Roomba – не си харесва зарядното

 Общи  Коментарите са изключени за Roomba – не си харесва зарядното
юли 222012
 

Така ми било писано, тази година да си разглобявам румбата. Предния път беше заради нов килим – тогава шунтирах защитата от падане по стълби. Този път проблемната защита беше друга.

Румбата има нещастието да се завира навсякъде. Е, може да се ограничава с виртуалните стени (аз си имам две в комплекта), но мен ме мързи. И така, като я пусна да се разхожда из апартамента докато ни няма, се случва да се завре за някоя врата и да бута, бута, докато се затвори в дадената стая. Естествено, после не успява да си отиде до зарядното и се лута докато и свърши тока.

Понеже съм забутал докинг станцията под бюрото, в такъв случай просто разкачам жака на зарядното и и го завирам директно. И така, след няколко такива завирания на нея и хареса и започна да се цупи на зарядното. Отива до него, върти, сучи, дупи се, па се отказва. Не иска да клекне отгоре и да си цока тока. Повтарям, проблема не е в намирането на докинг станцията (демек някой датчик) – отива си до нея, но не я харесва и си заминава.

Естествено, че се притесних. Това, че зареждането с директно с кабела си бачка, не е голямо успокоение. Не е удобно.

Порових и намерих това. Проблема е следния: хитрите инженери от iRobot, които може и да са много добри в електрониката, но механиката им понякога куца, са направили ЗАЩИТА! Когато пъхнеш жака за директно зареждане, той натиска една пластина и разкача веригата на една от клемите за зареждане от докинг станцията. Така няма опасност някой да тръгне да зарежда през двете места едновременно. Не че някой би го направил, ама… абе всякакви ги има. Та така, като извадиш жака, тази пластина се връща, дава контакт и затваря веригата на долната клема.

Обаче с времето тази пластина се изкривява, омеква и т.н. и в един момент не успява да се върне и вече не прави контакт. До колкото разбрах, това е често срещан проблем при Roomba 5xx

Дали това е моя проблем? Лесно се проверява с мултицет, без разглобяване. Когато жака за захранване не е пъхнат, всяка клема от долното зарядно трябва да е свързана със съответната част от страничното. Когато нещата са прецакани, едната не е свързана към нищо.

И така, започнах с разголбяването. Процедурата е същата като предния път. Даже не е необходимо да махате централния панел (с бутоните), но е по-удобно – за да може да изкарате кабела и да работите спокойно.


Вдясно е захранването. По-лесно се работи като разкачите кабела

Куплунга на зарядното се придържа само от един болт.


Болта,който държи куплунга

Малко трудно се вади, аз ползвах тънкоусти клещи. Но няма други болтове/щипки.


Изваденият куплунг

Проблема е механичен:


Двете пластини не правят контакт

Решението ми също беше механично. Тъй като не успях да разглобя куплунга, а не ми се искаше да го режа, просто напъхах нещо което да притиска пластината към другата. Ако пак се скапе, може просто да ги запоя – самата пластина или връзките отзад. Но понеже не съм на „ти“ с поялника (въпреки че се водя електроинженер), за сега ги закрепих механично. И работи.

 Posted by at 10:32

126390

 Общи  Коментарите са изключени за 126390
юли 132012
 

Сто двадесет и шест хиляди триста и деветдесет. Бая голямо число.

126390 index partitions има към момента една fact таблица от нашия Data Warehouse. Има и два глобални индекса за цвят.

И работи, мамка му и прасе!

Уау!

Възхищавам се на прекрасния database engine, който може да си позволи да работи безгрижно с такива екстремни стойности

 Posted by at 8:12