Да си мерим п******

 Без категория
дек. 132010
 

Напоследък все по-вяло следя TPC-C рекордите. Както съм писал и преди, нещата там са твърде непрактични. Но все пак са интересни…

Преди 2 години (6 октомври 2008) IBM достигнаха резултат от 6,085,166 tpmC (OLTP транзакции в минута), което беше около 50% над най-доброто, постигано от Оracle по онова време. Тогава го отдадох това на бруталните POWER процесори, които са си IBM-ски. Истината е, че ако си хардуерен вендор, би могъл да слгобиш колкото си искаш скъпа конфигурация (говорим за милиони), да си направиш теста и после да я продадеш на части. По онова време Oracle не бяха хардуерен вендор и си правеха рекордите заедно с HP, което е по-трудно за организация.

Този рекорд на IBM оцеля повече от година, докато Oracle не си напазаруваха SUN. Тогава (3 ноември 2009) успяха да изкарат една напомпана версия на Oracle Database machine, нещо като exadata 2 конфигурация на стероиди, която докара 7,646,486 tpmC. Освен силата на SUN-ския хардуер, този резултат показа и скалируемостта на Oracle RAC.

Лятото на тази година (17 август 2010) IBM отвърнаха на удара с резултат от 10,366,254 tpmC. Това, че резултата е постигнат с DB2 върху AIX на POWER машини не е изненада. Интересното е, че вече IBM не могат да направят достатъчно голяма единична машина и за първи път показват клъстерен резултат (клъстер от 3 POWER 780 машини). Те нямат точно shared-everything клъстер, използвали са clustom application, но ще им повярваме. По-малката клюка е, че и при тях вече се появяват SSD модули – 224 х 177 GB.

Преди десетина дни Oracle успяха да разцепят мрака с бруталния резултат от 30,249,688 tpmC. Чудовищната кочина е направена от 27 Sun SPARC T3-4 сървъра, всеки от тях с 4 процесора с по 16 core-а на процесор и 8 thread-а на core – или общо 13824 thread-a. Е това ако не е доказателство за скалируем софтуер… Друг любопитен детайл е 11 040 SSD модула (всеки по 24 GB). Всичко е описано тук.

Това, че Oralce RAC е саклируем или факта, че Sun са набарали пулса на SSD технологията, е добре известно. По-важен е факта, че с този тест Oracle натъртват, че имат ясното намерение да извадят SPARC от калта и да го развиват като entrprise-клас платформа. Което е доста логично, всъщност. Itaium отадван не може да се мери с POWER, a x86 си е ширпотреба, колкото и да задобряват новите Xenon-и.

Друга интересна клюка е price/performace стойността, което са успяли да достигнат: 1.01 USD/tpmC, което е доста под резултата на IBM от 1.38 USD/tpmC. И двата резултата са постигнати с обещанието за космически отстъпки, но все пак са според правилата:

Prices used in TPC benchmarks reflect the actual prices a customer would pay for a one-time purchase of the stated components. Individually negotiated discounts are not permitted. Special prices based on assumptions about past or future purchases are not permitted. All discounts reflect standard pricing policies for the listed components.

И като стана дума за price/performace, това е другия фронт, на който Oracle радват фенското ми сърце. Там битката им е с Microsoft, които нямат шанс да се бият на Performace арената, но са агресивни в ценовата политика. Там е и много по-лесно да се правят тестове – едно е да затвориш $100К за теста, друго е $30М.

Текущия водач е 0.39 USD/tpmC, направен от Oracle Database 11g Release 2 Standard Ed One върху HP ProLiant ML350 G6 и много MSA-та. По повод на този резултат мога да злорадствам, че той е излязъл само две седмици преди цифрата 0.49 USD/tpmC (27 август), постигната от Microsoft SQL Server 2005. Имайки предвид, че такъв тест не се прави от днес за утре, сигурно е било много депресиращо за служителите от MS, подготвяли системата. Целта им е била чисто престижна – да подкопаят резултата от 0.50 USD/tpmC, постигнат миналата година от Oracle върху Windows.

 Posted by at 14:28

  5 Responses to “Да си мерим п******”

 1. Никога не съм се притеснявала от удар , или конкуренция в работата.Винаги съм намирала вариант.

 2. 2 въпроса:

  1. С какъв обем данни се провеждат тези тестове?

  2. Сещаш ли се за някоя много голяма и натоварена уеб услуга, ползваща Oracle? Примерно с MS SQL работи bing – търся нещо от този мащаб.

 3. 1. Според рекламните слайдове и презентацията на Лари Елисън, базата, на която е поставен рекорда има 1 трилион реда. Според документацията, са дефинирани 72.9 милиарда customers, 21.87 милиарда orders, 729 милиарда order lines и т.н.

  2. Примерно ebay ползват Oracle.

 4. Мерси. Интересно е, че може да се постигне нещо такова. До сега считах, че за такива натоварвания ACID става неприложим набор от принципи 🙂

  Бях останал с впечатлението, че в света на големите услуги Oracle и MS SQL са по-скоро екзотика.

Sorry, the comment form is closed at this time.