Oracle изкупува Sun

 Без категория
апр. 212009
 

Според официалният сайт на Oracle, двете компании за се съгласили на сделка срещу $9.50 на акция. Това се случва само няколко дни след като Sun отказаха офертата от $9.40, отправена от IBM преди месец.

Ако сделката мине всички нива на одобрение, ще настанат ужасно интересни времена в компютърния свят. Sun е една от най-познатите марки, притежава правата над Java – най-използваната в световен мащаб програмна технология, с ужасно голям install base и милиони фанатични фенове. Освен това те правят или имат права над доста други софтерни продукти, като Solaris – един от малкото все още живи UNIX варианти. Sun са и хардуерен производител, макар и напоследък все по-трудно да намира пазар за своите сървъри.

Двете фирми са в много добро сътрудничество от много години. Освен това Oracle от няколко години са на пазар с голямата кошница, а Sun имат голяма нужда от пари. За това обявената сделка беше до накъде предвидима. Много по-трудно предвидими са резултатите от нея.

* * *

Вчера забелязах новината на сайта на Oracle и в нахвърляните си мисли забравих да спомена една от най-интересните за Oracle технологии, чиито права притежава Sun: най-популярната безплатна отворена БД MySQL. Слънчевата компания брои 1 милиард долара за нея миналата година, но така и не можа да я капитализира. Според статията на Капитал, Oracle вероятно ще бъде принуден да я продаде за да получи одобрение за сделката от антитръстовите регулатори в САЩ. Аз не съм убеден, а и да има такива желания, стои въпроса – на кого? Трябва да е някой, който има достатъчно кеш, да има ноу-хау в софтуера и да не притежава известна БД. На тези критерии може би отговарят немците от САП, макар че заради кризата са го позакършили финансово. Но пък не се сещам те какъв интерес биха имали към MySQL. Друг вероятен кандидат може да бъде Novell, но и те не са силни финансово (даже преди година-две плъзна слух, че Oracle ще ги купуват).

Много интересно как ще се развият нещата….

 Posted by at 19:31

  2 Responses to “Oracle изкупува Sun”

  1. Te Oracle още преди 3-4 години купиха InnoDB, т.е. отдавна притежават по-сносния storage engine за MySQL. Aко антитръстовите регулатори не ги накарат да го продадат, според мене ще си запазят MySQL като евтиния вариант на Oracle за малък и среден бизнес. Пък и Oracle горе-долу имат конкуренция от DB2 и MySQL и PostgreSQL.

  2. Малко ценни мисли, директно от основателя и едни от главните програмисти на MySQL:
    http://monty-says.blogspot.com/2009/04/to-be-free-or-not-to-be-free.html

Sorry, the comment form is closed at this time.