Авторки права

 Общи  Коментарите са изключени за Авторки права
авг. 282015
 

Забавно детско пиано зайче нелегално пее шлагер
Присъда за фирма, ползвала песента „Ало, ало, Слънчице“

Честно казано, много се притесних. Според статията

Оръжният съд в Пловдив осъди пловдивска фирма за незаконното използване на песента „Ало, ало, Слънчице“ в детските играчки, които бяха разпространени от фирмата в търговската мрежа.

Със своето решение и на основание Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) съдът постанови изземване и унищожаване на всички музикални играчки „забавно пиано“, възпроизвеждащи песента, хвалят се от Музикаутор.

През 2013 г. композиторът Доно Цветков установи, че играчките съдържат песента му и се продават свободно, без да е потърсено разрешението на автора. Тогава той заведе дело срещу фирмата, която е поръчала играчките да бъдат произведени и внесени от Китай. При разрешаване на казуса композиторът получи подкрепа от дружеството за колективно управление на авторски права Музикаутор.

С решението си Окръжният съд в Пловдив осъди фирмата да заплати 2000 лв. на Доно Цветков за нанесените му имуществени и неимуществени вреди, тъй като името на автора не е било обозначено по съответния начин, произведението не е било запазено в неговата цялост, и той не е получил възнаграждение, съгласно ЗАПСП, за използването на песента.

Честно казано, понякога моите деца също си позволяват да пеят тази песничка. При това не в нейната цялост – само си припяват части от нея. И изобщо не се и опитват да указват автора на песента.
Сега очаквам Музикаутор да ме осъдят за това. Айде глобата ще я платя. Но като дойдат да ми изземат децата, ще стане много кофти.
Някой ще каже – чудо голямо, други ще си направите. Да, ама не:

В решението се посочва също, че съдът забранява на пловдивската фирма да внася, предлага и продава музикалните играчки, съдържащи песента „Ало, ало, Слънчице“.

Освен че ще платя глоба и ще ми отнемат децата, ще ми забранят и да правя повече деца, който биха моглида пеят тази или друга (защитена от Музикаутор) песничка.

 Posted by at 10:43