Oracle Patchset 10.2.0.4

 Без категория  Коментарите са изключени за Oracle Patchset 10.2.0.4
фев. 252008
 

Излезе, поне за Linux x86. Номера на пача е 6810189
Очаквам да го пуснат и за другите популярни платформи до няколко дни.

Enjoy!

 Posted by at 18:28

Идва Microsoft „*.*“ 2008

 Без категория  Коментарите са изключени за Идва Microsoft „*.*“ 2008
фев. 252008
 

Случайно попаднах на този материал на сайтa на Microsoft. В него казват, че след два дни ще пуснахт новият Windows Server 2008, SQL Server 2008 и Visual studio 2008 за RTM. Т.е. ще започват да пекат дискове, което означава, че след някоя седмица/месец ще ги и продават.

Нещо не можах да схвана героичната идея – да станеш герой като участваш в launch-а или нещо такова (HEROES Happen here). Не съм се задълбочавал. Забелязах, че Microsoft Bulgaria са го превели „Шампионите са тук

По-интересно ми стана, че са написали Windows Server 2008 Reviewers Guide. Интересно ли, смешно ли, тъжно ли… Един вид „ако искате да напишете (вашето? независимо?) мнение за нашият продукт, предлагаме ви няколко готови, написани от нас хвалби“. Сега има да го копират по сайтове и списания…

Иначе и аз съм любопитен да го пипна. По предварителна информация Oracle 11g се качва без много грижи върху новия Windows. Ще видим.

 Posted by at 18:16
фев. 222008
 

Тази вечер реших да експериментирам на тема салата.

За основа взех две зелени салати, които измих внимателно и нараязах добре. После нарязах на ситно 10-12 сравнително дербни кивита и ги сложих вътре. Добавих 2 малки консерви риба тон и две пакетчета кубети (с подправки). Поръсих обилно с печен сусам и залях със зехтин и лимонов сос. Разбърках цялата смес.

Получи се мнооого добре.

С нетърпение очаквам да се върне Тя и да седнем да вечеряме. Дано й хареса…

p.s. Кубетите идват много и става тежичка. Другият път ще сложа само едно пакетче, при това само отгоре (без да разбърквам и тях).

 Posted by at 20:41

Беше отдавна…

 Без категория  Коментарите са изключени за Беше отдавна…
фев. 222008
 

Според документацията, типът данни DATE в Oracle поддържа дати от 01.01.4712 пр. Хр. до 31.12.9999. Това за 9999 година изглежда логично – гарантира, че годините ще бъдат събрани в 4 цифри (има да си блъскат главата на 01.01.10000…). Интересно, обаче, кой е предложил годината, избрана за долна граница – 4712 пр. Хр. и защо точно нея.

Човекът, предложил да се използва тази година за начало на епохата се казва Joseph Justus Scaliger. През далечната 1583 година, по време на Григорианската календарна реформа, Joseph Scaliger изчислил кога за последно са имали общо начало трите циклъла, използвани в юлиянският календар. Оказало се,че това е било на 01.01.4713 г. пр. Хр. Тъй като това се пада далече преди всички интересни за науката през 16 век събития, Joseph Scaliger решил датите са се броят точно от този ден, като се записва броят дни след него. Такова съвпадение се пада веднъж на 7980 години (повече – тук). Tова е най-старото влияние върху типа DATE в Oracle.

А защо в Oracle се ползва 4712 г. пр. Хр., а не 4713? Въпрос на начин на изчисление. Проблема е, че в календара няма година 0:

sql> alter session set nls_date_format='DD.MM.YYYY BC';
alter session set succeeded.

sql> select to_date('01.01.0001 AD') my_date from dual;
MY_DATE
-------------------------
01.01.0001 AD

sql> select to_date('01.01.0001 AD') - 1 my_date from dual;
MY_DATE
-------------------------
31.12.0001 BC

Това показва, че денят преди 01.01.0001 AD е точно 31.12.0001 BC. От друга страна, между двете дати има не 1, а 367 дни:

sql> select to_date('01.01.0001 AD')- to_date('31.12.0001 BC') num_days from dual
NUM_DAYS
----------------------
367

Този бъг води до грешка от точно една година при изчисляването на юлиянските дни.

 Posted by at 14:42
фев. 212008
 

Тази година всички фенове на твърдата музика са (сме!) заляти от невероятни предложения. Ако всичките се изпълнят, това ще е най-метълската година в 1327 годишната история на България!

Има опасения, обаче, че Металика и Кис няма да дойдат. Дано да се окажат неверни, защото иначе ужасно много добри хора ще останат разочаровани. Аз, лично, не съм фен на на Металика, защото когато започнах да слушам хубава музика, те вече свиреха друго. За Кис се замислям, но не съм решил за сега.

След бомбата за Металика и Кис излезе блага вест, че и тази година ще ни посетят Меноуър – много им харесало в Каварна. Миналата година ги изпуснах от чист мързел (много път, бе…), но после горко съжалявах.

Не ни стига това, но сега SME обявиха, че ще докарат Уайт Снейк и Деф Лепард, и то заедно, на една сецена – на стадион Академик. Това, вече, няма никакво извинение (или желание) да пропусна. А на SME може да се вярва!

 Posted by at 13:51
фев. 172008
 

Косово обяви независимост и… Не съм политически анализатор. Аз съм телевизионен зрител 🙂

Нова телевизия реагираха веднага. Били са подготвени. Пуснаха извънредно издание на новините, включиха пратеници от Косово и Сърбия, след това търкулнаха разни подготвени материали. ББТ също реагираха бързо, но те освен новини други не дават.

Канал 1 и БТВ още чакат. Може пък и да не е толкова важно, че на стотина километра от нас възниква нова държава.

 Posted by at 18:08

Размисли и…

 Без категория  Коментарите са изключени за Размисли и…
фев. 172008
 

Една интересна статия в блога на Andrew Clarke: Data modelling and other dying arts

Искам да се хвана за следният пасаж

Of course people are doing system design. There’s lots of design about but I would guess that it all happens in UML. So the majority of logical data modelling these days produces class models rather than ERDs. The physical database design stage is much more likely to consist of ORM than mapping entities to tables. Now that’s not the sort of party you invite a DBA to, because you just know they’re going to glower in the corner, drinking heavily and muttering to themselves. So the mappings and the database design will be done by middle-tier developers. Our communal prejudices tell us this is unlikely to produce a correct and peformant database design, not least because projects which use such an approach tend to make a fetish of database agnosticism and platform independence. So in the long run we might see a resurgence in data modelling, as part of the tool set for rescuing poorly performing class models.

Нищо ново под слънцето. От както има компютри, нещата вървят все в една посока: разработката на софтуер става все по-лесна и по-лесна, разни инструменти автоматизират всичко. Отначало са асемблерните езици; после идват езици от по-високо ниво с компилатори, които превръщат готови конструкции в машинен код. Наслагват се все повече слоеве: RAD инструменти дават възможност за програмиране с все повече цъкане и по-малко писане. „Помагат“ на програмистите да не мислят за компютъра, аз за задачата. Използват се готови библиотеки като MFC, после идват разните виртуални бози като Java и .NET, които отделят разработчиците и от операционната система. Сега можеш да си програмист без да знаеш как е устроен компютъра, да не говорим за процесора.

По-лесно, да, но на каква цена? Всички „готови“ решения, на каквото и да е ниво са от типа „най-малко общо кратно“. Универсални – „one size fits all“. Какво е лошото на този подход? Първо, че много силно спъва развитието. Повечето съвременни програми използват инструкциите на Pentium. Да оптимизираш за новите платформи е трудно, не става с готови инструменти и почти никой не го прави. Освен това обобщените и опростени модели нямат много възможности за интелигентен подход при реализацията. Представете си, че в строителството има няколко градивни блокчета и всичко се прави от тях: стая 2х3 метра с 1 прозорец, стая 4х3 метра с 2 прозореца, баня/тоалетна в син цвят и коридор 2 метра. Използват се 10 вида различни по цвят, но доста подобни като способности подови настилки, които стават и за облицовка на стена – вътрешна и външна. Ако някой иска нещо по-специално трябва сам да си забърка бетон, сам да си пече тухли и т.н. Не че не може, но е трудно. Мисля, че в този случай строителите ще бъдат доста доволни, но не и потребителите… Continue reading »

 Posted by at 15:42
фев. 122008
 

Има разни изказвания – какво толкова, то и до сега провайдера е имал възможност да те слухти. И до сега админа на мейл-услугата е можел да ти чете мейла. Примерно това на Васко.

Според мен нещата стоят малко по-различно. В началото ще направя малка аналогия с бойните изкуства. Не че много ги разбирам, но…

За да станеш много добър каратист/таекуондист/джудист и т.н., на теб ти трябва време и усилия. Ако си някой простак, ще се откажеш, защото няма да издържиш/ще ти писне. Тоест голям процент от „добрите“ бойци са интелигентни и уравновесени хора, които няма да тръгнат да правят зулуми ако не ги настъпиш нарочно. Е, всяко стадо си има и мърша…

Същото е и с хората, които могат да ти следят трафика / да ти четат пощата. Ще използвам думата „хакер“. За да станеш добър хакер, трябва много акъл. Много четене, много мислене и т.н. Успешните хакери са са интелигентни и уравновесени хора, които няма да тръгнат да правят зулуми ако не ги настъпиш нарочно. Е, всяко стадо си има и мърша…

Нароиха се, обаче, разни евтини „хакерски“ програмки, с които всяко тийнейджърче може да направи зулум. И се появиха т.нар. леймъри – недорасляци, които могат да правят сравнително безобидни, но дразнещи неща на незащитените потребители. Това е неприятно.

Сега нещата се вдигат на едно ниво по-високо. Бай Спиро (хайде, Комисар Спиро), който цял живот се е ровил в прашни папки или кой знае какво е правил, има възможност да гледа един процес, който не разбира, и да прави изводи – този е педофил, този е терорист, този е лош, онзи е добър. Разни хора, които не са си направили труда да разберат какво е TCP/IP ще анализират моя TCP/IP трафик и ще вадят заключения! Това ми звучи много опасно. Абсолютно нормално е някой, който анализира нещо непознато, да прави грешни изводи. Кофти е когато грешката удари точно теб.

Освен това…. Интересно как ще реагира нашето овчо население, ако утре пуснат наредба, според която пощите и спедиторските фирми са длъжни да копират съдържанието на всяка пратка и да предоставят съдържанието на полицията? Таксиметровите шофьори и тези то градския/междуградски транспорт са длъжни да записват всеки пътник къде отива и да предоставят информацията на ГДБОП? И даже трябва да монтираме GPS устройства на личните си автомобили, които да изпращат информация къде ходим. При това – за наша сметка.

Тъпо, тъпо, тъпо! Тези мерки не само няма да изпълнят официалните цели (който иска, знае как да криптира) – но ще натоварят всички, особено дребните крвартални доставчици. Ще помогнат само за лов на вещици и кокошкарски разследвания. Умът ми не побира каква е целта. Някой се прави на „шеф на интернета“. Защото е получил такава власт, без да разбира това, което управлява. И разни хорица, по-заблудени и от него, подскачат в такт три четвърти и припяват „Терористи! Педофили! Наркобосове! Най-после ще ви хванем… Continue reading »

 Posted by at 11:36
фев. 102008
 

Кутията е много важен фактор в цялата безшумна система. Първо, ако е от евтина китайска ламарина, всяка вибрация – било от вентилатор, хард диск или DVD – ще има късмета да бъде усилена, а не заглушена. Второ, кутията трябва да е просторна, за да може въздуха да минава безпроблемно между всички компоненти. Трето, кутията трябва да има възможност за монтаж на големи (бавнооборотни) вентилатори.

Аз си избрах Colermaster Centurion 534 +Plus (черна). Много пространство, два 120 милиметрови вентилатора, добра изработка. Всичко освен монтажа на дъното стана без инструменти (tool-free). Continue reading »

 Posted by at 15:38