фев. 262015
 

Обичам да пътувам с влак (да, и с БДЖ!). Пътуването с влак е някак безгрижно. Можеш да се разходиш, можеш да си четеш, да се протегнеш… Но много рядко имам този шанс. Всъщност миналата година имам 38 полета със самолет и точно нула пътувания с влак. Така де, влака е ОК за пътуване сам или с другарче, но с жена и три деца не е най-удобния вариант.

Но в момента се движа с 228 км/ч с RailJet по австрийските железни пътища. Точната скорост я знам от екрана, който дава всякаква полезна информация – коя е следващата спирка, в колко часа, какви връзки има на съответната гара, какво има след това…

В началото беше малко объркващо – да намеря точния влак на Wien Wesbahnhoff. Аз пътувам за Sallfelden през Salzburg. Влака ми потегля в 6:30. На гарата имаше влак за Salzburg потеглящ в 6:38. Имаше и влак за Insbruck в 6:30. Срамота, но и информационното гише не работи в шест сутринта. Все пак намерих кого да питам и се качих на втория.

Влакът потегли точно навреме. То и БДЖ потегля навреме от началната гара (обикновено). Веднага мина една какичка да почерпи с вафлички, а след нея – кондуктура

(Тук е момента да спомена, че си купих билета онлайн, с кредитна карта, и си го разпечатах на принтера)

Още едно предимство, което едва ли би струвало безумни много на БДЖ за да имплементират, е свободния wifi. 

Няма смисъл да обяснявам колко чисти са вагоните – българските вагони ние сами си ги осираме. Креслата са удобни, има и dedicated място за багаж. Стюардесата минава редовно и предлага (платени) сандвичи и безалкохолни. Нещо като количките на РСВ едно време, но с руса коса и червена поличка 🙂

Само едно нещо липсва до сега – гледката. Почти навсякъде има обезшумяващи стени около нас, което отнема част от удоволствието. Но пък не ми пречи да си чета книжка, или да блогвам, слушайки български радиа през безплатния нет.

Кеф!

p.s. Преди всяка гара обявяват по уредбата къде пристигаме и кои връзки на кой коловоз са. На немски И АНГЛИЙСКИ. още една много приятна изненада.

 Posted by at 9:17

  One Response to “Ей това е влак!”

  1. Като цяло много обичам да пътувам, но наистина това да пътуваш с влак си е нещо различно и много приятно. Бях още дете когато съм пътувал от Горна Оряховица до Рига. Последния път използвах пътуването си до Москва (приблизително 60 часа) да се подготвя за най-сериозния изпит в ТУ – ел. Измервания.
    Няма лошо да се пътува с влак и семейно. За международни разстояния е по-подходящо да пътуваш с влак от това да пътуваш с кола например. Тази година възнамерявах да пътувам със семейството до Москва с влак. Покрай ситуацията в Украйна обаче по-скоро ще използваме самолет.

Sorry, the comment form is closed at this time.