окт. 012013
 

Днес нямаме билети за Bus Turistic. Не че успяхме да изгледаме всичко, но просто няма тридневни билети. За това ще се разхождаме с градски транспорт. Нямаме твърдо зададени цели, но из главата ми се върти да разгледаме Park Güell.

След закуска хванахме автобус 24 от Placa de Catalunya. Билетчето е 2 евро, купува се от шофьора. Автобуса си е редовна градска линия, стовари ни петнайсетина спирки по-нататък, на един от по-високите входове на парка. Btw, синия Bus Turistic също има спирка за този парк. Само дето спира доста по-ниско. До колкото успях схвана, спирката е на няколко пресечки под най-долния (централен) вход.

Парка е много красиво място. Намира се на един от големите хълмове на града – „тепета“ на пловдивски или „витоша“ на софийски :-). Проектиран е от Антони Гауди и някои негови дружки-архитекти. Идеята на спонсора (Еусеби Гюел) е била да направи красив парк с няколко десетки къщи за платежоспособни клиенти. Започнали са от каменист баир с бедна растителност, на име Muntanya Pelada (Оголената планина). Постигнали са много. Но докато направят първите къщи, интереса отшумял. Звучи ли ви познато? За щастие останал красивия парк, на който всичко можем да се радваме. Още едно от малкото безплатни места. При това – над 17 хектара.

bcn_d4_11

Вътре има най-различни причудливи форми, изкуствени пещери, площадки, пътища и пътечки.

bcn_d4_08

Парка е голям, а и е на баир, така че си отнема време за обикаляне

bcn_d4_19

Вътре има доста „улични“ музиканти – от самостоятелни до цели групи. Разположени са така, че да не си пречат. А покриват с музика доста голяма част от парка. Ние поспряхме да послушаме малко класическа испанска китара.

bcn_d4_12

Парка е на високо. Откриват се гледки към голяма част от града в посока към морето.

bcn_d4_10

От най-високата част се вижда и съседния връх – Tibidabo.

bcn_d4_15

Въпреки размерите си, парка Гюел ми се видя доста пренаселен. Като южния парк в събота. Особено по-интересните места са покрити с тълпи.

Мястото, освен интересно, е и добре проектирано (има си хас). Има стратегически разположени чешмички, много пейки, няколко тоалетни, поне еди-два бара. Една от къщите в парка се води и музей на Гауди, който ние съвсем по габровски пропуснахме – май беше към 7 евро на човек.

bcn_d4_13

За спокойна обиколка трябва да се отделят поне 2 часа. По-добре да имате повечко време, за да можете да му се насладите.

следва продължение…

 Posted by at 8:37

Sorry, the comment form is closed at this time.