юни 132013
 

Добре, де. Това, че на мивката има две отделни чешмички за топлата и студената вода, в двата ъгъла, съм го чувал и преди. Наистина е неудобно, не знам защо толкова се опъват на иновацията. Май смесителите били измислени от французин, за това отказват да ги ползват.

Обаче тоалетното казанче ме потресе. Натискам ръчката – пуска малко водица и спира. Натискам по-силно – същата работа. По-плавно – пак така. Дееба…

Чудих се дали не е повредено. Ама в хотел с цени на рецепция от 250 паунда без ДДС, очаквам да използват висококачествени части. Започнах да търся някакъв чалъм. В крайна сметка съм инженер :-). Дърпах го, бутах го, въртях лекичко насам-натам, белким намеря някакъв друг режим… Почти бях решил да го разглобя да видя как работи. Обаче тогава ме осени великата идея да питам Гугъл. И намерих отговора тук.

Има определена сила и скорост, при която работи. Знаейки какво търся, започнах експериментите с нова доза ентусиазъм. И само след още 3-4 опита успях! Постепенно, с практиката, вече задобрявам. Хванах му цаката, един вид. Ръчката трябва да се натиска с голяма доза самоувереност! Вярвате или не, машинката е направена така, че действа само когато подходиш с правилното отношение: „аз знам какво правя!

P.S. Душа също е чешитски. Има две кранчета, да, но не са за топла/студена вода. Едното е за температурата (даже си има маркер за 30 градуса), а другото – за силата на водата. Доста удобно, но трудно за изпълнение. За такова нещо ти трябва гарантирано налягане и температура в двете тръби – или някакъв компенсационен механизъм. Айде, това с налягането не е толкова сложно да се реализира точно преди или вътре в смесителя, но температурата… Може би за това докато е пуснат душа постоянно се чува някакво бръмчене под ваната. Нещо работи.

 Posted by at 4:43

  3 Responses to “Водни странности в UK”

  1. На всички въпроси от сорта на „Неудобно е/ непрактично е/ морално остаряло е/ абсурдно е/ грозно е/ изостанало е – защо тогава продължавате да го използвате?“ англичаните отговарят като мантра „It’s TRADITIONAL!“ С това се изчерпва всичко, щом е традиционно, значи е ОК и не е нужно да се оспорва или недай си боже – променя. Истината е, че на повечето от тези технологични ежедневни неудобства има логично обяснение. Едно време е имало смисъл нещо да се прави по определен начин, но защо отказват да го променят, след като вече не им върши работа е загадка. Например в миналото топлата и студената вода са идвали от различно място. На покрива на всяка сграда е имало контейнери, в който се е съхранявала топла вода, т.нар. слънчева вода, но тя не е била годна за пиене, тъй като в нея често са попадала боклуци, изпраженения от птици, листа и т.н. За това се е налагало да има отделен кран за топла и студена вода. Освен това всички са знаели, че водата трябва да се пести и затова са имали навик да запушват мивката, да я пълнят с вода и така да си мият лицето с шепи, както преди се е правило само че водата се е сипвала от кана в голяма купа/леген. И до сега доста англичани продължават да го правят. Ако нямат съдомиялна, чиниите се мият като пак се слага легенче в мивката, в което има разтворена вода с веро, чиниите киснат там известно време, понякога цяла нощ и после просто се изваждат и се подсушават с кърпа, дори без да се изплакват. Определено се използва много по-малко вода, отколкото да измиеш всяка чиния една по една под непрекъснато течаща вода, но колко е хигиенично е друг въпрос. По същия начин си взимат и вана – киснат се в сапунена вода и „собствен сос“, след което стават и просто се увиват в халатчето. Виждала съм бани, в които изобщо няма душ, нито сифон на пода, само вана с два отделни крана естествено и мокет на земята… В старите квартали дори новите къщи се строят по един и същи начин като старите, не трябва по никакъв начин да се разваля облика и традиционния вид на квартала, червените пощенски кутии, в които се събират писмата пред пощите изглеждат по един и същи начин от векове, същото е и с телефонните будки – символ на Англия…

  2. Относно душа – душовете с термостати отдавна не са новост, даже аз си сложих такъв след миналогодишния ремонт. Работи с пиезокерамични вентили, които осигуряват такова съотношение между топла и студена вода, че да поддържат постоянна температура на водата от душа, като всичко е събрано в смесителя. Естествено като свърши топлата вода (аз съм на ел. бойлер) пуска само студена :).

  3. А светофарите за коне видя ли 🙂

Sorry, the comment form is closed at this time.