Новата реколта

 Общи  Коментарите са изключени за Новата реколта
ян. 092013
 

В момента зреят – да, навън.

На студа.

Някои са прави, други – на подкови:

sudjuk

Надявам се до края на месеца да са готови. А за догодина мисля да сглобя по-голям сушилник. Че така като са наблъскани съхнат бавно.
Като си го проектирах този, не съм предполагал колко много хубави неща могат да се „случват“ вътре…

sudjuk2

 Posted by at 20:26
ян. 022013
 

pastyrtma2Пастърмицата се получи. Сега ще споделя рецептата, докато не съм я забравил. Че в момента сушилника е зает с нещо друго, с което ще се похваля по-късно.

Месото, което взех, беше свинско филе и телешки вайсбрат. Може и от други меса (вкл. сърца), но трябва да се чистят от мазнини и жили. За това взех най-чистото месце – от мързел.

Наредих го в една тенджера с морска сол (на кристали): ред сол, ред месо, ред сол и т.н. Стоя малко по-малко от три денонощия. Тук трябва да отбележа, че според рецептата (благодаря ти, Том), ако използвате обикновен готварска сол, ден-два стигат. С морската трябват два-три дни. Според мен се получи малко по-соленичко от идеалното, но другите казват, че е добре. То аз си обичам по-безсолните неща. Но солта е важна за изтребването на разни бактерии, които могат да заживеят в месото.

Следващата операция беше пет-шест часа изкисване в студена вода. Може да опитате суровото месо на вкус – не трябва да е пресолено. Имайте предвид, че при последващото изсушаване водата заминава, а солта остава.

pastyrtma5След това притиснах парчетата между две големи тави, с възможно най-голямата тежест, която успях да закрепя отгоре. Там стояха 24 часа, леко наклонени, да се отцедят и да придобият форма. След това ги овалях в следната богоугодна смес:
– 8 части червен пипер
– 4 части чубрица
– 2 части чимен на прах
– 1 част черен пипер
– 1 част чесън на гранули
– 1/2 част кимион
Количеството зависи от размера на мръвките. На мен ми хартиса доста, но си го запазих в бурканче за следващия път. Важно е да не пропускате чимена (малко трудно се намира). Чимена е сърцето на пастърмата. А има и антисептично действие.

След това започна чакането. По принцип две седмици трябва да са достатъчно, но това зависи от сушилника и времето. Понеже времето в София беше доста мъгливо, времето не стигна и след Коледа го досушавах.

Крайният резултат е напълно задоволителен. Добър апетит!

pastyrtma8

 

 Posted by at 20:34