристигна багажа. После ходих до там, където имам работа утре – да опозная пътя. След това се помотах в хотела, и после се разходих малко из града да пофотам. Continue reading »

 Posted by at 21:11

Поздрави от Utrecht!

 Без категория  9 Responses »
юли 052008
 

Днес се докарах до Утрехт, Холандия.

Днес станах в 5 часа, за да мога да се довлека до летището в 6 и да си хвана самолета в 7. Естествено, не стана точно така. В 6 излязох от вкъщи. Но не закъснях много – пътя до летището беше свободен и таксиджията се кефеше да кара със 100-130. Въпреки това бях последен на опашката за полета до Амстердам. А нещата взеха да се сбъгват още по време на Check In. Continue reading »

 Posted by at 19:50
юли 042008
 

Днес 3G мрежата на МТел в София е невероятно зле. Обикновено като се прецака, само едно от пет изходящи позвънявания е успешно. Пропускат се и входящи. И това – за гласови, а не за видео повиквания.

Днес нещата са много по-зле. Освен че дропи 9 от 10 повиквания, с много упорство успях да се свържа 2 пъти. При единия „успешен“ опит връзката (с друг човек с друг 3G телефон в София) прекъсваше ужасно, звука беше „бълбукащ“ и изобщо разговор – невъзможен. Опитах пак, от n-тия опит пак се свързахме, човека отсреща ми вдигна и звука пак си беше много прекъснат. Интересното е, че сигнала за изходящо повикване си продължи и след малко се включи още някой, който ме пита дали ме е събудил с това обаждане. В това време първия човек продължаваше да се опитва да ми каже нещо.

Колегите също страдат от невъзможност да избират и пропуснати входящи повиквания. Проблема със сигурност не е в моя телефон.

Ако имате такива приключения, оправията е ясна – изключвате си 3G на телефона или избирате 2G мрежата ма МТел. Там нещата са ОК. Continue reading »

 Posted by at 11:14

Содом или Гомор?

 Без категория  5 Responses »
юли 032008
 

Първо беше експлозия.

После – земетресение.

Сега очакваме
– наводнение
– дъжд от жаби
– нападение от скакалци
– Вучков с предаване в прайм тайма на бТВ
– Азис да стане президент
– кой знае още какви бедствия…

И сигурно всичко това е заради гей-парада.

п.с. Моля този пост ДА НЕ СЕ ВЗЕМА НАСЕРИОЗНО. Просто съм изпушил…

 Posted by at 16:54