апр. 142009
 

В неделя новинарските агенции разнесоха новината, че „Станишев инспектира почистването на столичните храмове”. Но този път репортерите се оказаха хитро преметнати и не успяха да напипат първопричината на височайшите (светски) посещения в софийските църкви.

А истината е, че Станишев е ходил за последни уточнения на условията, срещу които Българската Патриаршия е обещала божествена намеса за справяне с небивалата криза със софийския боклук, която заплашва живота на енорияшите им. Според споразумението, подписано лично от софийския митрополит и български патриарх Максим, светият синод се наема да помогне за справянето с кризата със столичните боклуци. В отговор на добрата воля водачът на правителството и председател на ВС на БСП Сергей Дмитриевич Станишев обещал да помогне в съдебната битка с отцепниците, предвождани от Инокентий.

Резултат от постигнатото споразумение са дъждовете, които се сипят контролирано над страната ни (и предимно над София) в последните дни. Според предварителната договорка дъждовете трябва да спрат утре (сряда – бел. ред), за да може да се развие другата дейност на кризисния щаб. Ако е необходимо, валежите ще се подновят към края на седмицата, по преценка на шефа на щаба Тодор Модев.

Анонимен източник от Висшия клир на българската православна църква сподели, че направеното споразумение е голям успех за Станишев, предвид заетостта на свещениците през страстната седмица. За да постигне споразумението шефът на БСП се е заклел пред името божие, че нито той, нито някой друг от неговите съпартийци ще повтори грешките от миналото, когато хората, ходили за Великден в църква са били наблюдавани, записвани и репресирани. Освен това, другарят Станишев е обещал, ако планът му проработи и успее да уреди БСП за втори пореден мандат за първи път от 25 години, да обмисли сериозно вкарването на вероучение като задължителен предмет в училище и назначаването на православни свещеници като хонорувани преподаватели. С това Голямата Торба с Предизборни Обещания а БСП (ГТПОБСП) може да се смята за отворена.

 Posted by at 21:28

Sorry, the comment form is closed at this time.